Младоците от отбора на Европа, носени на вълната на победата от вчерашния следобед, записаха солидна победа с 3:1 над премръзналия отбор на Америка, във втория състезателен ден на Райдър Къп.

На драйвинг-рейнджа тази сутрин, състезателите бяха облекли всичките си дрехи, включително и тези за дъжд. Температурата преди изгрева не беше твърде ниска, но вятърът даваше усещане за минусови градуси. И в двата отбора се разтриваха ръцете за загряване. Изглежда, обаче, повече от това щяха да пострадат Американците.

Денят беше открит от с дуета на порасналите вече „Деца Чудо“ – Серхио Гарсия и Рори Макилрой в двубой срещу Брукс Кьопка и Тони Фину. Американците с трети мач в този тандем, срещнаха трудности да заработят на обороти и до 13-та дупка имаха само едно бърди срещу 5-те на опонентите си. В края на кръга слънцето понапече и с 3 последователно спечелени дупки, нещата започнаха да стават заплашителни като преднината им спадна до само 1 дупка. Тогава на 17-та, първо Рори вкара дълъг път за пар, после Серхио вкара за бърди и накрая разколебания Брукс Кепка пропусна за бърди за да може Европа да вземе точката с 2&1.

 

Веднага след тях, с победа с 3&2 от игрището излязоха Кейси „Експрес Трейн“ и Хатън. Дуетът направи 5  бърдита в трудния корс срещу само 2 за опонентите им Дъстин Джонсън и Рики Фаулър. Накъде в средата на втората девятка, „червените се опитаха да контраатакуват, но бърдито на Кейси на 14-та ги пречупи и след 2 дупки мачът свърши. Капитанът Бьорн възнагради дуета с благодарствена прегръдка ала „Вие направихте разликата, момчета!“

В следващата група новите любимци на Европа, „Франки и Томи“ – Молинари и Флийтууд, продължаваха одухотворената си игра от първите 2 кръга и водеха почти през целия мач срещу Тайгър Уудс и Патрик Рийд. На 13-та дупка Европа поведе с 3 дупки след 3 последователни бърдита на Франческо, докато ударите на Рийд намираха или водата или рафа, а Тайгър просто не беше същия играч като от преди една седмица. Той за съжаление, явно изпитваше сериозна болка, пречеща му да развие капацитета си. Този мач приключи с 4&3 и с това Европа направи 8 поредни спечелени мача, след онова 0:3 от първия де срещу Американците … за първи път в историята на Райдър Къп.

Отваряйки една скоба, трябва да се даде място на начина, по-който е оформено игрището и по-специално феъруея и рафа. Трасето е със стандартен феъруей, но поради многото му извивки, рафа е винаги в игра. Пред двата дни досега видяхме различни удари от високата трева – пънчове, лей-ап, къси хибриди и т.н. Болшинството от тях костваха поне удар на „пострадалите“. Ето защо, не само апроучите са важни тук на тези издигнати гройнове, но най-вече ударите от тий-бикса, както потвърди и Тиръл Хатън на пресконференцията преди малко.

Европа вече водеше с 8:3 и всички впериха поглед във финалния Форбол мач – Джордън Спит и Джъстин Томас срещу Иън Полтър и Джон Рам. Водачеството се сменяше няколко пъти през деня ту в едната, ту в другата посока. В крайна сметка, дори и със спасена дупка с бърди на 16-та, европейците не издържаха и забивайки драйвърите си в рафа на 17-та, загубиха мача с 2&1.

Така дори още преди края на сутрешната сесия, Форсъмите започнаха при обещаващия, но несигурен още резултат за Европа – 8:4.

 

Изготвил: Петър Стратиев за Про Голф Спортен Клуб.

Снимки: LAP.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *