В рубриката ни „Професионалистите“ ви представяме нашия приятел Кирил Слатински. Кирил е един от първите българи, квалифицирани Голф Професионалисти от Професионалната Голф Асоциация на Великобритания и Ирландия, при това с отличие. Кирил завършва 3,5 годишната програма на Университета в Бирмингам с най-висок Успех от Международните Студенти и за това си постижение е награден от Titliest.

Кирил с удоволствие прие поканата ни за сътрудничество с Про Голф Спортен Клуб и с радост препечатваме един от първите му материали, публикуван и на неговия уебсайт: www.slatinskigolf.com 

 

Кого да гледам – Рори или шантавия ми приятел?

По ефикасна тренировка чрез Наблюдение и Даяд Обучение

15.07.2018

 

 

Под обсада и под постоянна атака! … Това е ситуацията, в която се намира редовият клубен голф аматьор, когато говорим за желанието му да подобрява играта си. Ежедневно бива заливан от телевизионни излъчвания на PGA Tour и European Tour, YouTube канали, facebook, Instagram и още и още. Мотивът е похвален и разбираем – съкровенното желание да види хендикaпа си обозначен с едноцифрено число или поне да прибере „безценната“ петолевка на своите голф партньори. Той търси кратки магически съвети, които ще елиминират слайса му или подхожда методично, купува си пакет уроци и тренира по програма. Често гледа суинг анализи на Рори Макилрой или Дъстин Джонсън и слуша поредните коментари.

 • Може ли редовият голфър да възприеме всичко това?
 • Може ли да го осмисли?
 • Може ли всичкото това познание да стане част от играта му?

Добре! Наблюдението е продуктивен тренировъчен метод и докато много треньори го използват успешно, клубният аматьор се проваля в това начинание с гръм и трясък.

(Фалдо, Прайс, Капълс и Креншоу гледат Мо Норман, 1995)

Какво всъщност се случва?

Редовият голфър наблюдава Демонстрация на умение от елитен експерт – професионалист с многократно превъзхождаща го компетентност. И той се съсредоточава върху какво? Върху стила и техниката на замаха (суинга). Върху позициите (лявата китка в края на замаха назад, коленете, таза при контакта…т.н), скоростта… всичко друго но не и полезните за него неща. Опитва се да запомни и включи в своята игра движения и моторика, които не са подходящи за неговата анатомия и физическа пригодност.

Добре! Добре! И сега Какво?

Няколко възможности:

 • Можете да спрете да наблюдавате суинга на Рори и всички онлайн инструкции
 • Можете да спрете да Наблюдавате играта и суинга на Шампиона на Вашия клуб
 • Можете да престанете да „гледате“ от вашият голф приятел и да спрете да го търсите за съвместна тренировка.

Съжалявам, но не бих направил нито едно от тези:

Първо. Предлагам да изоставите стремежа си, замахът ви да прилича на този на Адам Скот. Най-малкото, имате ограничено време и възможности за тренировка както и физиката ви не е на необходимото ниво. При това положение, почти невъзможно е да изградите замах, ефикасен като този на тур професионалистите. Повярвайте ми, така е! Вместо това, когато гледате Адам Скот, много по-полезно би било да обърнете внимание на оценката, решенията и крайния резултат при отиграване на всяка една позиция. Полетът на топката, който използва във всяка отделна ситуация и как трябва да бъде презентирано лицето на стика при контакта за да се получи желания резултат като траектория.

!!! Формите и стиловете на замах са толкова колкото и голфърите по света, но ефективният контакт на стика с топката е общовалиден за всички и е подчинен на няколко прости фактора.

Второ. Вместо да наблюдавате тур професионалист, изберете за модел играч, който е малко по-напреднал от вас. Хей, всеки има приятел или познат с хендикеп по-нисък с 2-3 единици. Много по-лесно бихте се асоцирали с този човек (…вместо с Тайгър Уудс) и по този начин, процесът ви на възприемане и научаване ще бъде улеснен.

Но не спирайте до тук…!

Не обръщайте гръб на вашия приятел, с който сте на едно ниво. Изритайте го от дивана и отидете да тренирате заедно. Поставете си цел, изберете подходящо конкретно задание и се опитайте да го изпълните. Наблюдавайте се един друг и коментирайте.

В треньорските среди това е познато като, Даяд Тренировка (тренировка по двойки) или Даяд Обучение (обучение по двойки).

Ползата не се свежда само до това, че нагледно наблюдавате друг голфър, който се опитва да изпълни същото упражнение като вас. Тази интерактивна тренировка може да повиши мотивацията, като добави елемент на съревнование между вас двамата. Това може да Ви окуражи да си поставяте по-високи цели, отколкото ако тренирате самостоятелно.

Всички проучвания в областта на Даяд Обучението показват, че комбинацията от възможността да наблюдавате друг ученик и същевременно да имате вербална комуникация помежду си по време на тренировка, може да подобри усвояването на специфични двигателни умения.

Няколко съвета ако решите да тренирате чрез Наблюдение и Даяд

 • Поставете си цел специфична и краткосрочна. Изберете една или няколко конкретни задачи, изпълнението на които да ви доведе до постигането на целта.
 • Наблюдавайте вашия голф партньор, когато изпълнява заданието. Това ще ви даде добра оценка на трудността и ще Ви помогне да избегнете грешките, които той прави.
 • Диалог. Хора, разговаряте един с друг, дискутирайте! Това е жизненоважно за обучителния процес. Същественият момент тук е да съсредоточите коментарите и дискусията върху резултата от движенията ви (външно фокусиране) а не върху самите движения (вътрешно фокусиране). Външното фокусиране има значим положителен ефект при Даяд Обучението и не само. Ако изпитвате затруднения да контролирате фокуса на диалога, то тогава разчитайте повече на Наблюдението. Избегнете дискусия върху позиции на тялото.
 • Обърнете се към PGA професионалист за консутация по тези методи и тренировъчни процеси. Нека ви обясни позитивите и негативите от това да се опитвате да копирате определен професионален състезател. Нека синтезира и изясни информацията, която сте получили чрез телевизия и Интернет.

Ползите накратко

 • За голф играчите – Тренировката става: по-привлекателна с въвеждането на състезателен елемент, по-забавна, което означава повече удоволствие от процеса. Не подценявайте социалният ефект от Даяд Тренировката.
 • За треньорите – Дори да изглежда, че този метод не превъзхожда останалите по ефективност, понякога той може да бъде по-ефикасен от гледна точка на разпределение на времето за тренировка при участието на повече от един ученици.

За себе си открих, че тези два метода на обучение и тренировка са доста ефективни и лесни за приложение. Има много на брой, задълбочени изследвания на метода на Наблюдение и Даяд обучението. Ако имате намерение да разнообразите тренировъчният си процес, но се нуждаете от отправна точка или повече информация по коментираната тема, можете да ме откриете на: www.slatinskigolf.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *