По невероятен начин англичанинът Джъстин Роуз се завърна отново на първото място в Световната голф ранглиста, след като стана първият играч защитил успешно титла от Ролекс Сериите, а именно, спечелвайки Търкиш Еърлайнс Оупън за втора поредна година. Драматично развитие на събитията в заключителния ден на турнира и общ резултат от -17 удара доведоха Роузи и китайския състезател Хаутонг Ли до плейофна дупка, която да определи победителя.

Embed from Getty Images

След изоставане с три удара от водача Ли в началото на четвъртия ден, Джъстин съумя за пореден път да демонстрира своите консистенция и класа, които го изведоха до цели два удара преднина , когато застана на 15-ти тийбокс. Точно в този момент обаче китайският представител отвърна на натиска като направи удара на турнира, осигурявайки си лесен игъл път и по този начин резултатът беше отново изравнен. До края на редовните дупки двамата голфъри загубиха еднакъв брой удари като дори допуснаха тройни пътове на 18-та. Същата дупка беше определена и за плейофна, където Хаутонг Ли отново направи троен път, изпускайки да вкара от по-малко от метър. Това беше и краят на близо 6 часовата битка между двамата. Джъстин Роуз постигна двете си цели на игрището Регнум Кария Голф и Спа.

Embed from Getty Images

Отне ми 20 години да защитя своя титла. Мисля, че това е страхотно. Смятам, че все още имам върху какво да работя и да се подобрявам. От догодина искам да се фокусирам върху спечелването на мейджър титли.“– сподели англичанинът след своя триумф, който е печелил само един мейджър в кариерата си – US Open през 2013 година.

Печелившата формула на Джъстин Роуз в Турция е повече от красноречива :

Средна дистанция с драйвъра :        303 ярда

Феъруеи в регулация :                     71 процента

Грийнове в регулация :                   81 процента

Пътове на грийнове в регулация :    1.71

Всички, занимаващи се с голф са наясно, че в този спорт е почти невъзможно да се предопредели, кой голфър ще спечели дадено състезание. Играта на Роуз през последната година е толкова консистентна, че до голяма степен тази теория може да бъде опровергана. За пръв път, може би от ерата на Тайгър Уудс, когато Джъстин е в списъка с участващи, погледите са насочени към него с очакване за победа или поне достоен опит за такава.

Embed from Getty Images

Зад Роуз и Ли, на разделено трето място, се наредиха испанецът Адриан Отаеги и белгиецът Томас Детри, изигравайки последните си кръгове с впечатляващите 65 удара и общ резултат от -15. Равни на пето място останаха бившият номер едно Мартин Каймер и датчанинът Лукас Бйерегард на ниво -14, които показаха солидна игра за четирите дни. Победителят от Търкиш Еърлайнс Оупън през 2016 година Торбьорн Олесен не успя да се включи активно в битката за първото място, изигравайки последния си кръг на ниво пар, изоставайки с цели 4 удара разлика от водачите.

Embed from Getty Images

През идната седмица Европейският тур ще се премести в Сън Сити, Южна Африка за следващия, последен кръг преди дългоочаквания финал в Дубай. Родното място на голф легендата Гари Плейър ще приветства всички лидери в класацията Рейс ту Дубай, за да направят последните настройки по своите елементи от играта. Същевременно ще бъдат раздадени и последните точки. Кой ще се възползва най-умело от тях, предстои да разберем.

Изготвил: Любомир Костов за Про Голф Спортен Клуб

Източници :
www.europeantour.com
www.owgr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *