Вчера, на игрището край Правец се проведе първият кръг от Веригата за деца и младежи ПРО ГОЛФ БЪБЪЛС. 50 състезатели стартираха в 12:00 часа в 4 категории и въпреки не дотам добрите метеорологични условия изиграха откриващият турнир на веригата с много желание и нескрита емоция.

Веригата се провежда за 4-та поредна година, а броят на участниците вече твърдо се стабилизира на ниво обещаващо светло бъдеще за бългаския голф. Освен добре познатите спортисти, които години наред тренират сериозно в стартовите листа на категориите MINI и MINI+ намериха място и много дебютанти, а много от тези, които се състезаваха в по-малките категории вече мерят сили в елитните MAXI и MIDI.

Както обикновено положителният заряд започна да набира сила още към 10 часа, когато бе открита регистарцията. Децата пристигаха навреме, получваха традиционните си подаръци за добре дошли, храна и напитки за игрището, и се отправяха към тренировъчната зона за „калибровка на оръжията“ преди началото на турнира. Родителите се вълнуваха повече от участниците, а организаторите направиха необходимите усилия състезанието да бъде на ниво.

Домакините от Голф Клуб Правец за поредна година предоставиха своята база за провеждане на турнира. Игрището бе подготвено по най-добрия начин, а персоналът бдеше непрестанно за комфорта и безопасността на играчите. Голф Клуб Правец ще бъде и домакин на международния турнир JUNIOR INTERNATIONAL PRO GOLF CHAMPIONSHIP, който ще се проведе на уникалното игрище от 5-ти до 8-ми август и е част от календара на Световната Аматьорска Ранглиста (WAGR).

Въпреки тежките времена белязани от световната пандемия ПРО ГОЛФ СПОРТЕН КЛУБ успя да организира веригата и през 2020 година. Ръководството на клуба е твърдо решено да продължи със своите инициативи за развитието на професионален голф в България, като международният турнир през м. август е поредната перла в короната, а и тя няма да бъде последна.

Всички състезатели на клуба взеха участие в турнира, а те за момента се поместват предимно в категория MINI с много надежда и оптимистичен поглед към бъдеще на сериозно израстване в живота и спорта. 10 годишните Филип Бояджиев, Калоян Бояджиев, Деян Кайзеров и Борис Венелинов, 9 годишните Александър Бояджиев, Иван Иванов, Даниел Павлов и Матей Матеев, 8 годишните Самуил Касабов и Мая Петрова и 7 годишният Луи Росийл водени от баткото в отбора Лукас Грийн на 13 години, участник вече в MINI+, излезнаха на игрището с огромно желание да покажат какво са научили и колко са израстнали под ръководството на треньорите и мениджърите Борис Чакъров, Невян Симеонов, Петър Стратиев и не на последно място на кака си Ивана Симеонова, която освен че все още се състезава им помага в голяма степен да вникнат в тайните на турнирния голф.

Турнирът се разви много динамично във всички дивизии и превалялият дъжд сложи допълнителни препятствия пред претендентите за медалите.

Христо Янакиев с начален удар на 7-ма дупка

В елитната дивизия МАКСИ, след първата девятка водачеството взе младата надежда на БГ голф Христо Янакиев с временен резултат от 2 под пара. Веднага след него бяха миналогодишния голям победител във Веригата, Денис Стайков, започналият малко нещастно с двойно боги, Цанко Цанев и студентът в Барселона, Дими Савов. Цанко и Христо допуснаха боги на последната 18-та, с което загубиха шанса за се борят за титлата.

Денис Стайков (прав) се възползва от уменията за четене на гройна на батко си Райан Стайков (клекнал)

По-стабилен в ендшпила се оказа Денис (73), койот и този път грабна златото, следван от спокойният Дими Савов и „Испанецът“ Цанко Цанев с равен брой удари (75).

Дамян Гулев се справя трудно с наводнения терен.

Състезателите в дивизия МИДИ, впечатлиха с огромното си израстване в играта. До скоро новобранци във Веригата, Дамян, Пепи и Филип, придружени от елегантните млади дами с имена на победителки, Виктория Георгиева и Виктория Пеловска, показаха истинските си умения, макар и с малко съжаление за пропуснатите възможности на грийна. Тук първото място заслужено взе Дамян Гулев (31 т.), който след 4-те бърдита в челната девятка не изпусна възможността да „натрие носовете“ на своите най-близки приятели в тренировките Петър Белелиев, останал втори (30 т.) и третия Филип Китов Мл, класиран 3-ти с точка по-малко (29 т.). Вики и Вики останаха 4-та и 5-та, дали заради дългия ден, дали заради липсата на резервни облекла.

Артър Росийл с уверена крачка по грийна

При порасналите момчета в дивизия МИНИ Плюс, борбата за титлата се водеше между двамата основни фаворити – Артър Росийл и Матьо Асенов. Двамата и преди са „кръстосвали шпаги“ … или пък драйвъри, с превес на единия или другия. Този път, само с една точка преднина, със златото се окичи Артър, а втори остана Матьо, платил висок данък на сравнително плахото си начало в челната девятка. Трети, напълно заслужено пое на гърдите си бронзовия медал Краси Нацев, който даде сериозна заявка за повече успехи в този турнир.

Митко Друмев показва усета си към пътинга с новия си US Kids Golf клъб, спечелен с миналогодишната си титла

В най-многобройната дивизия МИНИ, участваха 25 деца. Излишно е да казваме, че всеки от тях е победител, заради ентусиазма си и издръжливостта да завърши този вълнуващ ден преминал през дъжд, жега и какво ли още не. Всъщност, поздравления заслужават и всеотдайните им родители и треньори, направили всичко за радостта на техните деца. Все пак, в челото на класирането се наредиха Димитър Друмев (33 т.), победителят в миналогодишната Верига, следван от Томас Дейвис (30 т.) и винаги атрактивния Петко Лазров (27 т.).

Особен интерес предизвика най-добрият български голфър в момента, Райан Стайков. Райан учи вече в американски университет и е лидер на местния голф отбор. Той заплени децата с разказа си за любовта си към голфа и за пътя, който е изминал, за да стигне до тук. Батко Райан връчи и медалите на всички призьори в състезнието.

Райан Стайков връчва медала на Петко Лазаров

Най-малките състезатели на ПРО ГОЛФ СПОРТЕН КЛУБ Албена Демирева (6г), Борис Бояджиев (4г) и Валентин Балинов (3г), въпреки че едва наскоро направиха първите стъпки в голфа взеха участие и в първото си състезание, засега по мини голф, което се проведе от 17:00 часа като част от събитието. На специално подготвеното от Голф Клуб Правец мини-игрище, на 9 дупки стана много напечено… Имаше усмивки, имаше сълзи, имаше и реакции на публиката като на финален кръг от Мастърс!

В 19:00 часа започна и награждаването. Петър Стратиев представи екипа на Про Голф, Спортен Клуб, екип непрекъснато разрастващ се и допълващ се от сериозни дами и господа готови да дават от собственото си време и енергия за развитието на голфа в България.

Бе отдадено и полагащото се специално внимание на спонсорите и съмишлениците – Роза Импекс, Голф Клуб Правец, Голф Клуб Света София, Пирин Голф Клуб, ЛАП.бг, Минерална вода Блик, дизайнерката на авторските медали Надежда Розева и партньорите от Сити Едвъртайзинг.

Този път гвоздеят в програмата на всеки детски празник с името ПРО ГОЛФ БЪБЪЛС липсваше! Като удивителен знак, като светеща червена точка за ВНИМАНИЕ традиционната, огромна торта, около коята „мравунякът“ от детски светещи лица пълнеше очите на всеки със сълзи я нямаше! Причината бе ясна – оговорното гражданско отношение на ПРО ГОЛФ СПОРТЕН КЛУБ към днешният бич, световната пандемия COVID-19.

Това, обаче, скоро ще бъде надживяно! Може би, още следващия месец малките сладки голфъри, стикове, знаменца и топки, концентрирани на фона на зелено игрище около герба на ПРО ГОЛФ, ще оживеят в ръцете на бъдещите шампиони!

РЕЗУЛТАТИ

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *