… или какъв беше личният ми опит от една импровизирана клъб-фитинг сесия?

Вече 7 години играя с настоящия ми комплект от айръни и, както можете да си представите, няколко конкретни въпроса свързани с тях просто не могат да излязат от главата ми.

На първия, дали не са морално и материално остаряли вече до болка познатите ми Cleveland CG 16 Tour, смятам, че всеки от вас ще избере „Отговор „а“ – ДА!!!“, предвид дори само стажа им от седем години, в които те ме „преведоха“ през сладкия път на подобряване на личния ми хендикап от 30 до 7.

Вторият носи доста повече неизвестни, а с това и вълнения – Какъв нов айрън-сет да избера? Това пък върви с подвъпроси като: Каква марка? Каква комбинация? Какви шафтове? Какво предлагат новостите на пазара?

Третият е малко по-личен и с по-научен подход: Да се доверя ли на клъб-фитинга или пак, както преди 7 години да сведа избора си до 2 модела от 2 марки и ако цената ми е ок да „скачам“. А дали физическите ми характеристики нямат по-голямо значение?! Освен това къде да направя този клъб-фитинг като винаги имам едно наум, че фитинг специалистите работят с конкретна марка и вероятно биха ме „натискали“ да избирам от нея.

С тези мисли и с помощта на „Бога на Голфа“, преди няколко дни се озовах на едно място в милата ни (голф) родина, Блексийрама…

… с планове да прекарам няколко седмици, посветени на любимата ни игра.

Освен красотата на самото игрище досега не бях обръщал внимание на Голф Академията тук.

И още на втория ден от пребиваването ми, в един непринуден разговор … всъщност в един от многото такива с нашия приятел Кирил Слатински от Slatinskigolf, се оказа, че Академията разполага с едно бижу на клъб-фитинга – Mizuno Suing DNA (Shaft Optimizer)(или каквото там е) и Flightscope радар за измерване полета на топката и скоростта на суинга.

Без да губим много време, с присъщия за голф-адиктите блясък в очите ни, започнахме айрън-фитинга.

За тези, които познават Кирил отблизо няма нужда да обясняваме колко навътре в материята е той, а за останалите – Кирил Слатински е член на Професионалната Голф Асоциация (PGA GB&I) и сега работи като Главен Голф професионалист за Блексийрама.

И така, първо попитах Кирил в какво точно се състои процедурата и колко време отнема тя обикновено?

(К. Слатински): Ще отнеме около час и половина само за айръните! Сам ще видиш колко показатели трябва да бъдат „изчистени“ за добрия резултат. Без намерение да обидя някого, но когато чуя приятел или познат голфър да е провел Club Fitting сесия (у нас или в чужбина) за 1 час,… меко казано ми се струва несериозно, особено ако това е за „цялата голф чанта“, т.е. от Пътър до Драйвър!

Относно твоите айръни: Първо ще направим статични замервания (ще спестя подробности) за определяне дължината на клъбовете и лай-ъгъла им. Ще уточним какъв тип глава на клъба предпочиташ да играеш и е удачна за теб. След това идва и  същинската част: Първо, ще вземем данни (използвайки Flightscope радар) за ударите ти с 6-айрън с настоящите ти стикове (за база за сравнение); Второ, ще направиш няколко удара със специален стик от Mizuno Suing DNA (Shaft Optimizer) системата за да определим как точно се огъва дръжката по време на твоя суинг.

Данните от детектора на Mizuno Suing DNA ще въведем в специален софтуер и той ще ни даде отправна точка с 3 начални предложения за най-адекватните за теб дръжки. Имай предвид, че разполагаме с над 60 броя, само айрън-шафтове и вариантите са многобройни. След това идва… финната настройка (усмихва се Кирил)! Накрая ще сравним показателите от настоящия ти сет айръни и потенциално новата комбинация глава и дръжка.“

Начало на сесията – моите айръни…

 

Ето и информация за моя Cleveland CG 16 Tour 6-айрън:

За да не Ви затормозявам прекалено много, важната информация е в черната графа (ред) най-долу в таблицата. Разбира се всички ние се вълнуваме най-вече от дистанциите и 143 метра полет със 6 айрън не би трябвло да е зле. Но да видим така ли е наистина?!… коментара на Кирил бе лаконичен:

Не е зле, но при почти 87 мили/час суинг потенциала за разстояние е доста по-голям. Има и друго, което ме притеснява, но ще ти обясня по-късно

Интересът ми нарастна, но продължихме по план, без да любопитствам много. Последва серия удари със специалния Mizuno Swing DNA

И отчитане на показанията на детектора…

Speed 87; Tempo 3; Toe Down 4; Kick Angle 3; Release Factor 6… !!! нищо незначещи за мен наименувания и още по-малко цифри! След няколко удара и въведени в програмата данни, Mizuno Shaft Optimizer „изплю“ 3 предложения за подходящи шафтове.

Още с първото предложение веднага видяхме промяна в данните (в сравнение с моите айръни):

… 87 мили/час скорост на суинга, 150 метра полет! 7 метра повече!!!… та това си е половин клъб разстояние. Естествено това ме развълнува, но уверен съм подробния анализа на Кирил (по-долу) ще Ви накара истински да се замислите и за други важни показатели на полета.

Кирил: Добреее, имаме развитие, но все още има резерви!“

Какви резерви?!… та аз току що без да увеличавам скороста на суинга с „милиметър/час“ започнах да изпращам топката 7 метра по-далече!!!

След допълнително обмисляне на данните от двете устройства и коментар относно усещанията ми за тежест на клъба, огъване на дръжката и дуги подобни, следващото предложение на Кирил, направо разби представите ми за възможностите на клъб фитинга и по-скоро на адекватно направения фитинг!

… 87 мили/час суинг, 153 метра полет! 10 метра повече!!!… със същата скорост на суинга! Това е цял клъб разстояние, без никаква намеса в техниката ми (от която има много, какво да се желае още…)!

Ето и доказателството от Flightscope радара:

Тук трябва да споделя, че дори Кирил бе леко изненадан от резултата. Всъщност, ето и неговата реакция и анализ:

Нещата са очевидни! … дори и за лаик (смеем се)! Да поясня какво се случи току що. Изначално, знаеш моето мнение за настоящите ти клъбове и по–точно за шафтовете им. Тежки и с нисък полет на топката. Да, много популярен шафт преди години, но изобщо не е за теб! Умишлено подбрахме глава Мизуно, която има почти същите хатрактеристики като настоящия ти Cleveland CG 16 Tour, за да проверим адекватността на шафта и айръните ти като цяло. Ето резултата! Без никакви заигравки с техниката на суинга, увеличихме разстоянията на айръните ти с цял клъб! Нещо повече, oградил съм с червено и други важни характеристики на полета. 

Ето сегашните ти айръни:

Кливланд (Cleveland CG 16 Tour) с шафт Dinamic Gold S300 (130 гр.)

Скорост на суинга – 86.4 мили/час; carry – 143.5 м.; бекспин 5949 об./мин.; максимална височина (най-високата точка) на полета 27.2 м. Изглежда прилично, нали!

Сега да видим с нов шафт:

 

Шафт KBS C-taper Lite S (110 гр.)

Той е по-лек с 20 грама от сегашния ти. Скороста на суинга има незначително повишение 87.4 мили/ч, но с по-подходящ за теб профил на огъване. Намаления бекспин и увеличената скорост на суинга ти дават допълнителна дистанция, но все още не сме оптимални поради намалената височина на полета 24.3 м.

Ето сега и нашия „победител“:

Шафт  N.S.Pro 1150GH Tour S (116 гр.)

Увеличена скорост на суинга 87.8, плюс оптимален бекспин и прекрасна височина на полета 29.2 м. Всичко това в комбинация ти дава дистанция от 153 м., 10 м повече от сегашните ти айръни. А благодарение на запазения бекспин и увеличената височина на полета, топката ще пада по-стръмно на грийна, което означава и по-бързо спиране.“

Е! Кой не иска да “заковава“  топката на грийна от 150м.??!!

„Много наши приятели-голфъри с лекота подминават този факт.

На всяка цена се търси дистанция без оптимизиране на основни показатели като бекспин и височина на полета, а след това спирането на топката на грийна се превръща в едно малко приключение!

Това, което също заслужва да се отбележи, че освен увеличената ти дистанция, наполовина намаля и средното ти отклонение – DEV – показателя (таблиците по- горе). От 4.8 м на 2.5 м. !!! Едно е да „събереш“ айръните си в  5 метра дължина, съвсем друго е това да е 2,5 м!“

А вие как мислите? Дали останах доволен от тази айрън-фитинг сесия с Кирил?

За себе си за пореден път се убедих, че науката в областта на голфа е от огромно значение и колкото по-информиран се чувствам, толкова по-лесно и уверено ще похарча парите си за следващия ми сет айръни. Видя се също, че технологиите напредват и ако преди няколко години се е налагало да разчитам на 130 грамови шафтове, това сега е възможно с далеч по-леки и съответно по-подходящи за специфичните ми характеристика на суинга.

Надявам се да е била интересна и за вас тази моя история и с клъб-фитинга, а ако имате коментари или въпроси по темата ще се радвам да ги споделите с Про Голф Спортен Клуб и SlatinskiGolf.com

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *