Рубриката ни „Къде да голфим“ се насочва към родината на голфа – Шотландия. В седмицата на Открития им Шампионат, нека ви споделим малко от нашия опит, вслучай че сте решили да посетите тази страна. Ако пък още не сте, надяваме се да ви ентусиазираме да включите тази голф дестинация в личния си бъкет лист, при това не само заради голфа.

КЛИМАТ И ГЕОГРАФСКИ ОСОБЕНОСТИ

Климатът в Шотландия е северно-континентален, с мекото влияние на околните морета и океани. Летата тук са прохладни, с максимални температури от около 20-25 градуса, но изключения са възможни. Релефът варира от равнинен до планински, макар че планините им да не са много високи според нашите стандарти. Тук голф се играе целогодишно. Все пак любимата ни игра е била само сезонно занимание преди да се изобретят косачките за трева. Характерно за голф-климата е, че вятърът и дъждът преобладават в повечето от времето.

ГОЛФЪТ

Embed from Getty Images

В Шотландия има повече от 550 игрища. Но как иначе?! Все пак това е родината на голфа и първите информации за играта Голф тук са от 15-ти век. Разбира се, това води и до разнообразие в предлагането, покриващо нуждите на всеки голфър. Тук може да намерите характерните за Острова „паркови“ игрища, можете да намерите такива с планински лейаут и разбира се, емблематичните линкс игрища. Можете да поиграете на „маркови“ игрища, домакинствали големи шампионати, но можете и да опитате „селското“, общинско такова, с по-слаба поддръжка, но с много напоена любов и емоция към голфа. Нека ви представим по един пример от всяка от категориите:

Embed from Getty Images

Започваме с легендарния „Глен Ийгълс“. Клубът домакинства Райдър Къп през 2016-та за знаменателната победа на Европа над САЩ. Луксозният 5-звезден хотел с вид на Шотландски дворец е домакинствал и срещата на Г-8 през 2005 г, водена от тогавашния Министър Председател на Великобритания, Тони Блеър. Клуба разполага с 3 игрища, Кинг’с, Куин’с и Сентинъри, както и едно тренировъчно от 9 дупки. Като цяло, игрището не е сложно технически, но е много красиво заради денивелациите на дупките, боровите гори, с които е оградено и заобикалящите го голи върхове на Хайландс. Цената на кръг се движи между 80 и 210 паунда в зависимост от сезона. Тайната, която научихме тук от едно от кедитата е, че името на комплекса не говори за орли, а идва от френското „игле“ – кула на църква, както в миналото е била известна местността – Долината на Църквите.

Отправяме се към Сейнт Андрюз – Домът на Голфа. Дом, защото тук се помещава R&A, управляващото тяло в голфа (без Америка). Старото Игрище (The Old Course) е може би най-известното, най-емблематичното игрище в света. Тук има 7 съседски корса, така че дори и да не успеете да си намерите тий-тайм на Старото Игрище, да не изпуснете възможността да се потопите в лоното на голфа. Ние предпочетохме да се поразходим по игрището, което е позволено само в неделя, тъй като то е общинско и всеки има достъп по него. Местните хората си правят пикник на грийна пред клубната сграда, разхождат си кучетата, а ние предпочетохме да видим отблизо двойния грийн на 9-та и 18-та дупки, да се снимаме на най-известното мостче в света на голфа – Суилкъм Бридж, да си представим отблизо, как Рори Макилрой прави фейд-драйв над хотела на 17-та дупка и да се поразходим по песъчливия плаж, разраснал се след отлива на морето. Все пак, ако искахме задължително да играем тук, трябваше да си резервираме тий-тайм далеч по-рано, най-добре през тур-агенция, или да чакаме от 03.00 часа през нощта на опашката на касата и да се надяваме, че ще ни включат във флайт с някой отказал се турист. Цената е 120-175 паунда, а на съседните, от 75 до 120 паунда.

Embed from Getty Images

Третият тип игрище, което искаме да ви представим е типичното линкс игрище, един от трите корса на Гълан. Gullane се намира ЮИ от Единбург, на около 30 мин с кола. То е домакин и тази година на Откритото Първенство на Шотландия и се намира в непосредствена близост до легендарния Muirfiled, още една от локациите на The Open. Този път предпочетохме да проверим какво предлага една бюджетна оферта и си запазихме тий-тайм, за третото игрище от комплекса, в следобедните часове. Платихме по 35 паунда на човек и се заиграхме в характерния континентален линкс на Шотландия – абсолютни равни феъруеи и грийнове, редувани със денивелирани такива, вълнуващи блайнд-шотове и всичко това с тотално изсъхнал грунд, допринасящ за непредвидим рол на ударите, загатващ за тоталния различен план на игра, който трябва да се приложи.

Embed from Getty Images

КАК ДА СТИГНЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ

До Шотландия се лети директно до Глазгоу и Единбург, предимно с ниско-бюджетните компании. Основните авиолинии могат да предложат полети до същите точки, но с прекачване, което не е болка за умиране. Може да се лети и до Ливърпул или Манчестър, откъдето за се наеме кола и за 2-3 часа шофиране да се стигне до някой от горните градове. Колата е по-скоро препоръчителна за наемане, предвид удобството при пътуванията към местата за посещение. Цената на самолетните билети може да варира от 150 до 300-ина евро на човек, купени навреме. Наета кола за двама за седмица ще ви струва 200-300 евро а горивата са на цени от около 1.50 евро/л.

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването е удобно както в частни апартаменти, така и в хотели и дори в частни имения. Цените се простират от около 20 до 50 евро на човек.

ХРАНЕНЕ

Embed from Getty Images

Храненето е също едно от интересните неща тука. Разбира се, започваме със Haggis-а. Най-известното Шотландско ядене всъщност е познато и нас като обикновен бахур, а Робърт Бърнс, националният поет на страната, е посветил цяла поема на него. Задължително да се опита! Друго за опитване е наденичките с картофено пюре и Шотландския пай. Като цяло, кръчми има под път и над път, но имайте предвид, че ако не сте в туристически град, кръчмата отваря за храна едва вечерта и кухнята затваря към 22:00. За сметка на това бира има в изобилие, и като количество, и като разнообразие.

ПРОСТО ТУРИЗЪМ

Шотландия е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Тя е част от Обединеното Кралство, но не винаги е било така. През вековете, народа на тази страна се е борил за независимост и това определя, някои от задължителните исторически места за посещения като монумента на Уилям Уолъс например, близо до Единбург.

Embed from Getty Images

Друг исторически обект в самия град-столица е разбира се Единбургския Замък. Шотландия и известна и заради невероятната си природа. Големи, поразително красиви езера, някои от тях като Лох Нес, известни и със своята загадъчност. Красивите планини на север – Хайландс, са и дом на впечатляващи замъци, кой от кой по-примамващ. Разбира се, Шотландия е и родината на голфа, което започва да се усеща още от самото пристигане. Доста ентусиазиращо е да се види, че почти всеки втори турист на летището носи голф чанта. Човек се чувства като на голф-лагер. Не бих го нарекъл просто туризъм, първо защото замъците им са наистина магнетични. Природата е като по рекламите за минерална вода и … даааа, тези за уиски. Да идеш в Шотландия и да не играеш голф или да не пиеш уиски си е срамота. Предлагат се много удобно еднодневни турове от големите градове с посещения и на уиски дестилерии, така че не пропускайте да се убедите, че „божествената вода“ не се заключава само в колорита на „Крачещия Джони“.

Embed from Getty Images

Чисто практично, играта на голф, особено през летните месеци, когато денят е дълъг, може да се комбинира и с посещения на туристически обекти, но да се има предвид, че пътуването също отнема време. Ако се посещава страната с водеща цел голфа, може да се отседне на едно място и всеки ден да се пътува до 2-3 часа максимум. Но ако искате да видите, и замъците, и езерата на север, ще трябва да отделите повече време, повече от седмица.

СЪБИТИЯ

Родината на Голфа е частична родина и на The Open, както и на други известни Шампионати от Европейския Тур.

Embed from Getty Images

Разбора се, че това са страхотни поводи за посещение на страната, но имайте предвид, че големите събития водят със себе си и големи надценки на настаняването и пр. Лятото тук може да бъде сравнително горещо и приятно и е идеално за голф, но може и да се случи да си сушите обувките и дрехите всеки ден, да посинявате от морския вятър и хоризонталния дъжд на линкс игрищата, но пък затова е уискито, нали?!

Обобщен списък на разходите за 4-ма, за 7 дни, 6 нощувки в апартамент с две спални и хол :

1. Самолетни билети – 600

2. Настаняване – 700 евро

3. Хранене (5 ресторанта и от супермаркета) – 600 евро

4. Голф (за 2-ма голфъри – 1 игра на луксозно игрище, 2 игри на игрище висок клас, 2 игри на игрище нисък клас) – 700 евро

5. Забележителности и забавления – 400 евро

6. Рент-а-кар с гориво – 400 евро

7. Сувенири и спомени – 100 евро

____________________________

Всичко : 3500 евро (900 евро/ч)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *