Отборът на Европа победи, но не така изглеждаха нещата в началото на третия ден от отборната надпревара за Райдър Къп, на игрището Le Golf Nationalкрай Париж днес. Малко след откриването на състезателния ден, след като всички състезатели стартираха, дъската с резултатите изглеждаше повече червена, резултат от силното начало на Американците.

Няколко мача започнаха далеч по-различно от очакваното. Рори Макилрой поведе негативната за Европа следа с 3 загубени дупки за 2 даун срещу Джъстин Томас. Уеб Симпсън дръпна ударно на всеобщия любимец Джъстин Роуз с 3 ап. Симпатичният Томи Флийтууд, записал 4 победи до този момент, биваше смазван от Тони Финау, който изглждаше да има членство тук, заради отскоците на топките си и пътовете си. Норен също изоставаше в началото от Дешамбо и наред с няколкото „завързани“ равни мача, мисията за Европа започна да изглежда не така възможна. Пол Кейси, Серхио Гарсия и Джон Рам едва задържаха крехката си преднина, но духа им не се пречупи и те продължаваха да се борят за победа.

За истински остриета на европейците се оформиха 3-ма от голфърите в синьо. Смутеният в първите дни новобранец, Торнбьорн Олесен направо съсипваше звездата на Американците, Джордън Спит като не пропусна нито един път до 10-та дупка, повеждайки с цели 5 дупки аванс.

Другият стожер на отбора, заслужил своя псевдиним „Мистър Райдър Къп“ Иън Полтър, не изпускаше световния Номер 1 Дъстин Джонсън от поглед и само го дебнеше да стъпи накриво. И разбира се Молинари. Франческо поведе рано на Фил Микелсън и до края не го остави да си поеме дъх.

И така дойде късният следобед. Редки френски облаци прикриха блясъка на силното септемврийско слънце, може би за да могат всички развълнуваните зрители да видят и най-малката подробност от развръзката на това вълнуващо събитие. Таблицата с резултатите започна да „посинява“ заради натиска на Европа и с невъоръжено око се видя, че следващите 2 решителни точки, нужни на Синьо-Жълтия отбор да спечели титлата, ще зависят то „финалния спринт“ на Полтър и Молинари. И така и стана.

Преди това обаче Джон Рам показа Испанското си сърце и Американския си прагматизъм и спечели мача си на 17-та дупка срещу много силният днес Тайгър Уудс. После Полтър демонстрира нерви като въжетата на Стария Мост на Сена и техниката, с която ни забавляваше през целия сезон и сломи Джонсън на 18-та дупка.

А с вече спечеления мач на Олесен срещу Спит, само една още точка беше нужна за крайната победа на Европа.

И кой друг, ако не Молинари. Италианецът записа 5-та победа на този Райдър Къп и избухна в емоция.

ПОБЕДА!

Публиката пое италианеца и започна да го прегръща, а от някъде се появи и Флийтууд, който като рок-звезда се „плъзгаше“ по ръцете на щастливата публика в синьо. До края Хатън загуби с 3&2, Стенсън прекърши Бъба Уотсън с 5&4, а шампионът на Франция тук, Алекс Норен, вкара последния си път на 18-та през целия грийн, раздели дупката с невярващия на очите си ДеШамбо, спечели си мача и оформи крайната победа на Европа:

17,5 : 10,5

Американците, посърнали, приеха трофея за загубилия отбор от ръцете на Давид Жинола. Капитанът им Джим Фурик, поздрави всеки един от тях за това, че бяха един силен и обединен отбор, който е имал своите шансове и макар загубил остава с високо вдигната глава.

Европейците от своя страна „пърхаха“ около златния бокал и дори спокойният Томас Бьорн, скачаше от радост от изпълнената задача. Пресконференцията на победителите, заради развеселените играчи, мина в дух на шеги и закачки, от което разбрахме, че новото име на Франческо е „Машинари“, а Бьорн трябва да изпълни някакъв бас, чието ниво на излагане тепърва предстои да се  разкрие. В по-сериозната си част от нея, Райдър Къп ветеранът Иън Полтър разкри, че това което отличава сегашния Капитан на Европа от предишните му е  познаването на всеки един от състезателите като професионалист, но най-вече в личен план, носещо едно несравнимо спокойствие в стаята на отбора.

Битката приключи да се готви Уистлинг Стрейтс за следващия Райдър Къп 2020 в САЩ

Резултати.

Изготвил: Петър Стратиев за Про Голф Спортен Клуб.

Снимки: LAP.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *