17 февруари 2019

Райан Стайков спечели Откритото Първенство на Кипър по голф за младежи! Невероятната игра на нашето момче през втория кръг на турнира му донесе резултат от -1, с което той влезе в плейоф с представителя на националния отбор на Шотландия, Камерън Адам. След бърди на втората плейофна дупка младата ни надежда грабна купата на големия победител.

Още в началото на кръга българският национал загатна сериозните си намерения, въпреки че изоставаше с 3 удара след водача, а пред него имаше още седем момчета с по-добри резултати от първия кръг. Първата девятка премина без особени проблеми, но и без много бърдита. Фурорът започна на 13-та, където Райан качи топката на грийна с първия удар и с прецизен път отбеляза игъл. Последва стабилна игра на 14-та и 15-та, където бяха записани парове, а на 16-та парът бе спасен, въпреки че топката след драйвъра попадна в гората и нямаше никаква видимост към грийна. На пар петицата 17-та нашето момче качи втория удар на грийна от 265 метра!!!, а бърдито дойде логично и заслужено. След пар на 18-та той завърши на +5 за двата дни, какъвто беше и сборният резултат на представителя на шотландците.

За плейофа бе определена 1-ва дупка, там и двамата състезатели направиха парове и съдиите определиха 9-та за втора плейофна дупка. Невероятен драйв на Райан изпрати топката на 90 метра от флага, неговият опонент попадна в трудна ситуация под дърво на феъруея, но все пак успя да качи топката на грийна и да я доближи с първия път на 50 см от дупката. Райан постави апроуча си на 3 метра от флага и безапелационно отбеляза бърди, което му донесе и крайната победа.

Целият български отбор бе до Райан през цялото време, а овациите след победния път бяха показателни за съпричастността на всички наши състезатели към невероятния успех на най-добрия български голфър в момента.

Прекрасна игра в днешния ден показаха и по-малките Христо Янакиев и Любомир Тушев. Хриси завърши на +6 днес и се класира на 16-то място, а Любо изигра трудния корс на +7 и 21-во място. Тези резултати показват голямото израстване на нашите деца в голфа и ни вдъхват големи надежди за бъдещето. Денис Стайков игра не много убедително днес и завърши на 30-то място, Алекс Абрашев на 36-то. Националите ни направиха добро впечатление и коментари като „Българите стават все по-добри“ и „Поздравления за хората от тази млада голф нация“ не бяха един или два…

За съжаление Ивана Симеонова не завърши днешния кръг. След контузия във вчерашния ден тя получи болки в гърба и след 14-та дупка не можа да издържи и върна предсрочно скоркартата си без да се включи в крайното класиране.

За състезателката на Про Голф Спортен Клуб може да отбележим невероятната дълга игра, което показва, че усилията в тази посока вече дават много добър резултат. За нея турнирният сезон ще започне след средата на месец юли, тъй като в началото на лятото й предстоят кандидатстуденски изпити. За тях тя започна интензивна подготовка след последния турнир през септември миналата година и голфът остана на малко по-заден план.

Турнирът на Дани Янакиев и Матьо Асенов бе отложен. Много сълзи в очите имаше на най-младите ни надежди, но се надяваме дори и неприятният привкус да помогне за тяхното изграждане в голфа. Състезателят на Про Голф, Матьо Асенов изкара десетдневен лагер в Кипър, а резултатите от него са впечатляващи! Израстването на Матьо за този кратък период е сериозно, а техниката му се качи няколко нива нагоре. Надяваме се скоро усилените тренировки да получат реализация още през този сезон.

Пожелаваме много успехи на националите през 2019 и дано красивата победа на Райан поведе всички към големи успехи!

Про Голф Спортен Клуб

Снимки: lap.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *