През изминалия уикенд игрището East Lake в Атланта, Джорджия беше най-вълнуващата голф точка на планетата. Всички тридесет финалисти се изправиха пред възможността да спечелят последния кръг от финалите на FedEx Купата – The TOUR Championship, както и голямата награда на класацията FedEx, десет милиона щатски долара.

След 1876 дни, чакането за един от най-великите играчи в историята на голфа приключи. Тайгър Уудс направи своето дългоочаквано завръщане с гръм и трясък, спечелвайки с резултат от -11 удара. Това е 80-тата титла, която американецът прибавя в колекцията си от PGA Тура. Беше трудно. Преминах през няколко нелеки години. Намерих начин да се върна. Нямаше да постигна това без помощта на всички мои близки“– сподели бившият номер едно, минути след победата.

Въпреки четирите операции, многото здравни и лични проблеми, включително и развод, Тайгър успя да намери нужната воля и сила, за да покаже, че човек никога не трябва да се отказва. Дори и в най-трудните моменти. Неговата победа вдъхнови много хора и предизвика абсолютен фурор, както на терена, така и в социалните мрежи. Множество знаменитости изказаха своите поздравления към Тайгър  часове след края на състезанието. Неделя, 23-ти Септември, 2018 година, ще остави дълбока диря не само в историята на съвременния голф, но и в сърцата на хиляди голфъри по света.

Успоредно с това, Олимпийският шампион Джъстин Роуз успя да се добере до Купата FedEx. Благодарение на своята консистентна игра през целия сезон, както и на задължително бърди на последната 72-ра дупка, англичанинът спечели заслужен бонус от 10 млн. долара.

С резултат от -6 удара за четирите дни, Джъстин успя да се изкачи на върха на класацията, измествайки главния претендент, Брайсън Дешамбо, който имаше сериозни затруднения по трасето през първите два кръга. Роуз е първият англичанин, който печели купата FedEx. „Почувствах се под напрежение, когато започнах да губя удари. Всичко изглеждаше ужасно, но за щастие успях да се справя със ситуацията точно навреме“. – сподели FedEx шампионът за 2018 година. Дъстин Джонсън пък от своя страна, успя да запише общ резултат от -7 удара, което му осигури изкачването на върха на Световната голф ранглиста.

Класиране The Tour Championship

По същото време в Алгарве, Португалия, сънародникът на Джъстин Роуз – Том Луис, дублира титлата си на Portugal Masters, кръг от Европейския Тур, с общ резултат от -22 удара. Луис спечели същото състезание през 2011 година, но този път той получи още по-задоволителна награда от 333 хил. евро. Още през втория ден, игрището Dom Pedro Victoria „падна в жертва“ на друг англичанин – Оливър Фишър, който пък постави нов рекорд в Европейския тур като стана първият голфър записал кръг от 59 удара. Двамата представители на Европейски отбор за Купата Райдър – Серхио Гарсия и Торбьорн Олесен, изиграха солидни кръгове в зоната на 60-те удара, като и двамата попаднаха в челната двайсетица.

Класиране Portugal Masters

Емоциите през изминалата седмица бяха толкова горещи, че със сигурност ще държат влага до предстоящия уикенд, когато в Париж, Франция, ще се състои сблъсъка между двете най-големи голф сили в света – Америка и Европа. Да пожелаем успех на нашите „съконтиненталци“!

Изготвил : Любомир Костов за Про Голф Спортен Клуб

Източници :
www.pgatour.com
www.europeantour.com
www.bbc.com/sport

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *