Новините за построяването на две нови голф-игрища през 2023-а носят вълнение и любопитство пред българския голфър.

И докато едното от тях е все още в процес на изграждане (очаквайте повече в следващите ни публикации), другото, това на ОКОЛ Лейк Парк се очаква да заработи активно през новата година.

Гледка към Пулман хотела, Голф-академията, дрйвинг-рейнджа и дупки от фронталната девятка на игрището, на фона на езерото Искър

Когато преди 30 години основават своята строителна компания, собствениците на МАРКАНедва ли са си мислили, че ще стигнат до проектирането и реализацията на един такъв мега-проект. Със своето визионерство и страст те повдигат на съвсем ново ниво разбирането за живота сред природата. Комбинирането на луксозни къщи с красивите гледки към планините и езерата наоколо, естествено води и до развитието на едно специално голф-игрище.

Комплексът ОКОЛ Лейк Парк се разпростира на около 3000 дка, разположени на само 30 км от гр. София. С 5-звездния си хотел Пулман, той ще бъде привлекателно място и за повечето фенове на голф-, ски-, спа- и конгресния туризъм.

Но нека видим какво се готви за нашего брата българския голфър. В своето интервю по темата Роберт Хайсман, Главният Архитект на игрището разказва как е протекла работата му по игрището. Ето и превод на интервюто:

Въпрос:     Как вашият досегашен опит ви помогна да се справите с поставената Ви задача, да направите едно шампионатно игрище тук, в ОКОЛ Лейк Парк?

Робин Хайсман:  В своя професионален път съм проектирал и съм изследвал много и различни по дизайн игрища, основно в Европа и САЩ. И докато терените на много от тях е трябвало да бъдат сериозно преобразявани, тук, в ОКОЛ Лейк Парк решихме да използваме естествените дадености с максимално ограничаване на изкуствено създадените елементи. Природата тук много ми наподобява на високите тревисти равнини в Скалистите Планини и в планинските части на Шотландия. Ето защо, и игрището, което проектирахме пасна на терена като ръка в ръкавица.

Въпрос:   ЕГД (EGD-European Golf Designers) през годините е участвал в създаването на много голф игрища, домакинствали Райдър Кап. Такива са Келтик Менър и Льо Голф Насионал. Как този ваш опит ви помогна в работата ви с ОКОЛ?

Дизайнерският екип при едно от регулярните си посещения в ОКОЛ Лейк Парк

Робин Хайсман:  Да. Проектирането на игрища-домакини на Райдър Кап изисква допълнително внимание към пространството, отредено за зрителите. Става дума за специално-отредените площи не само между самите дупки, но и тези около всяка дупка, където да могат да се позиционират зрителите и съоръженията, свързани с провеждането на такова събитие. И докато ОКОЛ не се очаква да домакинства Райдър Кап, задачата ни наистина включваше изработката на дизайн, удобен за провеждането на международни турнири по голф.

Въпрос:   Напоследък доста се обсъжда дизайнът на голф-игрищата и тяхната трудност, особено в страни със зараждаща се голф-индустрия. Какво мислите по въпроса и къде според вас е точният баланс, когато развивате нова концепция?

Робин Хайсман:   В развиващ се пазар като България и в конкретния случай на ОКОЛ Лейк Парк, създадохме игрището да е удобно за стартиращите голфъри. В същото време направихме така, че с развитието на уменията им те да могат да се изправят пред нови предизвикателства и да поддържат интереса си за постоянно. Дизайнът на игрището е сравнително удобен за ударите от тий-бокса заради малкото феъруей бункери. В същото време ако се стремите към пара, на всяка дупка ще трябва да демонстрирате техниката си за да достигнете грийновете в регулация. Има няколко дупки без нито един бункер, но там пък сме разчитали на естествените препятствия на терена. Разбира се, осигурили сме богат набор от тий-боксове така, че всеки да открие най-приятното и най-предизвикателното разстояние, от което да играе.

Въпрос:    Разположен в близост до гр. София,  ОКОЛ Лейк Парк граничи с природата, с невероятни гледки към язовир Искър. Как планирате да използвате това?

Робин Хайсман:  Всъщност много малко хора са имали възможност да видят красотата на природата в района от конкретно тази точка, на която е разположено игрището. Красивото езеро Искър и белите върхове на Рила, включително разположеният на едва 25 км ски-курорт Боровец, се гледките, по-които ще се прехласват жителите и гостите на комплекса. А голфърите, особено във втората девятка на игрището ще се радват на панорамата буквално „от първия ред“. За да подобрим условията за това и за да подсилим усещането на всяко едно такова емоционално преживяване предвидихме малко кафене и площадка за почивка до тий-бокса на 13-та дупка. Това би била и една нова представа за България в очите и сърцата на гостите от чужбина, допринасяща и за по-нататъчното развитие на комплекса и на голф-индустрията като цяло в страната.

Клъбхаусът с винарната.
Клъбхаусът с винарната.
Съблекалнята в Клъбхауса
Още едно място за почивка след голф-кръг: Руф-топ барът на хотел Пулман

Про Голф Спортен Клуб

Снимки и интервю: ОКОЛ Лейк Парк, IMG, EGD