От началото на 2019-а, някои от голф правилата претърпяха промени. PGA и R&A се решиха на тези сериозни стъпки основно заради натиска на за по-бърза игра както и по отношение на остарели правила, които не намират вече разбиране в съвременната голф общност.

През последните месеци бяха публикувани много варианти на най-важните промени в правилата на голфа, но ние решихме да извадим за вас тези, които смятаме, че ще имат най-голямо влияние върху играта на голфърите в България.

  1. НАСОЧВАНЕ при УДАР

Вече не е разрешено да използвате помощ от човек или предмет при насочването си. Ако това се случи, играчът получава 2 удара наказание. У нас често се забелязваше използването на кедито при насочването за удар. Друга практика с поставяне на клъб пред краката на земята за установяване на правилното насочване също остава в историята.

  1. БЕЗ НАКАЗАНИЯ

Вече няма да се прилага наказание, когато направите двоен или троен удар с един замах, неволно настъпите топката си при търсенето й, неволно ударите себе си или екипировката си (чантата си например) след удар или неволно преместите топката си или маркера на грийна.

  1. ПЪТИНГ

Вече могат да се поправят всички изкуствено причинени неравности по грийна като следи от обувки, клъбове, стара дупка и др. Не могат да се оправят само следите от естественото износване на тревата, както и дупките от аерация. Разрешено е също докосването на линията на игра, без обаче тя да се подобрява повече от вече разрешеното.

  1. ЗНАМЕ

Знамето може да се оставя в дупката при пътиране и ако топката го удари това НЕ се наказва.

  1. БУНКЕРИ

Няма да има нужда да четем дали местните правила ни разрешават да местим камъни от бункера. Това вече ще е разрешено без наказание. Също, няма да се наказват и неволните ни подпирания на клъбове или др. в пясъка.

Освен това с 2 удара наказание може да се дропва топката извън бункера.

  1. НАКАЗАТЕЛНИ ЗОНИ

Става дума основно за водните препятствия, в които вече ще може да поставяте клъба си на земята, да местите свободни пречки (камъчета, откъснати клонки и треви и др.), да правите тренировъчен замах (суинг) и да докосвате земята и водата в препятствието.

  1. ТЪРСЕНЕ на ЗАГУБЕНА ТОПКА

Загубена топка се търси вече само 3 минути (вместо 5, както беше досега). Важна подробност за нашего брата, Българския голфър е, че веднъж намерили първата си топка, провизорната не се търси.

За по-подробно разяснение на всяко от правилата можете да натиснете линка от името му.

Надяваме се да сме ви от помощ, а ако имате въпроси или коментари не се колебайте да питате.

Про Голф Спортен Клуб

Източници: PGA, R&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *