20 април 2018

Когато стане въпрос за Великобритания първите асоциации са дъжд, вятър и мъгла … Да, принципно е така, но „най – долу“, на юг има едно местенце, където хората са щастливи, усмихнати, малко загадъчни, а слънцето намира начин да грее и да радва всеки осмелил се да предпочете непретенциозния Уелс пред по-помпозните поданици на кралицата, Англия и Шотландия!

Едно от първите неща, които изникват в съзнанието, когато разглеждате маршрута за достигане до най-южните точки и местата с емблематичните за Уелс голф игрища, са усещанията от филма „Англичанинът, за когото хълма стана планина“ („The Englishman who Went up a Hill but Came down a Mountain”). Един стар вече филм, който стопля сърцето с типичната уелска атмосфера и големите сърца на местните хора. Garth Hill или Garth Mountain остават вдясно по пътя на юг, след като Кардиф е останал на няколко километра зад вас. Ако ви остане време задължително посетете това място, където уелсците от Taff’s Well превръщат хълма в планина, пък макар и само в сърцата си.

легендарният Garth Hill до загадъчният Taff’s Well (coolplaces.co.uk)

КЛИМАТ И ГЕОГРАФСКИ ОСОБЕНОСТИ

Населението на Уелс възлиза на около 3 милиона души, притежава 1200 км крайбрежна ивица в югозападната част на Великобритания, а релефът е предимно хълмист.

Климатът е типично британски, но в по-мекия му вариант. Сравнително меката зима и променливото, но не и студено време през останалата част на годината, позволяват любимата игра да бъде практикувана без прекъсване. Все пак не избирайте месеците от октомври до май за голф туризъм, защото рискувате да останете разочаровани и поставени в невъзможност за игра, дори да носите най-сериозната екипировка за студено, ветровито и дъждовно време.

Когато приготвяте куфара си, сложете комплекта за дъжд и вятър, нищо че в сравнение с другата част на острова времето тук е направо като в тропиците. Изберете времето за голф тук през месеците юли, август или септември и не забравяйте, че все пак отивате на острова на ветровете…

ГОЛФЪТ

Щом сме на острова голф има, има и то много… Уелс притежава над 200 голф игрища, като около половината са разположени в южната част на страната. Ясно е, че не можем да обхванем всички игрища, затова ще се опитаме да дадем общ поглед за условията в Уелс, като разбира се ще Ви представим и най-емблематичните за страната корсове. Разделяме страната на три голф дестинации – южно крайбрежие, западно крайбрежие и северно крайбрежие.

Royal Porthcawl Golf Club (walesgolfvacations.com)

На южното крайбрежие се намират може би най-атрактивните голф игрища, което е разбираемо – тук времето определено е по-приятелски настроено. В района около Кардиф ще отбележим Wenvoe Castle Golf Club, The Glamorglanshire Golf Club и Cardiff Golf Club. Топ мястото на юг несъмнено е района около Porthcawl: тук ще намерите емблематичните Royal Porthcawl Golf Club и Southerndown Golf Club, където е провеждан, провежда се и ще бъде провеждан The Senior Open, a Royal Porthcawl Golf Club има сериозна заявка и за самия The Open. До Porthcawl трябва задължително да посетите и един от най-старите клубове в страната Pyle and Kenfig Golf Club. Тук пък ще бъдете топло посрещнати от над 900-те члена на стария клуб, чийто драйвинг рейндж е на 2 км от клубната сграда и първо тий. Ограден е с фермерски ковани огради и варели за фиксиране на дистанциите, но пък притежава невероятен чар и уют… До Swansea посетете Clyne Golf Club, Langland Golf Club и Pennard Golf Club.

драйвинг рейнджа на Pyle & Kenfig Golf Club

На запад ще отбележим Cardian Golf Club, Pernhos Golf Club и игрищата около националния парк Snowdonia – Royal St. David’s Golf Club, Nefyn & District Golf Club и Pwllhely Golf Club.  В северната част, близо и до английския Ливърпул, са разположени Conwy Caernarwonshire Golf Club, Rhos-on-Sea Golf Club, Rhyl Golf Club и Prestatyn Golf Club.

Цените за игра през седмицата варират от 40 до 70 паунда за повечето игрища, а за по-помпозните, като двата роял клуба цената е около 135 паунда. Събота и неделя цените са с около 20 паунда по-високи. Топките за рейнджа са около 2-3 паунда за 50 топки, а бъгитата по 20-30 лири. Разбира се, може да намерите всякакви вариации, като групови отстъпки, цени за гости на членове, ранни и късни грийн фийта и какво ли още не. Всеки клуб има интернет страница с ясна и подробна информация, а ние Ви предлагаме линк към сайта “Top 100 Golf Courses” в раздела му за Уелс, където може да се ориентирате за местонахожденията на игрищата и позицията им в класацията според престижния сайт – https://www.top100golfcourses.com/golf-courses/britain-ireland/wales .

КАК ДА СТИГНЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ

Доказано най-удачният вариант е полет до Лондон, като няколко авиокомпании имат директни полети на определено добри цени. След което кола под наем от летището и по перфектните пътища и културно движение до крайната дестинация…

Цената на билета за самолет е около 230 евро с всички включени багажи (куфар до 23кг + голф екипировка + ръчен багаж). Кола под наем за 7 дни (Шкода Октавия или подобна) ще струва около 230 евро.

НАСТАНЯВАНЕ

Хотелите в Уелс с категория 3 звезди струват около 100 евро за нощувка, за 4 звезди и нагоре цените скачат драстично, като може да достигнат и до 250-300 евро на нощ.

Настаняване в едно- или двуспален апартамент от частни лица би струвало около 100 евро на вечер, като и тук, както в другите ни представяния (за Кипър и Испания), предлаганите апартаменти са с много добро оборудване и в много добро съсътояние.

ХРАНЕНЕ

Както навсякъде, така и в Уелс, храненето в ресторанти е определено скъпо, трима души ще похарчат около 200 евро на ден. Приготвянето на храната в кухнята на апартамента ще излезе около 50 евро на ден за цялото семейство. В Уелс няма кой знае какви забележителни месни продукти, но предлаганите стоки в магазините са с определено високо качество, а в по-достъпните ресторанти може да останете малко разочаровани от храната, която се изразява във фиш-енд-чипс, бургери и… май е това…

ПРОСТО ТУРИЗЪМ

Както вече споменахме в увода, би било вълнуващо да посетите Taff’s Well с филмово известният Garth Hill и да се насладите на типичните уелска атмосфера и нрави, като не забравяйте да изпиете някоя бира в местния пъб и да погледате ръгби с атрактивните запалянковци.

Кардиф е град, който всеки трябва да види: невероятно уреден и организиран със своите пешеходни зони, уютни кафета и безброй подредени магазини. Атмосферата около кардифският университет е завладяваща, а самата сграда на учебното заведение- впечатляваща. Разходката Ви може да продължи в парка покрай реката, замъка в Кардиф и да завърши пред невероятното спортно съоръжение на градския стадион.

Кардифският университет и древният замък в центъра на града

Porthcawl  пък е перлата на туризма в Уелс. Тук ще откриете безконечни пътеки покрай океана, плажни ивици и малки уютни улички с подредени като мъниста красиви къщички. По главната всеки уикенд има улични артисти и пъстро гъмжило от хора по къси панталонки и джапанки въпреки температурите от 15 – 18 градуса…

къщичките са наредени като мъниста в уелските градчета

На прибиране непременно останете за две-три вечери в Лондон. Изгледайте някой мюзикъл, посетете зоологическата градина, разходете се до Хайд парк и минете за пореден път до Уестминстърското абатство, двореца на кралицата, Тауър Бридж и къде ли още не в този космополитен и претъпкан град. Не забравяйте обаче, да оставите рент-а-кара преди да влезете в Лондон, защото ако опитате да се придвижвате с кола там, може да си развалите цялото преживяване. Още повече метрото и автобусният транспорт са определено на ниво…

СЪБИТИЯ

За момента в Уелс редовно се провежда Senior Open Championship. Ако имате време и желание изживяването с едни от легендите на голфа ще бъде невероятно. Всяка година дестинацията се мени, така че трябва да се планира конкретно.

Това, което горещо препоръчваме е да посетите някой ръгби мач, независимо кой… Това е нещо невиждано по нашите ширини и определено ще останете с много положителни емоции, дори този мач да бъде от младежката, детската или местната лига!

И така, нашето заключение :

Уелс е прекрасно място!

Най-подходящото време за голф и почивка са месеците юли, август и септември.

Обобщен списък на разходите за трима, за 7дни, 6 нощувки в апартамент с две спални и хол :

  1. Самолетни билети – 690 евро
  2. Кола под наем (с горивото) – 400 евро
  3. Настаняване – 600 евро
  4. Хранене (3-4 ресторанта и от супермаркета) – 600 евро
  5. Голф (за 2-ма голфъри – 1 игра на луксозно игрище с бъги, 4 игри на игрище висок клас с троли и тренировъчни топки) – 1100 евро
  6. Забележителности и забавления – 200 евро
  7. Сувенири и спомени – 75 евро

____________________________

          Всичко :  3665 евро

 

Нека все пак отбележим, че цените са ориентировъчни, тъй като всеки хотел или комплекс може да ги променя, когато и колкото прецени.

Потопете се в загадачната страна!

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *