Различен подход наблюдавахме в сутрешната тренировъчна сесия на двата отбора. Явно капитаните Томас Бьорн и Джим Фюрик и вице-капитаните на отборите водят подопечните си по различни пътища към крайната цел – лелеяната купа Райдър.

Европейците бяха решили да тренират комбинация от първи и втори удар на пар-четворките, в резултат на което около една трета от апроучите идваха от рафа. И за да няма съмнения, от тази позиция е почти невъзможно да се стигне до реални ситуации за бърди. Рафът на Le Golf National е смесица от Фескю и Ръж и на всеки 2 метра от феъруея височината му се увеличава от 25 мм през 75 мм до 98 мм. От това положение едва двама от Европейците успяха да спасят пара на 10-та. На грийновете играчите обхождаха отново всички планирани тий-позиции а който не беше стигнал до ниската трева се налагаше да тренира чипинг техниката си.

Американският стартира тренировката тази сутрин си отбор от първо тий. Те не се колебаеха да опитват апроуч-ударите си и от рафа и от феъруея, а около грийна вървяха и чип- и флоп-удари. Фил Микелсън дори споделяше „бакалавърските“ си знания с по-младите в отбора как главата на уеджа да минава гладко през жилавата трева.

 

От другата страна на въжетата емоциите напираха с всички сили. Многобройните американски фенове подкрепяха любимците си с окуражителни викове и реакции на всеки добър суинг или път. Безапелационно всички погледи бяха насочени към действащата легенда на голфа – Тайгър Уудс, който със завидно спокойствие демонстрираше безупречния си суинг. В същото време „новобранецът“ Брайсън Дешамбо почти си водеше обеден разговор с публиката докато като истински „голф-учен“, изследваше всяка възможност на грийна и около него – лаг път, къс път, среден флоп, къс флоп и т.н.

Облечените в жълто днес играчи на Европа бяха отворили сърцата си за феновете, сякаш казваха „ От нас всичко каквото поискате – селфи, подписани шапки, фланелки и ръкавици, а от вас очаквам цялата си енергия в следващите 3 дни, защото ще ни е нужна.

И публиката дойде подготвена като този френски ансамбъл, който имаше и европейски екипи и песни за всеки един от членовете на отбора.

Публиката тук е наистина развълнувана. Усеща се във всеки възглас, във всеки аплодисмент, идващ след дори едва стигнал до феъруея или грийна удар, а състезанието още не е започнало. Чува се реч от всички части на континента – Италианци, Испанци, Поляци и Скандинавци допълват основната група от Британци и Французи. Дори и нашата малка (голф) страна е представена на полето край Париж.

И разбира се Американците. Сякаш за втори път след Втората Световна Война нацията от Северна Америка се е обединила и дебаркирала на френския бряг, само че този път с ясното намерение да победи Европейците на собствения им континент и отнесе Купата Райдър у дома, нещо забравено от далечната 1993 година, когато Европа загуби с 15-13 на Белфри. Дали?

Официалното откриване на състезанието е днес от 17:00 часа местно в време, на което очакваме и оповестяването на двойките за утрешните утрешния първи кръг.  В него отборите ще играят във формат форбол – за отборния резултат ще се взема по-добрия резултат на двамата съотборници. В следобедния формат и в двата първи дни ще се играе форсъмс – играчите се редуват да удрят една и съща топка докато я вкарат в дупката. В крайна сметка, историята показва, че каквито и да са резултатите от първите 2 дни, нищо няма да е сигурно до последния ден, когато идват 12-те мача на сингъл, а там всичко е възможно.

Изготвил: Петър Стратиев за Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *