Публикуваме материала на нашия приятел Калоян, който наскоро посети Германия и успя да поиграе голф. Събрал много впечатления, той ни представя в един лек и забавен стил. възможностите за голф в тази страна.

Командировка! Отново Германия. За първи път – Майнц. Този път за 6 дни. Две мероприятия едно след друго. В предварителната програма откривам дупка от 6 часа в сряда между 13:00 и 19:00. Реших, че вместо да се търкалям в хотела и да отговарям на е-мейли и телефонни обаждания мога да се опитам да изиграя един рунд на ново, непознато за мен игрище. От разговорите ми с немските колеги знаех, че в Германия голф игрища дал Господ! Бол! Много били, хубави били….., че и почти без пари.

Палнах чичко Гугъл и го питах “има ли къде да се играе голф около Майнц?” – бях изненадан от резултатите. В радиус от 35 км. около града имаше “само” 18 голф игрища. Спрях се на “Майнцер Голф Клуб” по една единствена причина – намира се на около 8 км. от центъра на града. Може да се стигне с градски автобус (спирката е на около 200 м. от клубната къща). Разбира се таксито или велосипедът от хотела винаги са опция.

Летях до Франкфурт, такси до Майнц (60 Евро за около 30 км.)

Майнц е най-големия град и столица на провинция Рейнланд-Пфалц. Намира се при сливането на реките Рейн и Майн и в непосредствена близост до столицата на провинция Хесен – Вийсбаден. За любителите на бялото вино……ще попаднете на вярното място! Освен столица на Рейнланд-Пфалц е столица и на Рейнското вино! Ризлингът е превъзходен. Между 29.08 и 01.09 се провежда ежегоден фестивал на виното. Градът е стар, с над 2000 години история. По време на войната е сринат почти до основи. Хм….вече не му личи … . Има много приятен “стар град”, изпълнен с катедрали и къщи в типично немски стил. Това е градът дал на света Гутенберг и Кант. Можете да се пуснете в обиколка на музейте. Като започнете от Музея на древното корабоплаване, минете през Римско-Германския музей и завършите в музея на Гутенберг.

Ако не е вашата идея за приятно прекарване на свободното време можете да отпуснете морна снага на някой от многото плажове по бреговете на Рейн с нещо “мокро и потно” в ръка. Или да се разходите до Вийсбаден – 16км. Или Франкфурт – 30км. В събота и неделя, централния площад се превръща в пазар, на който почти всички местни производители продават продукцията си.

За престой бих препоръчал Хайят Риджънси Хотел. Намира се точно на реката, в непосредствена близост до стария град. Цената от около 230 лв. за нощувка със закуска за двама възрастни е абсолютно “ОК” за немския стандарт. Разбира се, че опцията за AirBnB е винаги налична, но поне за мен хотела си е хотел, а и не винаги е по-скъпо. За повече информация за града и възможностите за приятно прекарване– споменатия по-горе чичо.

Да се върнем на голфа, че май за него исках да разкажа … . В уеб страницата на клуба всичко, което може да интересува един играещ Голф човек може да бъде намерено лесно и бързо. Около 3 седмици преди пътуването написах кратък е-майл, с който заявих желанието си да запазя стартово време за сряда между 13:30 и 14:30. В рамките на 4 часа получих любезен отговор, че ще се радват да бъда гост на клуба и няколко уточняващи въпроса:

  • С какъв хендикап съм.
  • Сам ли желая да играя (с уточнението, че ако искам да играя сам не могат да ми гарантират стартово време в желания от мен часови пояс).
  • Ще имам ли проблем ако ме поставят във флайт с хора с по-ниски хендикапи от моя.

Отговорих бързо – толкова ми е хендикапа, нямам грижа да играя във флайт с Тайгър, DJ и Микелсън……ако са налични (е не точно с тези думи, но ме разбраха от първия път). На следващия ден ме информираха, че имам запазено стартове време за сряда 14:10.

Срядата дойде….конференцията, някак неусетно мина и стана време за голф. Презентирах се, с цялата си прелест, някъде към 13:00, все пак трябваше да взема бег и троли под наем (а и да разгледам, да се смеся с местните, да загрея малко с няколко топки на драйвинг рейнджа). Пристигнах на адреса и попаднах на едноетажна модерна сграда – Клуб Хаузът.

Влизайки вътре попадам директно на електронно табло, на което са изписани стартовите времена за деня, както и състава на флайтовете. Веднага зад таблото е Про Шопът. Очакваха ме. В рамките на около 10 мин. се сдобих с чанта, сет клъбове, троли и жетон за драйвинг рейнджа (под формата на бележка с пин код). Спокойно ми бе обяснено, че ще бъда във флайт с още трима господа със сходен на моя хендикап и че от мен се очаква да бъда на първо тий, десет минути преди стартовото ми време.

Поемам към драйвинг рейнджа, минавам покрай мястото отредено за почистване на клъбове. Минавам и покрай три малки пътинг грийна. Разположени са точно зад Апарт Хотела, който е на разположение за всички желаещи. Драйвинг рейнджът предлага 32 клетки, множество от “мишени” и “гонгове”. За мен липсата на дължина е проблем – под 190 метра е и трябва да упражняваш “къса игра” с драйвър. Игрището разполага и с чипинг и питчинг зона. В гората зад питчинг зоната са скрити 6 пар тройки предназначени за семейна игра, тренировки или детски турнири.

Появих се на първи тий бокс, даже по-рано от очакваното. Стартира се точно пред погледа на всички приключили игра, седнали на 19-та с нещо студено в ръка. Точно зад Тий Бокса отново има електронно табло със стартовите времена и състава на флайтовете, както и електронна система за стартиране. По-късно ми беше обяснено как работи нещото – всички членове на клуба си запазват часове в он-лайн системата и без да е необходимо да ходят до про шопа, директно с членската си карта започват игра.

След около 5 минути се появиха трима господа, който аз веднага кръстих на ум “Старци разбойници”. Бяха с типични за родени през началото на 60-те години германци, Йоахим, Вили и Франц. След обичайните любезности започваме игра.

Ще се опитам да опиша няколко, според мен, емблематични за това игрище дупки:

3-та, Пар-4, HCP 5, 314 метра

Гледайки описанието на дупката и напред към феъруея мислех, че нещо съм пропуснал…..а да….феъруея го няма….или поне не се вижда. Но предвидливият дизайнер ни е оставил скромен пилон за определяне на посокота. Отдясно – пропаст, слайз….не се препоръчва……пуш също… има си и дроп зона…абе кеф. Отляво, за начало бели колци и електрически пастир, след това червени и гъста гора. Грийна е тесен и дълъг и доста “вълнясал”.

4-та, Пар 4, HCP 15, 287 метра

 

Стоя на 5-я етаж на балкона, а грийна е долу……на паркинга….а флагът зад дърветата….. Уфффф…..изглежда по-трудно отколкото е……

Всичко вдясно е изгубено….. силен и прав начален удар и сте на нивото на бункер (за бигхитърите, може и да я качите с първия). Чип, път….или два пъта и готово.

7-та, Пар 5, HCP 1,  446метра

Най-трудната дупка на игрището. Тесен феъруей, разделен на две нива от висок и каменист раф, със силен дог-лег на ляво. В дясно – гъста гора, в ляво вода…….. В лявата част на феъруея, точно на „коляното на кучето“, любезно са монтирали огромен пясъчен бункер за разкош. Този път наобратно….. Грийна е на 3-тия етаж! Ъпхил поне 15-20 метра…..

Поглед от грийна…..

За сметка на това, грийна е малък и обиколен с камъни и гора

Да….да…..моята топка е на фринджа…..

След рунда, както си му е реда, седнахме на 19-та с “разбойниците”…..

Топло беше…..трябва рехидратиране…..

Нали съм любопитен…питам….как на това място голф игрище…..много баир..….защо….от кога…. Игрището е открито преди 10 години, построено е на мястото на бивша кариера за варовик. След затварянето на кариерата общината обявява конкурс за рехабилитация и възстановяване на кариерата. Фирмата собственик, печели конкурса, купува терена, рекултивира района и построява игрището, осеяно е със зони забранени за влизане – Биосферен резерват. Пълно е със всякакви водоплаващи птици, които не се притесняват да спят по феъруейте при това докато играете на около метър от тях. Игрището е много интересно и на моменти предизвикателно, с много изкачвания и спускания, тесни феъруей, доста “блайнд шотове”, много гора, много вода и малки, но богати на релеф грийнове. Почти на всяка дупка има дроп-зона и на всеки три дупки има малки дървени къщи за защита от мълнии и дъжд.

Игра за гости на 18 дупки с пълен голф бег под наем, включено троли и 24 топки за рейндаж е на цена от 92 евро. Бирата е 5,30.

Ако имате път към Майнц…..планувайте една игра….струва си!

За ПроГолф – Калоян Касабов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *