Стане ли въпрос за бивша югославска република, а още повече за член на бившия соцлагер в представите ни веднага изникват добре познати, нелицеприятни картини… С тази нагласа бе и първият ни досег до Солвения, но това което очаквахме не бе намерено… Напротив, все още си спомняме безмълвното кимане с глава при всеки нов кадър още от пресичането на границата чак до края на пътешествието!!!

Словения спокойно може да бъде наречена перлата на Алпите и в това няма да има и грам преувеличение или помпозност. Екс-югославската република, вече е член на Европейския съюз, а още повече и на Шенген. Тук всичко е подредено и спретнато, тук хората са спокойни и усмихнати, тук пътищата са на няколкото нива с много ленти в едната посока, а в завладяващите градове сградите и инфраструктурата са нови, стилни и поддържани чак до педантичност.

Голфът в Словения… Както всичко останало – на високо ниво без помпозност и претенции! Вече години наред словенските състезатели са сред водещите в Европа, а това неслучайно е така, а е резултат на системната и ентусиазирана работа на Словенската голф асоциация. Словения има свой тур включен в световната ранклиста, а откритите първенства на страната са едни от най-добре организираните на континента. Игрищата в Словения са поддържани по всички правила и тук наистина може да разбереш колко нива на тревата има по правило в рафа и как меките, акцептивни грийнове са бързи както на Аугуста Нешънъл, в същото време…

И така нека нека преминем към нашата работа…

КЛИМАТ И ГЕОГРАФСКИ ОСОБЕНОСТИ

Климатът е континентален с ярко изразени сезони. Както вече споменахме, Словения е алпийска страна, така че през зимата може да покарате ски, пролетта и есента са с умерени температури и обичайните валежи, а лятото е приятно, без особени отклонения нагоре по скалата на термометъра.

Релефът е планински, а природата е изключително красива с безкрайни гори, гъста мрежа от реки и езера, а долините и ждрелата са вписани между къдравите хълмове като в картина на велик художник.

Голфът в Словения започва в началото на Април и продължава до средата на Ноември. Понякога и зимните месеци позволяват игра, но определено тогава не е разумно да планирате голф ваканция.

ГОЛФЪТ

голфът и ските вървят ръка за ръка в Словения

Словения разполага с 13 голф игрища разпръснати равномерно в цялата държава. Може да се каже, че всички игрища са с атрактивен дизайн, а за поддръжката наистина няма как да бъде направена забележка… Всичко на игрищата се прави съгласно правилата и нормите за поддръжка, а ако случайно намерите някаква нередност, дори и без да казвате на никого, след не повече от един ден тя ще бъде коригирана, все едно на терена има датчици, които подават сигнали към отговорните лица…!!!

Ще надникнем в някои от игрищата, а останелите може да проучите сами в перфектно подготвените сайтове, а ето и един от тях http://www.1golf.eu/en/golf-courses/slovenia/.

На първо място ще отбележим емблемата на словенския голф Royal Bled. Игрището е създадено в началото на миналия век и спокойно може да се нареди сред най-добрите в Европа, а защо не и в света. Разполага с 27 дупки планински тип, изключително предизвикателни и красиви. Езерата, склоновете, коридорите от дървета са само част от приказното игрище. Тий боксовете са много, така че играчи от всякакво ниво могат намерят място тук. Таксите за игра са сериозни – 150 евро независимо уикенд или през седмицата. Топките за рейндж са 25 за 4 евро, а бъгито 35 евро. Играейки на Блед може да помислите за комбинация с игрищата Golf Club Kranjska Gora (игрище с 6 дупки) и Golf Club Bovec (игрище с 9 дупки), които са на близко растояние в западната част на страната. Таксите там са съответно 20 евро за 6-те дупки и 40 евро за Бовец, но природата наоколо е наистини завладяваща, а може да посетите и известният ски курорт Кранска гора и да установите какво се случва на емблематичните писти, когато няма сняг…

завладяващи гледки от игрището в Блед

Може би най-популярната голф дестинация в Словения е столицата Любляна, не само защото там има най-много класни игрища близо едно до друго, а и защото самият град е уникално място. Diners Golf & Country Club и Arboretum са двете игрища с по 18 дупки на които може да играете срещу 60-80 евро, да тренирате срещу 2 евро за 22 топки и да наемете бъги срещу 25 евро. Третото игрище до столицата е Golf Club Trnovo където дупките са 9, а таксата за игра 35 евро. И трите игрища са отлично поддържани, а тренировъчните зони са перфектни за подготовка, все пак там основно тренират и най-добрите словенски състезатели.

„горските коридори“ на Arboretum Golf Course изискват концентрация и умения

Близо до втория по големина град Марибор са разположени игрищата Livada Golf Club и Golf Club Ptuj. Двете игрищата са по 18 дупки планински тип, като Ptuj определено наподобява разходка в планината, а Livada претендира да е едно от най-дългите игрища в Европа и да предложи най-дългата пар петица – над 630 метра. Таксите за игра са от порядъка на 50-60 евро, а тренировъчните топки са като около столицата.

дупките на Livada Golf са дълги и отрупани с препятствия

На тръгване към България може да се спрете на Otocec Golf Club & Course, Golf Igriste Grad Mokrice или да се отбиете до Golf Igriste Olimje. Трите игрища са разположени до Хърватската граница. Цените са 40 – 60 евро за първите две игрища, които предлагат 18 дупки, а на Omlije може да играете за 30 евро, но дупките са 9 и ще трябва да ги повторите ако искате да завъртите пълен кръг.

КАК ДА СТИГНЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ

Транспортът тук е ясен… Комфортен автомобил, който може да побере куфарите и голф чантите е най-удачният вариант. Километрите до която и да е точка на Словения, дали до района на Блед, Любляна или източните части са от порядъка на 950 километра.

Маршрутът също е ясен – София, Белград, Загреб, Словения. Бензинът във всички държави, през които минавате е с около 5-10% по-скъп отколкото в България, пътните такси (в т.ч. магистрални за Сърбия и Хърватска, и Винетка за Словения) са около 70 лева в едната посока. Чакане по границите почти няма ако изключим „турския поход“ от началото на юли до средата на август – тогава има моменти, когато се чака повече от час, особено на нашата граница със Сърбия. Внимавайте с бензиностанциите в Хърватска – има участъци, където не може да намерите такива в продължение на 60-70 километра, така че следете нивото на горивото и се подсигурявайте навреме. Може да разделите пътя с преспиване в Белград или Загреб.

Пътуването със самолет е безмислено както като време, така и като цена, още повече директен полет до Любляна или Марибор няма, както и рент-а-кар за вътрешното придвижване.

НАСТАНЯВАНЕ

Както навсякъде разглеждаме няколко варианта за настаняване.

Тройна стая в хотел 5 звезди може да получите срещу 180 – 200евро с всичките екстри към това. Същата стая, но в 4 звезден хотел, ще струва 80 – 100евро. Тризвездните хотели също са приемлив вариант, като там ще платите около 60 евро за нощувка.

Отново вариантите с апартаменти или дори малки вили са за предпочитане, предвид целта на пътуването. Booking, Airbnb или някоя туристическа агенция могат да Ви осигурят перфектното настаняване на цена от около 50 – 70 евро за перфектно жилище с 2 – 3 стаи, кухня, няколко санитарни помещения и т.н. Нивото на лукс е средно към високо и категорично няма да останете разочаровани…

ХРАНЕНЕ

словенската кухня няма да Ви разочарова

За разлика от другите разглеждани досега дестинации тук ще кажем, че храненето в ресторанти не е толкова скъпо. Може да се насладите на балкански и европейски специалитети с високо качествао за не повече от 100 евро на ден за трима души, като тук включваме и напитките. Пазаруването от супермаркети и приготвянето на храната в кухнята на апартамента в Словения ще излезе около 30 – 40 евро на ден за цялото семейство. Качеството на храните е високо, а разнообразието забележително. Трябва да опитате местното вино Cvicek – първата глъка Ви стресира с киселостта си, но после откривате, че това не е проблем и усещането е много приятно. Не забравяйте да сложите на масата пресен каймак, сухи мезета пършут и кмечки салам, а скарата е уникална.

ПРОСТО ТУРИЗЪМ

красивата Любляна

Столицата Любляна е едно вълшебно място. Където и да сте настанени може да започнете с кратка разходка до някой кей на реката с шест имена, най-популярното Любляница, да се качите на корабче и да направите задължителният круиз, който върви през целия град и малко извън, като почти задължително ще видите забавни костенурки и бобри с любопитни муцунки. След круиза се разходете в пешеходната зона, спрете в някой от многото сувенирни магазини и зарадвайте близките си с някой красив дар ръчна изработка или просто симпатично магнитче.

Не проускайте Марибор, европейската столица на културата за 2015, а езерото в Блед и изобщо алпийските маршрути са повече от задължителни.

СЪБИТИЯ

Голф събитията тук са свързани основно с топ-аматьорския голф. Словенската голф асоциация има свои мъжки и дамски турове включени в световната ранклиста и част от европейския спортен голф календар, като най-важните турнири са Откритото първенство на Словения за мъже и жени и Откритото Първенство на Словения за младежи и девойки. На двата форума се събират национални състезатели от всички водещи европейски сили в голфа и турнирите наистина са на много високо ниво. Дори и да нямате необходимите умения и хендикап да участвате може просто да погледате бъдещите звезди в голфа отблизо и безплатно!

И така, нашето заключение :

Словения е една малка, но красива перла на Европа!

Най-подходящото време за голф и почивка са месеците май, юни, юли, август, септември, и октомври.

Обобщен списък на разходите за трима, за 7дни, 6 нощувки в апартаментс две спални и хол :

  1. Гориво и пътни такси, и винетки – 250 евро
  2. Настаняване – 360 евро
  3. Хранене (3-4 ресторанта и от супермаркета) – 350 евро
  4. Голф (за 2-ма голфъри – 1 игра на луксозно игрище с бъги, 2 игри на игрище висок клас с троли, 2 игри на игрище среден клас с троли и тренировъчни топки) – 750 евро
  5. Забележителности и забавления – 40 евро
  6. Сувенири и спомени – 50 евро

____________________________

Всичко : 1800 евро

 

Нека все пак отбележим, че цените са ориентировъчни,тъй като всеки хотел или комплекс може да ги променя когато и колкото прецени.

Лек път и внимателно със скоростта!

Про Голф Спортен Клуб

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *