Здравейте отново,

Кирил Слатински PGA Professional

С приближаването на старта на активния състезателно-развлекателен голф сезон, въпросът за състоянието на собствената ви голф игра става все по-актуален. Дали бихте искали да пропилеете 3-4 месеца за да „налучкате ваксата“ или има неща и стъпки, които могат да направят така, щото периодът на тази адаптация да бъде значително съкратен.

Добър въпрос, чийто кратък отговор е – „Да има такива стъпки“.

За втора поредна година имам удовоствието да работя с Естонски мениджърски екип по провеждането на начални и опреснителни голф активности (курсове, клиники и индивидуални тренировъчни програми)за началото на голф сезона. Докато през миналия такъв сезон това се случи в чудноватия Otepaa Golf Club (Естония), то за настоящия (2019) организацията протича в прекрасния и изключително амбициозен голф проект на Грузия – Tbilisi Hills Golf & Residences.

Личните ми наблюдения и опит показват, че нивото и нуждите на аматьорските голф общности в тези държави са много сходни с тези у нас. Ето защо с моите приятели от Про Голф Спорт Клуб, решихме в две публикации да засегнем най-съществените аспекти от Умениетоза нанасяне на удар по топката и да дадем някои полезени съвети. А именно:

 • Удряте ли топката на правилното място на лицето на клъба (sweet spot)
 • Къде се случва контактът на главата на клъба със земята (low point)
 • Контролирате ли лицето на клъба в момента на контакта с топката (clubface control)
 • Генерирате ли достатъчно скорост в замаха за постигане на дистанции (swing speed)

Правим всичко това с пълното разбиране, че ако всеки голфър успее в началото на сезона да се съсредоточи в подобряване на контакта с топката, то останалата част от годината го очакват приятни и вънуващи моменти по зелените феъруеи и грийнове.

Безкрайни са вариациите и формите на замаха на PGA Tour професионалистите, които наблюдаваме по нашите екрани. От Рори и Тайгър през Спийт до Кучар и Фюрик, много от вас биха посочили „недостатъци“ и откровенно „шантави“ позиции в суинга на тези топ играчи.

Какво наистина има значение в техниката? Е, докато тези играчи имат собствен стил на замах с някои общи прилики, то само някои Tехники и Умения са наистина фундаментални и вече ги изброихме по-горе.

В тази статия ще разгледаме първите два аспекта: Контакт на топката с лицето на клъба и Контакт на клъба със земята.

Съвет 1:  Контакт на топката с лицето на клъба.

Необходимостта от прецизен контакт на лицето на клъба с топката е толкова очевидна, че дори абсолютно начинаещи играчи осъзнават нуждата от това. Така или иначе, над 90% от голфърите знаят какво трябва да се прави, но НЕ го правят!

Просто трябва да уцелвате ефективната среда на лицето на клуба (the Sweet Spot) за максимално отдаване на енергия по топката, т.е. повече дистанция и контрол на полета!

Всъщност, с драйвъра, средностатистически голфърът аматьор губи около 15-20 м. дистанция от факта, че не удря топката редовно с правилната част от лицето на клъба.

За тези, които не са запознати с показателя Smash Factor (SF) (смаш фактор), ще обясня, че това е отношението на скороста на главата на клъба при контакта към началната скорост на топката. Един средностатистически аматьор има SF с драйвър 1.4, докато за професионалистите той е 1.5.

Простичко казано, за 100 км/ч скорост на суинга, средният аматьор получава 140 км/ч скорост на топката а професионалистът 150 км/ч.

10 км/ч скорост на топката са приблизително 10 м. повече разстояние при една и съща скорост на замаха.

сн.1:  Sweet spot

И както вече се досещате основният „виновник“ за тази разлика (аматьор – професионалист) е прецизният контакт с топката. В идеалния случай той трябва да бъде с центъра на лицето, където приблизително е и центъра на тежеста на главата на клъба (сн. 1). Тогава отдаването на енергия по топката е най-ефективно.

Ето и съвет как да тренирате и едновременно с това да оценявате контакта с топката:

Използвайте един от двата примерни метода описани по-долу (или и двата) в зависимост от това с какви пособия разполагате на момента.

Пример 1.  Използвайте Пудра Спрей за да напръскате лицето на клъба (обикновенно това са спрейове за карака с талк-пудра*) както е показано на сн.2 и сн.3.  При всеки удар получавате ясен отпечатък от топката върху лицето.

             сн. 2: Използвайте пудра спрей                      сн. 3: Отпечатък от топката при удар

Лесно, нали!

* един съвет – на Българския пазар сравнително рядко се намират такива спрейове, затова преди да поръчате наистина се уверете, че съдържа пудра.Цените са от 4 до 10 лв.

Пример 2. Използвайте маркер (не перманентен) за да маркирате топката си по показания на сн.4 начин. Точка с големина от порядъка на 1 стотинка ще свърши работа. Поставете топката на тий и насочете маркираната точка към посоката, от която ще дойде клъбът към топката  (сн.5).

          сн. 4: Маркиране с маркер                                      сн. 5: Марката е желана точка на контакт

Готово, вече имате ясен белег и референция за това, което правите!

 

С информацията която получавате от всеки удар, вече можете да започнете да развивате или доразвивате умението да уцелвате топката със sweet spot-а на клъба. Много често голфърите са изключително постоянни в това да Не уцелват центъра на лицето. Сега е време това постоянство да бъде конвертирано в умението ДА уцелвате sweet spot-а!

Отработете този елемент, развийте това Умение и ще бъдете възнаградени със:

 • Увеличена дистанция на ударите.
 • Прецизен контрол на дистанцията на ударите.
 • По-голяма точност на ударите.
 • По-малко вибрации и изтръпнали пръсти.

Съвет 2:  Контакт на клъба със земята

Всички велики играчи удрят земята с айръните си и всички те го правят със завидно постоянство на едно и също място.

Елитните играчи правят „първи контакт“ със земята, в зона очертана от позицията, в която е топката и достигаща до 5 – 8 см. след топката по посока на целта. Т.е. има толеранс от разстояние, в което да направят контакт със земята.

Професионалистите започват този контакт от оранжевата зона (сн.6).

сн. 6:  Контактът със земята започва в оранжевата зона

Техният дивот се получава след топката, а не преди това. Това също означава, че главата на клъба се движи надолу по време на контакта с топката. По този начин се получава чист и качествен удар с максимална дистанция. (Едва ли е нужно да обясняваме каква загуба на енергия е контакта със земята преди този с топката)

По всяка вероятност Вие НЕ правите това!

Ако хендикапът Ви НЕ е нула (0), с голяма вероятност мога да Ви гарантирам, че това е точно така.

Все пак, колко е важно това?

Погледнете го по следния начин: Средно за ударите ви, за всеки 3 см. контакт преди оранжевата зона, хендикапът нараства средно с 5 удара.

Точно така!

За играч с хендикап 25 средното разстояние, на което прави контакта със земята преди топката е около 12 см. (сн. 7)

сн. 7: Контактът започва от оранжевата зона

Дори играчи, които смятат, че знаят какво правят остават крайно изненадани от резултата, когато направят обективен тест. Виждам това постоянно.

Ето и съвет как да тренирате правилно:

Нарисувайте линия на тревата. Ползвайте пудра спрей, тебишир, тиксо, изровете я с тий или просто наредете топките в една линия – те ще са референция (сн.8). Направете своите удари и след това си отговорете на следните въпроси: Получавате ли въобще дивот? Ако да, на правилното място ли е той? Ако не е на правилното място, то от какво разстояние преди топката започва? (сн.9)

сн. 8 и сн. 9: Дивоти (кои са желани и кои не?)

От този опит трябва да разпознавате следните 3 вида контакт:  без дивот – „тънък удар” (thin shot);  дивот преди топката – дебел удар (fat shot); дивот след топката – перфектен удар (perfect shot).

Какви са позитивите за айрън* играта Ви ако изпълнявате това правилно и развивате това Умение:

 • Увеличена дистанция на айрън ударите.
 • Прецизен контрол на дистанцията на айрън ударите.
 • По-малко разсейване на айрън ударите.

Тази постановка е валидна и за ударите с хибрид и уудове от земята

Едва ли има голфър, който не би се зарадвал на такъв резултат!

В заключение да припомня и изясня основна мъдрост в голфа.

Не напразно на няколко пъти по-горе съм акцентирал на думата „Умение“.

Фундаментално е да се направи разлика между Умение и Способност.

Способност е да можете да замахвате(swing) „по учебник“, красиво като Адам Скот. Но Способността да правите нещо не е пряко свързана с резултата или успеха (в случая с добрия контакт с топката).

Умението е това, което има пряка причинно-следствена връзка с успеха. То се измерва с ефективност и успех в крайния резултат.

Ако се случи така, че и замаха (swing-а) се получава красив,тогава  –  Hole-in-One!

Сега имате своя избор:

Ако желате да играете ефективен и успешен голф, да се наслаждавте на прекрасни удари – развивайте УМЕНИЯ!!! (като описаните по-горе).

Ако наблягате повече на Способността си да замахвате красиво и по ноти, а оставяте Уменията настрана – То тогава може би Instagramе вашата платформа.

Успех на всички в предстоящия сезон и ще се срещнем отново на страницата на Про Голф Спорт Клуб и Slatinskigolf.com след 2-3 седмици, когато вече сте оттренирали днешните примерни съвети.

 

Slatinskigolf.com

Pro Golf Sport Club

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *