От 25 до 28 октомври, Шанхай, най-големият град в най-многолюдната страна в Света – Китай, ще събере 76 от най-елитните голф играчи в света. Причината? Последният от серията турнири (общо 4 за годината) на Световния Голф Шампионат, както и общ награден фонд от 10 млн. долара, осигурени от Английската световна банка HSBC. Тази верига състезания съществува от 1999 година и има за цел да събира водещите голфъри от различните световни Турове (ПГА, Европейски, Азиатски, Австралийски, Съншайн) в „регулярни турнири“, които са различни от четирите Мейджъра. Игрището Шешан Интернешънъл е дълго солидните 6639 метра и е с пар 72. То е първото частно голф съоръжение в Китай, построено през 2004 година като също така е и определено занай-добро игрище за 2013 година според класацията на списание Golf Digest.

Embed from Getty Images

Настоящият световен номер 3 Джъстин Роуз ще се опита да защити титлата си от миналата година, когато успя в самия край на последния си кръг да хване „бърди влака“ за цели 6 дупки и по този начин да измести водача  Дъстин Джонсън. Това беше и третият случай в историята на ПГА Тура, в който лидер с 6 удара преднина, в началото на последния ден, НЕ спечелва състезанието. В едногодишен план тази развръзка постави началото на едно продължаващо и до ден днешен съревнование между двамата голфъри. През тази година двете голф звезди на няколко пъти се развъртяха помежду си из световната топ тройка.

Embed from Getty Images

За изненада на всички обаче на хоризонта се появи и американецът Брукс Кьопка, който поднесе сензацията на годината, спечелвайки два Мейджър турнира, получавайки наградата „Голфър на годината в ПГА Тур“, а за капак стана и световен номер едно след спечелването на Си Джей Къп в Южна Корея през изминалата седмица. Друг кандидат за титлата в Китай е и световният номер 4 – Джъстин Томас. Той успя да спечели последното издание на Световния Голф Шампионат по-рано тази година – Бриджстоун Инвитейшънъл, а на първите две (Мексико Чемпиъншип и Дел Мач Плей) се класира 2-ри и 4-ти. Тези консистентни класирания в топ 5 изстрелват младата американска звезда сред големите фаворити. Други европейски претенденти освен гореспоменатия „Роузи“ са имена като Рори Макилрой, Иан Полтър, Джон Рам, както и Райдер Къп дуото „МолиУуд“ в състав Франческо Молинари и Томи Флийтууд. Важно е да отбележим, че турнирите от серията на Световния Голф Шампионат са от огромно значение както за Световната ранглиста, така и за ранглистите на отделните турове. Следователно залогът за играчите, борещи се за челните 60 места в Европейския Тур, осигуряващи място за финала на Рейс ту Дубай, е изключително висок. В състезанията, част от веригата WGC, няма кът след втория ден, което прави класирането още по-динамично и непредсказуемо, особено през уикенда.

Embed from Getty Images

За всички голфъри по света това е едно от най-мащабните събития за годината (освен Мейджърите). Стоим със затаен дъх и наблюдаваме как на подобни форуми всеки удар на най-големите в този спорт струва по няколко хиляди долара. Нека пожелаем успех на всички участници и да се насладим на 4 дни качествен голф.

Изготвил: Любомир Костов за Про Голф Спортен Клуб

Източници :
www.pgatour.com
www.europeantour.com
www.golfdigest.com
www.owgr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *