Голф лятото на 2023-а показва известно изменение в профила на ранкинг турнирите, в сравнение с предишните години. Но дали това доведе до промяна и в класирането на върха в класацията?

За поредна година Пирин Голф и Кънтри Клуб привлича участници в турнирите си с добрата оферта към тях. Атрактивна цена за участие и приятно домакинско отношение се съчетават с прекрасното игрище, което тази година блести в пълния си блясък. На тази база, основно знакови турнири като Държавното Първенство на България, Откритото Първенство на Македония Оупън и още едно-две други събития покриват добре познатите главни условия за ранков турнир – дивизия „А“ да е в хендикап граници до 14,4, а „Б“ до 28,8. 

Импозантният Клъбхаус на Пирин Голф & Кънтри Клуб

Блексийрама домакинства и тази година серия от турнири под надслов – „Приятели на БСР“, при това стабилно подкрепени с амбициозен спонсор. В резултат поне 4 от провеждащите се в крайбрежния комлекс събития привличат търсещите истинското състезание голфъри. А с това те си заработват и ценни точки за Про Голф Ранкинга. Не случайно, призьорите в тези турнири могат да бъдат разпознати и в челото на българската класация на аматьорите голфъри.

Лайхаус преразгледа тази година формата на основния си месечен турнир – Медал Шампионатът. На базата на обратната връзка от членовете и гостите на клуба, както и в стремежа си да намерят база за повече обективност в тези така предпочитани серии, те разделиха филда на 2 основни дивизии, но добавиха Младежка, Дамска и Синьорска, ентусиазирайки по този начин още по-голям кръг от участниците. Тук това, обаче, дойде на цената на отпадането на веригата от Ранкинг календара, нещо, върху което ще държим вниманието си и за догодина.

Панорамна снимка на Лайтхаус Голф и Спа Ризорт

Света София и Правец Голф клубовете също фокусират вниманието си повече върху турнирните събития. Изглежда, че софийският клуб домакинства повече спонсорски турнири. Красивото игрище до Правец домакинства предимно спортно ориентирани събития от ранга на Шампионатът на Клуба, през многодневните УАГР турнири до елитните БГ Оупън.

Фамозният залез над игрището на Света София Голф Клуб

Но, наистина, как това се отрази на представянето на голфърите в България и на класирането им в двете дивизии на Про Голф Ранкинга?

Елитната дивизия „А“ се води, и то с голяма разлика, от един от най-добрите младежи в националния отбор на България – Филип Китов. Той прехвърли своето постоянство в участията си и в този сезон, записвайки призови места главно в многодневните турнири, носещи повече точки – JGOLF, Откритото Първенство на Македония и Double Eagle. С ранкинг коефициент от 24,13, Китов изглежда недостижим на върха в класацията тази година.

Филип Китов – първият отдясно, в компанията на братята Христо и Йордан Янакиеви.

Втори и трети след него са други елитни младежи – Цанко Цанев (19,00) и Христо Янакиев (18,86). Янакиев, понастоящем най-добрият български голфър според световната ранглиста УАГР, отделя повече време в специализирана подготовка и участия в конкретни международни състезания, в унисон с неговите цели за развитие в спорта.

В тази дивизия „А“, за „Голфър на Месеца“ наградата грабна Светослав Станиславов.

Станиславов с трофея си от турнира „Приятели на БСР“

От месец май досега варненският голфър спечели 2 турнира и взе няколко призови места, с което заслужи и 

Ваучер за голф услуги от Правец Голф Клуб.

Емблематичната 8-ма дупка с островния грийн на Правец Голф Клуб

В поддържащата дивизия „Б“ водач отново е Стефан Крайчев. Макар и не толкова декориран през това лято както през миналия сезон, Крайчев записа по 16 точки от 2 турнира и с 11,71 води на върха с малка преднина. Втори и трети са две често срещани имена по върховете на класиранията на турнирите – Ахмед Хасан (11,00) и Продан Щерев (10,29). 

Със своята състезателна активност и с рекорд от заработени точки през месеците от май до август (48 т.),

За Голфър на Месеца в дивизия „Б“ избрахме именно 

АХМЕД ХАСАН, 

който също ще се радва на комплимент Голф услуги от Голф Клуб Правец.

Емблематичната 8-ма дупка с островния грийн на Правец Голф Клуб

Честито!

В идните месеци, календарът на Про Голф Ранкинга традиционно се активизира. По предварителни данни, ето кои ще са турнирите, от които ще можете да печелите ранкинг точки:

  1. 09.09.2023         – ПЪЛДИН Голф Клуб Оупън Чалъндж – Правец
  2. 16.09.2023         – Пирин Голф Шампионат
  3. 21-23.09.2023   – БГ Оупън – Правец

Про Голф Спортен Клуб

Снимки: Блексирама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *