Само седмица след едно от най-интересните голф събития на планетата, а именно Райдър Къп, дойде ред и на друго голямо състезание, част от Европейския тур – Шампионатът Алфред Дънхил Линкс.

Embed from Getty Images

Макар този турнир да не следва изцяло класическия формат на игра, той се радва на световен интерес, като ежегодно събира множество знаменитости не къде да е, а именно в Дома на голфа. Тазгодишното издание се проведе от 4-ти до 7-ми октомври на цели три игрища – Старото игрище в Сент Ендрюс, Кингсбарнс и Карнусти. 168 отбора, съставени от един голфър-професионалист и един аматьор, взеха участие в състезанието. Класиранията бяха две – индивидуално (само за професионалистите) и отборно.

Embed from Getty Images

Шотландия винаги е била свещено място, на което голфърите, от векове насам, се потапят в една напълно различна атмосфера. Природата е основното предизвикателство, с което малцина успяват да се справят. Твърда като бетон земя, ураганни ветрове и гъсти треви до колената са само част от пречките. През изминалата седмица погледите бяха насочени в няколко посоки. Две от звездите на европейския отбор победител – Томи Флийтууд и Тирел Хатън, както и двама от американския тим – Брукс Кьопка и Тони Финау, се впуснаха в надпреварата, броени дни след битката в Париж. Всички те се наредиха в челната десетка, доказвайки правото си да представляват двете най-големи голф сили. Англичанинът Хатън дори се опита да направи хеттрик и да запише трета поредна и историческа за професионалния голф титла на това издание. Нивото на турнира беше изключително високо, доказателство, за което бяха трите удара под пара, необходими за продължаване във финалния ден от състезанието.

Embed from Getty Images

В крайна сметка, датчанинът Лукас Бйергаард успя да се наложи, спечелвайки втората си титла от Европейския тур с общ резултат от петнадесет удара под пара. Така той се сдоби с щедрата сума от близо 700 хил. евро, както и с влизане в топ 10 в класирането на Race to Dubai. В отборното класиране победители станаха 23-годишният китаец Хаотонг Ли и неговия партньор Алън Занг, изигравайки четирите дни с общ отборен резултат от впечатляващите 35 удара под пара. Успоредно с европейския голф елит, вековните феъруеи на едни от най-емблематичните голф игрища в Шотландия отъпкаха известни певци, спортисти, телевизионни водещии журналисти.

Embed from Getty Images

Календарът на европейските голфъри приближава своя вълнуващ край. До трите Race to Dubai, плейофни тuрнира през ноември остават само три редовни кръга от редовния сезон на Европейския Тур.

На първите 2 места са дуото МОЛИУУД, Франческо Молинари и Томи Флийтууд. Миналата година, голямата премия грабна симпатичният Томи.

А тази година?

Изготвил: Любомир Костов за Про Голф Спортен Клуб

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *