Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Публикуваме материала на нашия приятел Калоян, който наскоро посети Германия и успя да поиграе голф. Събрал много впечатления, той ни представя в един лек и забавен стил. възможностите за голф в тази страна.

Командировка! Отново Германия. За първи път – Майнц. Този път за 6 дни. Две мероприятия едно след друго. В предварителната програма откривам дупка от 6 часа в сряда между 13:00 и 19:00. Реших, че вместо да се търкалям в хотела и да отговарям на е-мейли и телефонни обаждания мога да се опитам да изиграя един рунд на ново, непознато за мен игрище. От разговорите ми с немските колеги знаех, че в Германия голф игрища дал Господ! Бол! Много били, хубави били….., че и почти без пари.

Палнах чичко Гугъл и го питах “има ли къде да се играе голф около Майнц?” – бях изненадан от резултатите. В радиус от 35 км. около града имаше “само” 18 голф игрища. Спрях се на “Майнцер Голф Клуб” по една единствена причина – намира се на около 8 км. от центъра на града. Може да се стигне с градски автобус (спирката е на около 200 м. от клубната къща). Разбира се таксито или велосипедът от хотела винаги са опция.

Летях до Франкфурт, такси до Майнц (60 Евро за около 30 км.)

Майнц е най-големия град и столица на провинция Рейнланд-Пфалц. Намира се при сливането на реките Рейн и Майн и в непосредствена близост до столицата на провинция Хесен – Вийсбаден. За любителите на бялото вино……ще попаднете на вярното място! Освен столица на Рейнланд-Пфалц е столица и на Рейнското вино! Ризлингът е превъзходен. Между 29.08 и 01.09 се провежда ежегоден фестивал на виното. Градът е стар, с над 2000 години история. По време на войната е сринат почти до основи. Хм….вече не му личи … . Има много приятен “стар град”, изпълнен с катедрали и къщи в типично немски стил. Това е градът дал на света Гутенберг и Кант. Можете да се пуснете в обиколка на музейте. Като започнете от Музея на древното корабоплаване, минете през Римско-Германския музей и завършите в музея на Гутенберг.

Ако не е вашата идея за приятно прекарване на свободното време можете да отпуснете морна снага на някой от многото плажове по бреговете на Рейн с нещо “мокро и потно” в ръка. Или да се разходите до Вийсбаден – 16км. Или Франкфурт – 30км. В събота и неделя, централния площад се превръща в пазар, на който почти всички местни производители продават продукцията си.

За престой бих препоръчал Хайят Риджънси Хотел. Намира се точно на реката, в непосредствена близост до стария град. Цената от около 230 лв. за нощувка със закуска за двама възрастни е абсолютно “ОК” за немския стандарт. Разбира се, че опцията за AirBnB е винаги налична, но поне за мен хотела си е хотел, а и не винаги е по-скъпо. За повече информация за града и възможностите за приятно прекарване– споменатия по-горе чичо.

Да се върнем на голфа, че май за него исках да разкажа … . В уеб страницата на клуба всичко, което може да интересува един играещ Голф човек може да бъде намерено лесно и бързо. Около 3 седмици преди пътуването написах кратък е-майл, с който заявих желанието си да запазя стартово време за сряда между 13:30 и 14:30. В рамките на 4 часа получих любезен отговор, че ще се радват да бъда гост на клуба и няколко уточняващи въпроса:

  • С какъв хендикап съм.
  • Сам ли желая да играя (с уточнението, че ако искам да играя сам не могат да ми гарантират стартово време в желания от мен часови пояс).
  • Ще имам ли проблем ако ме поставят във флайт с хора с по-ниски хендикапи от моя.

Отговорих бързо – толкова ми е хендикапа, нямам грижа да играя във флайт с Тайгър, DJ и Микелсън……ако са налични (е не точно с тези думи, но ме разбраха от първия път). На следващия ден ме информираха, че имам запазено стартове време за сряда 14:10.

Срядата дойде….конференцията, някак неусетно мина и стана време за голф. Презентирах се, с цялата си прелест, някъде към 13:00, все пак трябваше да взема бег и троли под наем (а и да разгледам, да се смеся с местните, да загрея малко с няколко топки на драйвинг рейнджа). Пристигнах на адреса и попаднах на едноетажна модерна сграда – Клуб Хаузът.

Влизайки вътре попадам директно на електронно табло, на което са изписани стартовите времена за деня, както и състава на флайтовете. Веднага зад таблото е Про Шопът. Очакваха ме. В рамките на около 10 мин. се сдобих с чанта, сет клъбове, троли и жетон за драйвинг рейнджа (под формата на бележка с пин код). Спокойно ми бе обяснено, че ще бъда във флайт с още трима господа със сходен на моя хендикап и че от мен се очаква да бъда на първо тий, десет минути преди стартовото ми време.

Поемам към драйвинг рейнджа, минавам покрай мястото отредено за почистване на клъбове. Минавам и покрай три малки пътинг грийна. Разположени са точно зад Апарт Хотела, който е на разположение за всички желаещи. Драйвинг рейнджът предлага 32 клетки, множество от “мишени” и “гонгове”. За мен липсата на дължина е проблем – под 190 метра е и трябва да упражняваш “къса игра” с драйвър. Игрището разполага и с чипинг и питчинг зона. В гората зад питчинг зоната са скрити 6 пар тройки предназначени за семейна игра, тренировки или детски турнири.

Появих се на първи тий бокс, даже по-рано от очакваното. Стартира се точно пред погледа на всички приключили игра, седнали на 19-та с нещо студено в ръка. Точно зад Тий Бокса отново има електронно табло със стартовите времена и състава на флайтовете, както и електронна система за стартиране. По-късно ми беше обяснено как работи нещото – всички членове на клуба си запазват часове в он-лайн системата и без да е необходимо да ходят до про шопа, директно с членската си карта започват игра.

След около 5 минути се появиха трима господа, който аз веднага кръстих на ум “Старци разбойници”. Бяха с типични за родени през началото на 60-те години германци, Йоахим, Вили и Франц. След обичайните любезности започваме игра.

Ще се опитам да опиша няколко, според мен, емблематични за това игрище дупки:

3-та, Пар-4, HCP 5, 314 метра

Гледайки описанието на дупката и напред към феъруея мислех, че нещо съм пропуснал…..а да….феъруея го няма….или поне не се вижда. Но предвидливият дизайнер ни е оставил скромен пилон за определяне на посокота. Отдясно – пропаст, слайз….не се препоръчва……пуш също… има си и дроп зона…абе кеф. Отляво, за начало бели колци и електрически пастир, след това червени и гъста гора. Грийна е тесен и дълъг и доста “вълнясал”.

4-та, Пар 4, HCP 15, 287 метра

 

Стоя на 5-я етаж на балкона, а грийна е долу……на паркинга….а флагът зад дърветата….. Уфффф…..изглежда по-трудно отколкото е……

Всичко вдясно е изгубено….. силен и прав начален удар и сте на нивото на бункер (за бигхитърите, може и да я качите с първия). Чип, път….или два пъта и готово.

7-та, Пар 5, HCP 1,  446метра

Най-трудната дупка на игрището. Тесен феъруей, разделен на две нива от висок и каменист раф, със силен дог-лег на ляво. В дясно – гъста гора, в ляво вода…….. В лявата част на феъруея, точно на “коляното на кучето”, любезно са монтирали огромен пясъчен бункер за разкош. Този път наобратно….. Грийна е на 3-тия етаж! Ъпхил поне 15-20 метра…..

Поглед от грийна…..

За сметка на това, грийна е малък и обиколен с камъни и гора

Да….да…..моята топка е на фринджа…..

След рунда, както си му е реда, седнахме на 19-та с “разбойниците”…..

Топло беше…..трябва рехидратиране…..

Нали съм любопитен…питам….как на това място голф игрище…..много баир..….защо….от кога…. Игрището е открито преди 10 години, построено е на мястото на бивша кариера за варовик. След затварянето на кариерата общината обявява конкурс за рехабилитация и възстановяване на кариерата. Фирмата собственик, печели конкурса, купува терена, рекултивира района и построява игрището, осеяно е със зони забранени за влизане – Биосферен резерват. Пълно е със всякакви водоплаващи птици, които не се притесняват да спят по феъруейте при това докато играете на около метър от тях. Игрището е много интересно и на моменти предизвикателно, с много изкачвания и спускания, тесни феъруей, доста “блайнд шотове”, много гора, много вода и малки, но богати на релеф грийнове. Почти на всяка дупка има дроп-зона и на всеки три дупки има малки дървени къщи за защита от мълнии и дъжд.

Игра за гости на 18 дупки с пълен голф бег под наем, включено троли и 24 топки за рейндаж е на цена от 92 евро. Бирата е 5,30.

Ако имате път към Майнц…..планувайте една игра….струва си!

За ПроГолф – Калоян Касабов

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *