06 юни 2019

Вчера на игрищетона Света София Голф Клуб край с. Равно Поле се проведе първият кръг от веригата за деца и юноши до 18 години Мини Къп. Станала традиционна, най-старата верига за младежкия голф събира от години малчуганите под знамето на Българската Голф Асоциация и им дава стимул за развитие и любов към спорта.

Участниците са разделени в 4 дивизии. В дивизия „А“ място намират състезателите на възраст от 15 до 18 години, в „В“ са от 12 до 14, в „С“ от 9 до 11 годишна възраст, а най-малките, до 8 навършени години мерят сили в категория „D“.Тий боксовете са определени спрямо категорията, като най-големите играят от белите маркери за момчетата и сините за момичетата, а най-малките започват от маркерите за 150 метра на феъруеите. Във всички категории кръгът се провежда на 18 дупки, а само в дивизия „D“дупките са 9.

Вчерашният ден започна малко разочароващо с мълнии и дъжд, което доведе до притеснения, че турнирът може да бъде отменен. Все пак природата се оказа благосклонна към малчуганите и към 15 часа облаците се оттеглиха и позволиха състезанието да бъде проведено, макар и на 9 дупки за всички дивизии. Мениджърът на детската програма на Българска Голф Асоциация и на националните ни отбори, Станко Маринов бе основният двигател на събитието и въпреки притеснителната ситуация с времето взе бързи и на-място решения, които позволиха празникът да не бъде провален.

И така при най-малките, както винаги бе най-вълнуващо и броят на участниците бе най-голям. Състезаваха се добре познати малки ентусиасти като братята Брусеви, Матей Матеев, Самуил Касабов и Теодор Тодоров. След финалните удари и прецизното пресмятане на точките победител се оказа варненецът Димитър Друмев, който за втори път се изкачва на почетната стълбичка през тази година, след второто му място на откриващия турнир от веригата Про Голф Бъбълс. Неговият резултат бе най-добър в „чистото“ броене, без хендикапи или ако спазваме голф терминологията Митко стана грос победител. В нетното класиране първото място грабна вечно търсещият най-доброто, Петко Лазаров, среброто окичи Момчил Брусев, а бронзът отиде при Красимир Нацев.

В категорията до 11 години битката бе доста оспорвана. Тук сили мериха много титулувани състезатели, в едно с най-развиващите се малчугани в красивия спорт. След приключване на деветте дупки големият победител в грос класирането се оказа състезателят на Про Голф Спортен Клуб Матьо Асенов. Той заслужено окичи на гърдите си дългоочаквания медал, подплатен със сериозни тренировки и огромно желание за победа. В нетното класиране първи стана Виден Нацев, втори Лукас Грийн, също състезател на Про Голф, а трети се нареди Любомир Бояджиев.

В дивизия В също вреше и кипеше… Тук се състезаваха основно момчетата и момичетата, които сериозно тренират всяка седмица, по няколко пъти под ръководството на Станко Маринов. Нивото бе определено на висота, а най-добре се представи пловдивчанинът Михаил Стоев. Той грабна първата награда в грос класирането и за пореден път доказа, че има светло бъдеще в този спорт. За щастие на всички златото в нетното класиране отиде при единствената дама в турнира, Виктория Георгива. В годината посветена на женския голф младата състезателка показва сериозно израстване и дава категорична заявка за попълване на дамският ни национален отбор. Втори се нареди Филип Китов, а трети Тервел Чакъров, който все по сериозно стъпва на сцената на българския голф.

При най-големите бронзовият медал заблестя на гърдите на друга млада дама, тренираща сериозно от години, именно Кристина Бушева. Тя показа постоянна игра във всички аспекти и заслужено зае третото място в грос класирането. Втори стана един от най-постоянно и систематично подготвящите се младежи, Дамян Гулев, а златото, подпечатано с игъл на 16-та отиде логично при Кристиян Цветанов. В нетното класиране първата награда бе за Соломон Канети, като с това той затвърди големият си успех от преди две седмици, когато на Откритото Първенство на България спечели първото място в Златната Плейт дивизия.

Накрая турнирът завърши с изискан коктейл, подготвен от клуба домакин, Света София, а най-неуморните организираха кратка, приятелска футболна среща преди официалното награждаване.

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *