29 октомври 2018

Големият финал на голямата верига ПРО ГОЛФ БЪБЪЛС – 2018 е вече в историята!

Големите победители за тази година са Цанко Цанев в категория MAXI, Борислав КрачановвMIDI иАртър Росийлв MINI.

В два невероятни дни се разгоря битката за големите награди – финансиране на международно участие или финансиране на подготовката за следващата година на победителите във веригата. Турнирът намери място на игрището Света София край Равно поле, а квалификациите бяха играни на Правец, Пирин Голф и отново на софийското игрище. Любезните домакини осигуриха прекрасно посрещане и условия за надпревара на младите голфъри и потвърдиха за пореден път намеренията си да помагат за развитието на този красив и млад спорт в родината ни.

В събота сутрин състезателите бяха посрещнати с пъстра украса, перфектна организация и много подаръци, а осигурените храни и напитки даваха сила на младежите през цялото време на турнира. Много балони символизираха стремежа за полет към висините на световния голф, а блестящите бутикови медали привличаха както участниците, така и всички гости на клуба.

Битката в дивизия MAXI по традиция започна първа. На старта застанаха фаворитите Ивана Симеонова и Райан Стайков в компанията на най-възрастният от всички участници и доказал себе си в редица международни състезания, Влади Маринов. Кристиян Цветанов допълваше зведния флайт с амбиции не по-малки и подкрепени от сериозното израстване в техническо и игрово отношение. Веднага след тях на първи тий бокс се наредиха Цанко Цанев с непресъхващото желание за развитие и победи, Стефани Скоканска и Мартин Скокански с любовта си към зеления спорт, Христо Янакиев с надеждата и грандиозните усилия за постоянно усъвършенстване и Денис Стайков с вечната си усмивка и позитивизъм.

Първият състезателен ден предложи непрекъснати обрати и изненади, като в крайна сметка лидер се оказа Цанко с 1 удар над пара, следван от Влади Маринов с +2 и Денис Стайков +4. Фаворитите Ивана и Райан записаха лош кръг, съответно на +7 и +11. Стефани Скоканска и Кристиян Цветанов играха около 10 над пара, Мартин тотално излезна от надпреварата с неприятния резултат от +17, а Христо трябваше да преглътне разочарованието от тежка контузия на китката още в първата част на трасето и да прекъсне участието си на 9-та дупка.

През втория състезателен ден нещата започнаха да се заплитат още в началото. Няколко пропуска на Цанко и прекрасна игра на Ивана стопиха разликата между двамата на три удара още до 8-ма дупка, а Денис запази добрата игра от събота и се намираше между двамата като резултат. Гоненицата продължи до 16-та когато разликата между тримата бе само удар, тогава дойде и разконцентрирането в играта на Ивана, тя направи двойно боги на лесната пар петица, което я демотивира и тя записа още две богита до края с което резултатът и набъбна до +3, и общо за двата дни +10. Цанко и Денис успяха да запазят самообладание. Денис завърши на +2 за деня, общо +6, а Цанко на +3 и краен резултат от +4. Така в крайна сметка златото остана при Цанко Цанев, среброто при Денис Стайков, а бронзът за Ивана Симеонова. Победата във финала и второто място на Цанко от квалификационния кръг на Света София бяха достатъчни той да вземе и голямата награда като победител за 2018 година.

Състезателите в MIDIбяха сериозна бройка, всеки от тях със сериозни очаквания. Лидери от квалификациите бяха Борислав Крачанов, Йордан Янакиев и Кристофър Барнард. Боби доказа, че няма да се предаде лесно и завърши пръв след кръг от 29 грос стейбълфорт точки. Дани игра събрано и с 21 точки зае временното трето място. Крис не успя да намери себе си в първия ден и изостана доста в класирането. Изненадата за деня бе Михаил Стоев, който завърши трасето с 24 точки, резултат, който го нареди сред фаворитите за спечелване на финала. Той игра в компанията на единствената дама в категорията, Вики Пеловска, която пък записа 16 точки и затвърди постоянното си израстване.

Соломон Канети и Филип Китов играха стабилно и резултатите им от съответно 19 и 20 точки го доказват. Младежите вложиха много труд и емоции в подготовката си и това в крайна сметка даде резултат. Георги Кръстев и Петър Белелиев са едни от дебютантите в дивизията, но стабилното им представяне дава повод да мислим, че догодина сгъстяването в челото на класирането ще бъде факт. Енергичните близнаци Алекс и Кристофър Барнард взеха поуки от играта си и вече чертаят планове за сериозна подготовка през идния сезон.

Вторият ден не предложи сериозни размествания. Борислав Крачанов успя да запази първото място с кръг от 21 точки или общо 50 за двата дни, с което грабна златния медал и победата във веригата за 2018 година. Второто място остана за Михаил Стоев с общ резултат от 44 точки, а бронзът отиде при Соломон Канети с невероятните 24 точки за втория ден и общо 43 за турнира.

В най-масовата и най-перспективна категория MINIбуквановреше и кипеше… Усмивки, съпроводени от закачки, а на моменти и нервни изблици белязаха първия ден на финала. След напрегната игра и прекрасни изпълнения временен лидер се оказа Горян Лазаров. 13 годишният младеж записа уникален резултат от 30 точки. Втори се нареди вечно търсещият усъвършенстване Артър Росийл с 26 точки.  Третото място си поделиха състезателите на Про Голф Спортен Клуб Матьо Асенов и Лукас Грийн с по 25 точки, впечатляващо израстване както в спортно, така и в емоционално отношение.

Тервел Чакъров доказа, че със сериозни тренировки дори и в кратък период от време е достатъчно за постигането на добри резултати, записвайки 22 точки в първия ден на турнира. Алекс Пеловски не успя да събере добра игра и се отчете само с 20 точки, а дамата в дивизията, Виктория Георгива, показа характер, добра техника и концентрация. Въпреки едва дебютното й участие на турнир от такъв ранк тя се класира седма с 19 точки, място разделено със друг дебютиращ състезател, Томас Дейвис. Димитър Вълев, Асен Чакъров (Про Голф Спортен Клуб) и Дамян Гулев играха не много концентрирано и това им донесе само класиране в челната десятка. Веднага след тях се нареди постоянно трениращият Любомир Бояджиев с 15 точки.

В групата на най-малките сили мериха Николай Николов, състезател с много надежди и желание за игра, Петко Лазаров, който винаги знае какво иска и трябва да направи за да стане по-добър, братчето и сестричето от Корея Сунгли Лий и Рой Лий усмихнати и непринудени. Най-малките тук, Сами Касабов и Матей Матеев, въпреки крехката си възраст от само 7 години успешно и с голямо желание съчетават трудния първи клас с тренировките в любимия спорт.

Вторият ден при „минитата“ предложи невероятен голф и обрати. Артър Росийл излезе и игра като професионалист, натрупа 31 точки и безапелационно се окичи със златния медал, а уникалният трофей за победител във веригата заблестя в ръцете му. Горян Лазаров се поддаде на напрежението и изгуби лидерството, но пък грабна среброто. Александър Пеловски направи сериозна поправка на резултата си от първия ден, набра 30 точки и измъкна среброто изпод носа на Матьо Асенов и Лукас Грийн. Състезателите на Про Голф Спортен Клуб, Матьо и Лукас показаха характер, играха достойно, а това, че медалите все още не блестят на гърдите им донесе само по някоя искренна детска сълза, която бързо пресъхна в игрите и закачките с приятелите на терена и в живота!

Двата дни бяха невероятни! Обстановката бе приятелска и позитивна! Децата и младежите търсеха контакт един с друг навсякъде, на тренировъчното игрище, на старта, около казана с топлата супа на халфуейхаус-а и след финала на футболното игрище… Всички бяха щастливи и нетърпеливи за купона и награждаването.

А награждаването бе бляскаво и в същото време уютно. Лоби-барът на Голф Клуб Света София събра повече от 80 човека – състезатели, треньори, майки, бащи, баби, дядовци, членове на клуба, които бяха впечатлени от случващото се и останаха след дневната си игра просто да се порадват на децата и да се върнат на прашните улици от детството. Не на последно място, хора, които развълнувани от детската емоция бяха решили да помогнат за бъдещето на това начинание!

Церемонията започна с представяне на идеите на Про Голф и веригата Про Голф Бъбълс. За пореден път Невян Симеонов и Петър Стратиев споделиха своите виждания, действия и мечти за развитието на голфа в България, а инициативите бе обещано да стават повече и по-успешни.

Бе представен екипът на Про Голф Спортен Клуб – Любо Асенов и „LAP.BG”, които се грижат за медийното отразяване на събитията, Дани Стратиева, Агнес Асенова и Албена Симеонова, които осигуряват подготовката и подредбата на подаръците, кетъринга и напитките, Любо Костов, който пише статиите за световния и българския голф и не на последно място Божана Димитрова с нейният изумителен талант в уеб-дизайна и художественото оформление.

Събитието продължи с благодарности, на първо място към участниците, а техните родители получиха достойното признание от организаторите и бурните аплодисменти на децата! Специален реверанс бе отправен към домакините на веригата – Голф Клуб Света София, Голф Клуб Правец и Пирин Голф и Кънтри Клуб, които предоставиха съоръженията си напълно безвъзмездно за провеждането на тази уникална за България, а може би и в европейски мащаб верига.

Благодарствени адреси бяха връчени на Елена Котиркова и Николай Чакъров, двама родители, които помагат за организацията и реализацията на турнирите, Елена осигурява пъти подред кетъринга за децата, а Ники е официлаен лекар и спонсор с лични средства на веригата. Благодарности бяха отправени към Антон Панайотов, Трифон Сидеров и Виден Нацев, които също с лични средства подпомагаха начинанието на Про Голф Спортен Клуб. С подкрепата си, те спомогнаха за частичното покриване на разходите по организацията на веригата. Надяваме се, че и други родители и фенове на играта, ще се включат в тази подкрепа колкото и както могат.

Аплодисменти събра и авторката на уникалните медали за Про Голф Бъбълс, Надежда Розева. Преди година тя пое нелеката задача да сътвори и изработи трофеи без подобие никъде по света, а с нейният талант медалите провокират всеки да иска да ги притежава.

Специално внимание бе отделено на човека осигурил големите награди за веригата през 2017 година – участие в международни турнири и финансиране на подготовката на победителите. Димитър Георгиев, собственик и управител на Роза Импекс, доказъл на себе си и на света, че няма граници в човешкото развитие подаде ръка на Про Голф и въпреки, че не успя да присъства на награждаването отправи послание към всички деца и младежи, а именно да се развиват в спорта, но най-вече да наблягат на развитието си като добри и съвестни хора!

След признанията дойде време и за награждаването. На сцената излезе един голям атлет реализирал своите мечти с много труд, упоритост и любов към спорта, това бе Кирил Николов – Дизела, който всеки един българин познава с неговите постижения в бягането на дълги разстояния, човек покорил с рекорд трасета като Ком-Емине само със спортния екип и маратонките. „Дизел“-ът пожела на децата да постигнат своите мечти и никога да не се отказват в преследването им!

Наградите бяха раздадени и всички се струпаха около тортата преди да бъде разрязана… Тази торта стана символ на детската любов и приятелство, тя присъства вече на всеки турнир от веригата, а искрената радост и възхищение в очите на децата не губи своя блясък вече втора година подред!

Събитието завърши с томбола, в която подаръци за всички скромно осигуриха сърцатите  родители на Сами Касабов, Неви и Калоян и емоциите взеха своя връх с детски глъч и смях!

Затворихме още една страница от историята! Създадохме сцена за младите голфъри и се надяваме да я разширим! Провокирахме много хора да погледнат към бъдещето в спорта! И не на последно място, като че ли посъбудихме заспалите ни сетива за това, че ако има мечти те ще се сбъднат!

Успех, малки балончета в дългия полет на живота!

Про Голф Спортен Клуб

Снимки lap.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *