Подновяването на голф-сезона при аматьорите в България раздвижи и националната ранглиста. След няколко „пропуснати“ заради Ковид-19 пандемията месеци и Про Голф Ранкинг-а рестартира своя ход. Следвайки световните примери и ние отчетохме „нулевите“ месеци, с което променихме леко, но адекватно изчисляването на точките. Към плаващите 12 месеца, с които „старее“ сборът от точки, заработени от състезателите прибавихме „мъртвите“ 3 месеца – май, април и май. Така, само за тази 2020-та година, всеки състезател ще събира точки в последните 15 месеца. Например юнската класация, ще включва турнирите от април 2019 до края на юни 2020.

А сега да видим и какво стана в първия игрови месец на годината. Цели 6 турнира дадоха възможност на голфърите да събират точки за Про Голф Ранкинг-а (4 в категория Б). Правец, Пирин Голф и Света София започнаха с големите си Откриващи турнири, гарнирани с Калауей Шампионата и Черво Купата на Правец и Пирин Голф съответно. Към тях, от морския корс на Лайтхаус, отговориха с традиционния си Месечен Клубен Турнир. Турнир имаше и на Блексирама, но техният формат не отговаряше на условието за хендикап границите на дивизиите: А (0-14) и Б (до 28), поради която причина отпаднаха и класиранията в Б-дивизиите на 2 от юнските турнири.

По-внимателен поглед в таблицата с класирането разкрива няколко основни тенденции в българския голф:

Първо, пролича си кой е „почивал“ през карантината и кой е тренирал усърдно. Една група от 10-ина голф-маниаци „не зачетоха“ предизвикателствата на трудния Правец и „постнаха“ смели резултати около и близки до пара на игрището. Тук наистина трябва да отбележим този на Юли Ботев, който изигра домашното си игрище на пар, в един официален кръг от Откриващия Турнир на Св. София.

Юли Ботев

Второ, но за нас със сигурност най-важното наблюдение е големият брой юноши, „входирали своята заявка“ за челните места не само в Про Голф Ранкинг-а, но най-вече в Националния Отбор на България, а защо не и за призовите места в Европейските първенства.

Христо Янакиев

Към вече популярните Райан и Денис Стайкови, Христо Янакиев и Цанко Цанев, се присъединиха имената на Горян Лазаров, Йордан Янакиев, Дамян Гулев, Мони Канети, Филип Китов Мл., братята Крис и Алекс Барнард и девойките Виктория Георгиева и Виктория Пеловска. Можем само да им пожелаем успех, а ние ще се радваме да им връчваме призове за лидери в Класацията.

На трето място виждаме увеличаващият се брой на дамите-голфърки. Все повече и повече голф играта привлича по-елегантната част от човечеството и в България, а мантрата, че жените не са състезателни натури бледнее пред размера на ранкинг-точките стоящи до техните имена.

Лео Костилев

В дивизия „А“, с коефициент от 18,86, на челното място излезе Леополд Костилев. 13-годишният руснак, живеещ със семейството си в България, е член на Блексирама Голф Клуби по всичко изглежда, че се е устремил към върховете на световния голф. С второто си място на Месечния Медъл Турнир на Лайтхаус, Лео изпревари с малко един от лидерите не българския аматьорски голф – Алекс Евтимов. Евтимов не пропусна нито една възможност за голф (и ски ) през тази зима и е само на стъпка от върха в елитната дивизия с 18:50. Трето остава Дину Пескариу с 18:33.

Райан Стайков

Традиционно за Голфър на Месеца обявяваме състезателят с най-много заработени през месеца точки. В тази класация, с цели 47 точки, еднолично на върха се настани Райан Стайков. Завърнал се от САЩ заради пандемията, Стайков показа не само изградена мускулатура на истински атлет, но най-вече играта, с която той заслужи и поддържа лидерската си роля в отбора на своя университет. С резултати от по няколко удара под пара, Райан спечели един турнир, а на другия се класира втори. Повече впечатли, обаче, с драйвърите си от по 300 метра, с високите проценти на улучени феъруеи и грийнове в регулация, демонстрирайки на присъстващите голф от световна класа.

С това си постижение Райан Стайков ще се радва на Уикенд Тест Драйв на АУДИ автомобил.

Про Голф Ранкинг, Дивизия А към 1.07.2020.

В дивизия „Б“ на водеща позиция все още виждаме живеещият в Балчик голф-адикт, Тревор Пел. Разчитайки на силния си сезон през миналата година, той еднолично оглавява класацията с 18:56. На второ място, с коефициент от 15:71 се изкачиха 2-ма състезатели – Ангел Илиев и Милко Рушанов.

Про Голф Ранкинг в Дивизия Б към 1.07.2020ю;

Тук, за приза Голфър на Месеца се пребори Ангел Илиев, който с двете си трети места събра недостижимите 38 точки и ще се радва на

Ваучер за безплатни голф услуги на игрището на Правец Голф и Спа.

Какво предстои през юли?

На Пирин Голф & Кънтри Клуб ежеседмичните турнири продължават и тези, валидни за Про Голф Ранкинг-а са:

  • 07.2020 – Vacation Challenge – 1
  • 07.2020 – Ecohimprom Golf Cup
  • 07.2020 – Golfino Golf Challenge
  • И разбира се Държавното Първенство по Голф на България, планирано за 25-26 юли на същото игрище, ранкирано с най-висока категория. Точките, които можете да заработите на турнирите можете да прегледате на този линк: ТОЧКИ

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *