Испанецът Серхио Гарсия поведе с невероятен резултат от -8 удара след първия ден от състезанието Недбанк Голф Челъндж, кръг от Европейския тур, организирано и финансирано от живата голф легенда Гари Плейър.

Embed from Getty Images

Турнирът се провежда от 8 до 11 ноември на игрището Гари Плейър Кънтри Клуб в Сън Сити, Южна Африка. Плейър е дизайнер на над 400 игрища из целия свят, включително две на българското Черноморие, но само това в „Слънчевия град“ носи неговото име. Дължината на терена тази седмица е абсолютно предизвикателство – 7147 метра. Освен че форумът е част от 8-те елитни Ролекс Серии за втора поредна година, също така е и наричан „Африканският Мейджър“ от местните голфъри. Провежда се още от далечната 1981 година като през годините голф знаменитости като Севе Балестерос и Ник Фалдо са вдигали кристалното кълбо. Тази седмица по трасето се състезават 72-ма голфъри, които ще разделят общия награден фонд от 7,5 милиона долара.

Embed from Getty Images

Носителят на Зелено сако от 2017 година Серхио Гарсия има всички шансове да задържи преднината си през следващите дни, защото той отлично знае как се печели в Южна Африка, съдейки по двете му победи на този форум през 2001 и 2003 година. Испанецът демонстрира, че се намира във върхова форма, спечелвайки с лекота собствения си турнир в Андалусия, Испания, само преди няколко седмици. Друг важен участник е миналогодишният победител – южноафриканецът Брандън Грейс.

Embed from Getty Images

По всичко личи, че Гари Плейър адмирира младия си сънародник като преди началото на турнира му пожела да задържи титлата за още една година в родината им. Въпреки комфортния си първи кръг включващ четири бърдита, две богита и резултат от -2 удара, Брандън изостава с цели 6 удара от Гарсия. Независимо от това 30-годишният южноафриканец е доказал, че може успешно да защитава титли, спечелвайки Къмършъл Банк Катар Мастърс през 2015 и 2016 година. На разделено второ място във временното класиране и резултат от -4 удара се намира сънародникът на Брандън Грейс, друг носител на Зеленото сако – Шарл Шварцел. Шарл не е печелил този форум досега и със сигурност в момента се намира в изгодна позиция. Най-високо ранкираният състезател (6-ти в Световната голф ранглиста и 8-ми в Рейс ту Дубай) в Сън Сити тази седмица пък е северноирландецът Рори Макилрой. Рори ще има нужда от нещо повече от ниво пар през следващите дни, ако иска да изкачи още позиции и да се доближи до водача Франческо Молинари. Англичаните Томи Флийтууд и Световният номер едно Джъстин Роуз обявиха, че пропускат участията си в Южна Африка, за да могат да се фокусират върху ДП Световния Тур Шампионат в Дубай следващата седмица.

Embed from Getty Images

Предстоят ни изключително интригуващи и ключови за финализирането на класацията Рейс ту Дубай дни. Едни се борят за челните места и удобна позиция за атака на първото място докато други се борят за влизане в топ 60 и билет до Обединените Арабски Емирства. Кой къде ще приключи сезона преди големия финал? Ще разберем тази неделя.

Изготвил: Любомир Костов за Про Голф Спортен Куб

www.europeantour.com
www.iol.co.za
www.sport24.co.za

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *