През последния уикенд се проведе Клубното Първенство на България. Правец и Света София Голф Клубове, в два последователни дни, приеха 5-те участващи отбора. Правец, Св. София, Пирин Голф, Еър София и Тракийски Скали, заявиха намеренията си за победата в 5 категории – Мъже А, Мъже Б, Синиърс А и Б и Жени.

Една идея, започнала не толкова сериозно, започва да набира скорост и съдържание. За стабилните намерения на участниците, може да се съди и по специално подготвените отборни аутфити. Пирин бяха прибавили към членските си сини сака червени пуловери, може би по примера на Тайгър УУдс. Трейшън Клифс изглеждаха наистина подготвени със спортните си якета във синьо-жълти разцветки, а дамите от Правец, побългариха званието си „Белия Балет“ с изцяло белите си премяни с лек розов акцент.

Първия състезателен ден постави на изпитание състезателите най-вече с играта им на грийновете. Правец Голф Клуб любезно осигури на участниците абсолютно същите условия, на които „се радваха“ голфърките от европейския елит няколко седмици по-рано през месеца. Скорост на грийновете над 10 по стимп-метъра, допълнена с няколкото закачливи пин-позиции определиха характерния рисунък от емоционалния облик на завършващите състезатели, особено на гостите на Правец, несвикнали на тези условия.

В края на деня се оформиха и основните дуели за титлите във всяка от категориите. В елитната мъжка дивизия „А“, донякъде очаквано заради звездния си състав, с 10 точки преднина поведе отборът на Света София. Влади Маринов (72), Цанко Цанев (80) и Христо Янакиев (79) оформиха отборното 231 удара, а дори незачитащия им се четвърти резултат беше много стабилен с 8 на Любо Минчев. Втори, на 9 точки след тях. Се подреди и другият претендент за титлата, отборът на Правец, постигнат от Радо Рашев (76), Денис Стайков (80) и Петър Стратиев (84).

В групата на мъжете с по-висок хендикап – Мъже Б, със 105 точки, цели 17 пред вторите Правец, уверено поведе отборът на Пирин Голф, най-вече с38-те точки на Ивайло Филипов.

При Синиърс А, драмата се заформи между звездните тимове на Правец и Света София, разделени от само 1 точка. Алън Рогът, Румен Анастасов, Сет Андърууд и Олег Чернев заявиха ясно намеренията си да доминират на „ежедневните си врагове на зеленото бойно поле“, Емо Марков, Гриша Чернев, Стефан Кралчев и Живко Тенев.

При Синиърс Б – Интригата изглеждаше да е най-голяма. Тракийски Скали поведоха с 99 т., следвани от Св. София и Пирин Голф с по 95 т. и Правец с 95.

Изненадата дойде при Жените, където набързо сформираната селекция на Правец в състав Елена Котиркова, Радка Янакиева и Дани Стратиева, с много стабилна игра поведоха с 10 точки на Тракийски скали и цели 12 на фаворитките, Шампионките от предишното Първенство, Дамите на Пирин Голф и на представителките на Св София.

Игрището на Голф Клуб Света София прие състезателите във втория, финален ден на турнира. Отборите си бяха направили и своите анализи и започнаха деня със същата жажда за победа, която рядко може да се види дори и на комерсиалните турнири. Времето пожали състезателите и замени очакванията за дъжд със леко пронизващата, характерна за района мъгла, която в последствие се оттегли, не издържала на пламенната голфърска страст.

Крайните резултати потвърдиха фаворитите от първия ден, макар това да не дойде без борба.

При елитната А дивизия, мъжете на крехка възраст на Света София, запазиха преднината си от първия кръг и триумфираха с победата.

След тях, купата за дивизия „Б“ вдигнаха „мъжете в сини сака“ от Пирин макар, че селекцията на Ихтиман ги добрлижи на само 8 точки.

При Синиърс А, Алан Рогът и Олег Чернев от Правец се поправиха и отвяха конкуренцията си.

При Синиърс Б, домакинството си каза думата и Света София, в лицето на Иво Цеков (40), Димитър Георгиев (38) и Радко Стойнев (34), вдигнах заслужено купата в категорията.

Остана да се реши само титлата при нежните, но с желязен дух за представяне, дами в категорията Жени. В първия завършил флайт, Бианка Пандева подписа картата си с рекордните 40 точки и силна заявка за първото място. Вторият флайт „донесе“ 35-те точки на Станислава Чучуранова от Тракисйки скали и 31 т. на Дани Стратиева, завършила с изкусно боги на последната 18-та дупка. Изглеждаше, че титлата ще се реши то резултатите в последния флайт. Така и стана. Първо Цвети Делчева с 31 т. даде на отбора си Тракийски Скали, финален резултат от 124 точки. После Ваня Маневска, напомняйки за голф-качествата си, с 35-те си точки за деня, оформи отборния резултат на Пирин  – 128 т., а Албена Денева, играеща с грипно неразположение и в двата дни, все пак се добра до 33 т. В крайна сметка, обаче, силно напредващата нежна половинка от голфърското семейство Янакиеви, Радка, с 34-те си точки и общо 130 за отбора, подпечата първата, но заслужена и много емоционална титла на триото от Правец,.

Победителите получиха своите трофеи, както и искрените поздравления на съперниците си. А  организаторите от БГА получиха задача да развиват още този формат, защото енергията около него е много и може да се материализира в дори по-голям празник на голфа, на какъвто в крайна сметка присъствахме.

Резултати.

Про Голф Спортен Клуб.

Снимки: БГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *