Дани Уилет удържа на атаките на Патрик Рийд, действащия Мастърс шампион и спечели DB World Tour Championship в Дубай. Пред съпругата си и двете си малки деца, избухналият в емоции Уилет, разказа за последните трудни години от голямата му победа на Мастерса през 2016-а и колко усилия хвърли за да се справи с неудачите, травмата, смяната на екипировката и едва няколкото призови места, доближили го до заветна титла.

Embed from Getty Images

Дани започна силно в първия ден в Дубай със 67 удара, изоставащ макар само с един от водачите. Това не го обезкуражи и продължавайки в същия дух записа 67 и 68 преди да се изправи в истинската битка в последния ден от сезон 2017-2018.

Срещу него сериозни заявки за титлата направиха Мат Уолъс с 65 удара във втория кръг, Джордън Смит и Адрен Отеаги, намиращи се в най-добрата си форма на слънчевата Джумейра, край лъскавия скай-лайн на столицата на едноименното емирство.

Embed from Getty Images

Като главно заглавие междувременно вървеше и драмата завихрила се между половинките в „Райдър Къп дуета МОЛИ-УУД“ – Томи Флийтууд и Франческо Молинари. Те трябваше да определят големият победител в надпреварата Race to Dubai, в която италианецът трябваше просто да завърши, а англичанинът да НЕ спечели за да завърши една отлична 2018-а година. През този сезон Молинари спечели BMW Шампионата, Откритият Шампионат и изведе Европейския отбор към титлата в Райдър Къп, спечелвайки всичките си 5 мача. Независимо от това, ръцете на Франки трепереха в първия състезателен ден, изгубвайки два удара с пропуски от около метър на пътинг грийна за кръг от 5 под пара. Видимо излязъл от своя модус-префектус, богитата продължиха да присъстват и в следващите кръгове, но с много борба Франческо се добра до 26-тото място в класирането, с което бе официално провъзгласен за Номер 1 в Европейския Тур и грабна чека от 1,25 милиона долара. Брависимо, Чико!

Последният кръг започна отлично за Дани Уилет с уникален път за ийгъл на втора дупка, с което поведе в класирането. Видимо в добро настроение, роденият в Шефилд голфър продължи с вдъхновената си игра и с напредването на кръга, един по един противниците му отпадаха. Първо Мат Уолъс се размина със знаменателен чип-ин на последната дупка, разминавайки се евентуален плей-оф за титлата. После набиращият скорост Лий Уестууд изпусна 15-та записвайки двойно боги, довело до практическо отказване на победителя от миналата седмица в Южна Африка. А накрая Патрик Рийд, играещ отлично до този момент записа ненужно боги на 17-та, отваряйки изоставане от 2 удара след водача Уилет. Известна надежда проблесна в очите на Мат и Патрик, когато първия удар а Дани увисна над рекичката, разделяща 18-тия феъруей на две. Това само предизвика най-доброто от техниката на Уилет и с прецизни 2 удара до и на пътинг грийна, Шампионът беше определен.

Embed from Getty Images

Традиционно преглеждайки статистиките на победителя, стигаме и до тези, с които той превъзхождаше останалите. Ако в последния ден с драйвъра си той се нарежда 12-ти и 17-ти, съответно по точност и по дължина, то с 3-тото си място в достигнати в регулация грийнове и най-вече като най-добър в класацията за брой пътове на регулация (1,641), Дани подпечата своята първа титла от 2,5 години насам. Всъщност, Джумейра фаворизира най-вече GIR– показателя Грийнове в Регулация, в които през първите 3 дни Уилет неизменно беше първи измежду 60-те участници.

Сезон 2018 е вече в историята за Европейския Тур. Но никой не мисли за почивка. ПГА Тура вече започна и списъка с новоизгряващите звезди беше открит с името на младока Камерън Чамп. Всъщност през идната седмица, в уикенда на Деня на Благодарността ще станем свидетели на един дългоочакван сблъсък, този между живите легенди Тайгър Уудс и Фил Микелсън. И двамата идват на мача с противоречива форма.

Тайгър с един изключителен сезон след поредната операция на гърба, донесъл му огромната умора и личния провал на Райдър Къп. Фил не донесе повече радост на американската публика край Париж, но „Майсторът на късата игра“ е готов винаги да извади жокер от ръкава си. Със сигурност шоуто ще бъде празнично.

Снегът заваля, но емоцията продължава!

Про Голф Спортен Клуб

Източници:

Europeantour.com

Golfdigest.com

Golfworld.com

Снимки: lap.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *