Неочакван победител и приятно изненадани участници е резултатът от провелият се вчера на игрището на Голф Клуб Правец първо по рода си състезание по Компрес Голф в България.

Макар и вече познат по света, форматът, при който едновременно се бяга и се играе голф привлече участниците с очакванията за нови и непознати емоции и изпитания.

Така и стана!

Състезателите стартираха през 15 минутен интервал на трасе от 9 дупки като се виждаше резултата от подготовката на всеки. Екипировката им варираше от спортни маратонки и клинове за бягане, включително и раници за трейл, до спортно елегантните панталони и пуловери, познати и сега в голф ежедневието ни.

Дори повече вариации видяхме в подбора на клъбовете. Едни бяха предпочели да окомплектоват както дълги, така и къси клъбове в олекотени чанти, а други просто разчитаха на няколкото айръна, уедж и пътър в ръката.

Всички голфъри получиха и пакет с правилата на Компрес Голфа, вода и  изотонични напитки от Блик и енергийни гелове от GOLD Nutrition, за да „се заредят“ с енергия за 4 километровото трасе, а наградните ваучери за победителите осигури основния спонсор Компрес Спорт България. Трябва да подчертаем и забележителната готовност на домакините от Правец Голф Клуб да подкрепят един такъв непознат досега вариант на играта, за което им благодарим.

И така в 13 часа, 59 минути и 39 секунди, първият състезател нанесе първият си удар по топката. След него по трасето се спуснаха и останалите голфъри, проверявани зорко от съдиите по игрището, а за специалистите от lap.bg, остана да запечатат най-красивите и интересни моменти от деня.

Обещаната първа изненада дойде от изключително оспорваната борба за първото място. Състезателите показаха изравнение възможности както в голфа, така и с времето на пробягване. Резултатите се движеха около 45-46 удара, а времената около 42 минути. И така, докато финишира последният участник. Тогава, Алекс Божилов, със своята добре подготвена тактика да държи топката на феъруея и да поддържа леко но постоянно темпо, отвя конкуренцията. С 43 удара и 39мин и 03 сек. Той даде най-добрия резултат за деня: 82:03!!! С това заслужи не само овациите на зрителите и съперниците си, но и наградата за първото място, ваучер от Компрес Спорт България.

На второ място, с резултат от 86:28 остана временния лидер, бургазлията Петър Михалев, който записа в скор-картата си 45 удара и пробяга трасето за 41 мин и 28 сек.

Третото място беше поделено със само 5 секунди разлика. Стефан Урилски приложи знанията за домашното си игрище в комбинация от маратонския си опит и с 46 удара и 42:11 мин (88:11), зае третото място, пред Бисер Балинов с резултат от 88:16 ( 46 удара и 42:16 мин). Бисер, който миналата година се обърна повече към атлетиката, не разбрал за новите правила в голфа, сподели, че всеки път е вадил чинно флага от дупката, което и в крайна сметка му костваше призовото място.

Втората от обещаните изненади беше всъщност лекотата, с която някои от състезателите постигнаха отличните за тях брой удари. Потвърди се впечатлението, че в ситуация на липса на време за мислене, човек може би играе по-добре от нормално.

Третата изненада? Това беше приповдигнатото настроение на участниците, които до един, макар и задъхани от бягането, финишираха с усмивки по лицата, споделяха удовлетворението си от форма̀та и питаха за датата на следващия кръг. Датата на следващия Компрес Голф се подготвя в момента и веднага след като се изясни ще започнем да приемаме регистрациите ви.

Поздравления към всички участници и честито на призьорите!

Резултати:

1-ви –  Алекс Божилов – 82:03 (43 уд. + 39:03 мин)

2-ри – Петър Михалев – 86:28 (45 уд. +41:28 мин)

3-ти – Стефан Урилски – 88:11 (46 уд. +42:11 мин)

4-ти – Бисер Балинов – 88:16 (46 уд. +42:16 мин)

5-и – Калоян Касабов – 91:03 (50 уд. +41:03 мин)

6-ти – Дани Данаилов – 117:15 (55 уд.+62:15 мин)

Про Голф Спортен Клуб

Снимки: lap.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *