Често допускани грешки в процеса на Club Fitting (персонализация) и отражението им върху играта Ви. Какво е важно да знаете при покупка на клъбове онлайн и от професионални Club Fitting студия.

Голф сезонът е в разгара си и много любители се отправят на голф ваканции в страната и чужбина. Често срещано е изкушението да прибавиш нов драйвър или комплект айръни в чантата. Септември също е близо, а тогава повечето големи производители на екипировка обновяват новостите в гаматата си предлагани клъбове. PING вече анонсираха айрън сериите i210 и i500. Titleist, Mizuno и TaylorMade едва ли ще пропуснат да предложат нови качествени продукти в началото на есента.

Club fitting и подбора на стикове никога не са давали на играча, такива големи възможности както в наши дни. Наред с това обаче, има и някои моменти, които остават скрити или недоизказани в този процес. Разбираемо е желанието на любителя-голфър, да „изчисти“ един или друг недостатък чрез покупка на „правилния“ за него стик. Въпреки благородните подбуди, често се стига грешки в този процес и тук ще се спра на две от основните.

Грешка 1:  Избор на клъбове с цел намаляване или премахване на Слайс (Slice) ефекта!

Не рядко, на голфъри от различни нива, от начинаещи до напреднали, да бъдат „предписвани“ „анти-слайс“ стикове. Без да навлизам в дебрите на club fitting-a и физичните закони приложими при взаимодействието топка-стик, а те повярвайте са валидни, ще отбележа, че професионалната fitting индустрия ползва редица, непопулярни за голф-любителите похвати за постигане на желания резултат. Не казвам, че индустрията мами клиентите си, ни най-малко. Но често тези похвати или „трикове“ не биват разяснявани на играчите. Говоря не за технологията и описанието на процеса, а за плюсовете и минусите  за Вашата игра от така пригодените стикове.

Един от най-широко разпространените начини за „неутрализиране“ на слайса е като бъде манипулиран или настроен (както при уудове с настройваща се глава) ъгъла, който водещият ръб на стика сключва със земята при заемане на позиция (lie angle). Върха на главата на стика бива повдигната от земята с няколко градуса (up-right)като се стига дори до 7-9 градуса корекция. (Графика 1).

Графика 1

Често бива пренебрегван специфичния за анатомията на даденголфър lie angle (Графика 2) и той се изменя с цел постигане на бърз ефект.

Графика 2

Ще обърна внимание на три лесно разбираеми факта:

  • В комплект клъбове от 7 айръна плюс уеджовете, едни 5 градуса „up-right”имат съвсем различно влияние при всеки един от тях върху полета на топката. От „издърпани“ удари в ляво (pull) с уедж до слайс (макар и редуциран) при 4-5 айрън. Често този факт не се взема под внимание от фитинг специалиста и най-вече, когато стиковете се поръчват онлайн, когато възможностите за персонализация са силно ограничени.

  • Тази „up-right” конфигурация намалява полезния център (sweet spot) на клъба, което го прави по-малко прощаващ и увеличава шанса топката да бъде ударена по-надолу в лицето, от което следва слаб и нисък удър.

  • Стикове, конфигурирани по описания начин нямат правилно взаимодействие с тревната повърхност. Пример – в горния случай петата на айръна ще закопае първа в тревата и ще се забави докато върха на стика се ускорява като по този начин лицето се затваря и предизвиква полет със завой вляво от желаната посока. Това е особено актуално за голямата част любители, тъй като обикновено техният контакт с топката е непостоянен.

Както разбирате, опасността тук е при коригиране на един недостатък да се появи друг, в следствие на корекцията.

Ясно трябва да се заяви – Club Fitting-a има за цел да изведе максимума от Вашите настоящи игрови умения и техника на замах. Той не може да бъде „лекарство“ за моментни проблеми със суинга или пък основа и средство за  дългосрочно развитие на играта Ви.

Грешка 2:  Club Fitting (персонализиране) на айръни за дистанция!

Не случайно фокусът на индустрията е концентриран върху увеличаване на дистанцията с айръните. Егото на голф играча потрепва при мисълта да издърпа 6 айрън от чантата и да „сложи“ топката в центъра на грийн, отдалечен на 160 м. Не желая да бъда нетактичен, но в края на краищата, кого го интересува колко далеч удряте 6 айрън, пък и трябва ли да го интересува? Не! Вас още повече.

Единствените два стика в чантата, които трябва да бъдат „проектирани“ за разстояние са вашия драйвър и вашия 3-ууд (за ползването на 3-ууд ще говорим в някои следващи публикации).

Ежедневно срещан сценарий е дистанциите на айръни 7 до 4 да бъдат толкова събрани, че когато предстои изстрел на 160м да не е ясно какъв избор на стик да се направи, тъй като 6, 5 и 4 до известна степен покриват сходни разстояния. Няма да детайлизирам и намаленото „обратно въртеливо движение“ (back spin), което спомага за спиране на топката на грийна. Да, модерните „помагащи“ айръни изпращат топката по-далеч, но за сметка на намален back spin и компромис при равномерното разпределение на постиганите дистанции.

Какъв е извода? При club fitting за дистанции, „настройвайте“ своите хибриди, айръни  и уеджове така, че равномерно, през 10-15 метра, да покрият всички разстояния, които бихте играли като апроуч. Не оствяйте големи „дупки“ или „припокриване“ в зоните.

Пример за добро разпределение (gapping) на дистанциите

 

В заключение

Това, което голфърът наистина иска, е подобряване на играта си. Той иска да види хендикапа си намаляващ, да запише нисък брой удари, да подобри най-добрия си резултат. Разбира се, има и малко „уау фактор“, който биха искали да имат с новото си лъскаво оборудване. Но хората като цяло искат по-добра игра! Как ще го постигнат?  Въпрос на личен избор и преценка. Ще цитирам един от най-уважаваните и знаещи професионалисти в света на персонализирането (Club Fitting),  Том Уишон:

И най-добрият Club Fitting винаги бива победен от лошия суинг“.

Темата е изключително обширна и актуална. И в бъдеще ще коментирам конкретни аспекти от нея. Ще се радвам ако има въпроси които заедно да изясним. За по-детайлна информация и свободна консултация можете да ме намерите на  /slatinskigolf.com,  както и на моята Фейсбук страница SLATINSKIGOLF.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *