Вчера англичанинът Лий Уестууд постигна впечатляваща победа, изигравайки игрището Гари Плейър Кънтри Клуб в Сън Сити, Южна Африка с 64 (-8) удара в последния кръг от състезанието Недбанк Голф Челъндж, част от Европейския Tур, организирано от голф легендата Гари Плейър. Резултатът на Уестууд беше достатъчен не само да стопи преднината  от 3 удара на водача през първите три дни, испанецът Серхио Гарсия, а дори да завърши с 3 удара аванс в своя полза. По този начин, с общ резултат от -15 удара, англичанинът, освен че вдигна кристалното кълбо в „Слънчевия град“ за трети път, след победите си през 2010 и 2011 година, сложи и край на четиригодишен период без триумф.

Embed from Getty Images

„Тази победа е много емоционална за мен, ако трябва да съм честен. Никога не можеш да си сигурен дали можеш да спечелиш отново.“ – сподели през сълзи Лий Уестууд.

Статистиките на англичанина за четирите дни сочат, че ключът към успеха е лидерството му в броя спечелени удари (бърдита или по-добре – 25), както и най-малко пътове на грийнове в регулация – 1,64. Други интересни цифри са средната му дистанция с драйвъра – 290 метра, феъруеи в регулация – 54 процента, както и грийнове в регулация – 76 процента.

Embed from Getty Images

След абсолютна доминация през първите три дни от състезанието Серхио Гарсия не успя да се задържи на върха в класирането и завърши на второ място с общ резултат от -12 удара. Боги за испанеца още на първа дупка, последвано от блестящ ийгъл на Уестууд на втора, постави двамата добри приятели и многократни съотборници в Райдър Къп на разделено лидерско място. След бърди на трета дупка, южноафриканецът Луис Остхюзен се присъедини към водачите на ниво девет удара под пара. В този момент започна оспорвана битка между тримата състезатели до самия край на турнира. Всеки от тях правеше бърдита, но тези на Серхио бяха недостатъчни, а тези на Остхюзен бяха придружени от ненужни богита. Единствено Уестууд не допускаше никакви грешки, а безупречният му пътинг успя да го изведе на цели 2 удара преднина на 18-ти тий бокс. Точно тогава южноафриканският представител се почувства притиснат до стената и допусна двойно боги в самия край на своя кръг, като по този начин изпадна до третото място в крайното класиране. Освен че вдигна своя 24-ти трофей от Европейския Тур, Лий Уестууд се изкачи на 16-та позиция в класирането Рейс ту Дубай, което значително увеличава шансовете му, ако не за победа, то поне за влизане в топ 10. На четвърто място се класира друг англичанин – Рос Фишър, който показа много консистентна игра през четирите дни от надпреварата. На разделено пето място, след невероятен финален кръг от 65 (-7) удара, се изкачи китаецът Хютонг Лии, който миналата седмица се класира втори в Турция, след загуба в плейоф срещу Световния номер едно – Джъстин Роуз. 23-годишната надежда на Китай записва четвърто класиране в топ 10 за този сезон, осигурявайки си 9-то място за финала на Рейс ту Дубай.

Embed from Getty Images

Последните точки, както и 7,5 милиона долара бяха разпределени в неделя. Четиримата голфъри – англичаните Арън Рей и Робърт Рок, както и южноафриканците Дийн Бърместър и Дарън Фичарт, хванаха последните билети за Обединените Арабски Емирства, влизайки в топ 60 с последни сили. Предстои грандиозният завършек на Европейския Тур за сезон 2018, а именно ДП Световният Тур Шампионат. Всички финалисти вече са ясни. Време е най-заслужилите 60 за годината да направят така дългоочакваното шоу и да се наградят с 8 милиона долара награден фонд плюс 5 милиона долара бонус за първите 10. Предстои да станем свидетели на голф за десетки милиони.

Изготвил: Любомир костов за Про Голф Спортен Клуб

Източници :
www.europeantour.com
www.sport24.co.za
www.thenational.ae

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *