Португалия е държава с много красиви и добре поддържани голф игрища. В последно време се проявява значително голям интерес към тази екзотично-топла държава и голфът там набира невиждано в досегашната си история количество играчи. През 2014 и 2015 година, Португалия печели наградата за най-добра голф дестинация и до ден днешен е сред най-желаните в Европа!

С общо 91 игрища, предлагащи най-разнообразни пейзажи като природен фон от Атлантическия океан с белите плажове до алпийските гледки под планината Сера де Ещрела, иберийската страна от години насам привлича професионалисти и любители на играта. За проектирането на игрищата са ангажирани някои от най-добрите в бранша – Хенри Котън, Роки Рокуелмор, Арнолд Палмър, Кейбъл Робинсън, Робърт Трент Джоунс – Младши и още цяла плеяда легендарни дизайнери.

Oще от 2007 страната е важен и достоен домакин на големи състезания от световните вериги, и е неизменна част от календара на Европейския голф тур. Като прибавим слънцето, културата и всички останали достойнства на страната, шансът да се влюбиш в нея още от първото тий изглежда твърде вероятен.

КЛИМАТ И ГЕОГРАФСКИ ОСОБЕНОСТИ

Португалия има типичен средиземноморски климат. Лятото е дълго и горещо, зимата – кратка и мека със значителни валежи, пролетта е много топла и слънчева. Ноември е най-дъждовния месец в годината, понякога дъждът продължава няколко дни без да спре.

Между най-северните и най-южните части на страната има няколко градуса разлика. Най-студените месеци в Лисабон са декември, януари и февруари, когато е и най-подходящо за голф. Дневните температури са обикновенно около 15 °C (14 °C през януари и 15 – 16 °C през декември и февруари). Плажния сезон започва в края на април и свършва в края на октомври.

Страната се наслаждава на средно между 2500 и 3200 слънчеви часа годишно, което прави между 4 и 6 часа дневно през зимата и от 10 до 12 часа през лятото.

При подобни дадености, съвсем логично, туризмът е един от водещите отрасли в Португалия, носещ 5% от брутния й вътрешен продукт. Всяка година страната привлича близо 13 млн. чуждестранни гости с изключително разнообразна палитра от туристически изкушения.

ГОЛФЪТ

Големият брой отлични голф игрища дават наистина сериозен избор за любителите на зеления спорт, при това на много достъпни цени. Друго предимство е, че местните не са много запалени по голфа и не е нужно да чакате за тий тайм или да запазвате по-рано. Извън зелената арена, вариантите за почивка и забавление са многобройни – от водните спортове и пясъчните плажове на Алгарв, през шума на океана и величествените гледки на Мадейра, до богатия на културно наследство, великолепна архитектура,  космополитен Лисабон. Със сигурност някое от 90-теголф игрища в рамките на страната ще ви пасне идеално – като условия, обстановка, и като бюджет.

Трите голф области в Португалия се делят не само по географски но и по климатичния си признак.

Алгарв се характеризира със средиземноморските си температури, които дори през зимата рядко падат под 15 градуса и голфърите обикновено се радват на дневни температури от по 20-22 градуса от ноември до февруари. До Алгарв се лети или през Лисабон или през Севиля (Испания), от които отстои на еднакво разстояние. Тук основните градове са Лагос, Портимао и Фаро, където можете да си намерите и настаняване. Тук най-известните голф игрища са: Монте Рей, Океанико, Виктория, Кинта до Лаго и т.н. а цените за една игра варират от 190 до 55 евро.

Имайте предвид, че тук сезонът може да е разделен на три – нисък, среден и висок сезон, от което зависят и цените на игрите.

Лисабонския и Северния голф региони, се характеризират с изложението си на запад, към Атлантика, което предполага и допълнителен елемент в уравнението – вятърът. До тук се лети основно през столицата Лисабон и ако направите този избор, ще се радвате на много туристически, исторически и разбира се кулинарни приключения.

КАК ДА СТИГНЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ

Самолетните билети до Лисабон са около 250 – 300 € на човек в двете посоки. Ако пътувате с Турските авиолинии голф чантата е неизменно включена в цената на билета, а директни полети има и с България Ер, като ако билетът е запазен през подходящия тур оператор голф чантата също няма да бъде таксувана.

Португалия е с най-евтините транспортни тарифи в Европа. За пример, целодневната карта (метро+трамвай+автобус) струва под 6 евро. Ако решите някой ден да пропуснете голфа или ако почивката ви в тази екзотична страна е ориентирана към туризъм, можете да се насладите на много интересни места за малко пари.

Разбира се, колата под наем е една от най-добрите опции за придвижване на място, а цените не са по различни от всяка друга европейска точка, или ако предвидите 250 евро (наем, гориво и застраховка) за 7 дни няма да сбъркате с много.

НАСТАНЯВАНЕ

Както навсякъде досега и тук ще се насочим към настаняване в хотел или наемане на апартамент от частни лица.

Четиризвездните хотели струват около 550 евро за 7 нощувки с включена храна и летищни трансфери, а тези с три звезди предлагат същата услуга срещу около 400 евро. Както и в съседната Испания така и и тук не препоръчваме да опитвате настаняване в по-нисък клас хотели, тъй като може да останете доста разочаровани.

Наетият апартамент от Airbnb или Booking може да Ви осигури повече свобода и щадящи бюджета цени. Двуспален или едноспален апартамент с голяма дневна и напълно оборудвана кухня ще намерите срещу 40-60 евро на нощ, домакините са гостоприемни и с желание помагат за по-лесната Ви ориентация в района относно магазини, забележителности и прекарване на свободното време.

ХРАНЕНЕ И ПАЗАРУВАНЕ

Цените в Португалия не се различават много от тези в България. В ресторантите можете да си поръчате сносно меню до 30-40 евро на човек, докато от магазина цените са малко по-високи от тези в столицата ни. Кухнята наподобява испанската и всеки ценител на иберийските ястия би оценил Португалските деликатеси.

За модните ентусиасти, добрите новини са, че магазините за дрехи и обувки са на значително по-ниски от нашите „народни” цени. Сумата, която ще дадете за един и същ чифт обувки в мола или в магазин на улицата е различна (в мола е по-скъпо), но за разлика от България, ще получите едно и също качество на продукта.

ПРОСТО ТУРИЗЪМ

Извън зелената арена вариантите за почивка и забавление са многобройни – от водните спортове и пясъчните плажове на Алгарв, през шума на океана и величествените гледки на Мадейра до богатия на културно наследство, великолепна архитектура и космополитност Лисабон.

Нещо повече… Например, освен за море, културно наследство и кулинария, Португалия е и популярна религиозна дестинация. Между 4 и 5 млн. поклонници годишно посещават град Фатима, станал световноизвестен с легендата за Дева Мария, която преди около век се явила на трите деца на местен пастир, повелявайки им да се връщат на това място всеки месец на 13-о число. Едно от децата обаче не успяло да запази тайната и оттогава все повече вярващи идват тук в търсене на изцеление.

СЪБИТИЯ

По традиция обръщаме внимание на голф събитията които може да посетите в прекрасната атлантическа страна. Елитните аматьорски турнири се провеждат в края на месец януари, когато на португалска територия се събират едни от най-добрите голфъри в Европа, Азия и Америка в напревара както при мъжете и жените, така и при младежите и девойките.

Професионалистите се събират в Португалия веднъж в началото на месец юни когато място в европейския голф календар намира турнирът GolfSixes Cascais на игрището Oitavos Dunes, Cascais, Portugal, а в края на октомври е един от най-атрактивните турнири по пътя към Дубай от европейския тур, Portugal Masters, като тази година събитието ще се проведе на Dom Pedro Victoria Golf Course, Vilamoura.

Обобщен списък на разходите за трима, за 7 нощувки:

Самолетни билети – 800 евро

Кола под наем (с горивото и застраховката) – 250 евро

Градски транспорт: 120 евро

Настаняване – 550 евро

Хранене (3-4 ресторанта и от супермаркета) – 450 евро

Голф (за 2-ма голфъри + 1 джуниър голфър – 5 игри на голф на висок клас игрище) – 900 евро

Забележителности и забавления – 100 евро

Сувенири и спомени – 50 евро

Общо: 3100Евро/ (2970 евро)

 

Изготвил за Про Голф Спортен Клуб, Фабио Фурнари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *