20 март 2018

 

SHORT GAME SHOT (УДАР – КЪСА ИГРА) – КОЛКОТО НАЗАД, ТОЛКОВА НАПРЕД

Вторият вид удар, като постановка в голфа е ударът в късата игра който се разделя на чипинг (chipping) и пичинг  (pitching). Моториката и начинът на изпълненение на двата удара е еднакъв, като основната разлика е в дължината на движението и участието на китките в удара. Ще разделим двата удара за да сме по-ясни и изчерпателни.

CHIPPING (ЧИПИНГ)

Този удар използваме когато топката е около грийна, с чист път до флага и трябва да преодолее не голямо разстояние до дупката. Чипинг се изпълнява както с много лофтирани клъбове (уеджове), така и с айръни. Някои голфъри използват хибриди, уудове и дори драйвър за изпълнение на чипинг.

ХВАТ (GRIP)

Хватът при чипинг може да бъде най-различен, но ние ще разгледаме само двата най-често използвани грипа. Първият е „Вардън грип” или същия какъвто използваме при пълния суинг, а другата разновидност е пътинг грипът при който показалецът на водещата ръка прихлупва пръстите на другата.

 

И тук най-важното е хватът да бъде абсолютно неутрален.

тялото е отворено (обърнато към целта) още при заемане на стенса

 

СТОЙКА (STANCE)

Най-важното при чипинг стенса е тялото да бъде отворено (обърнато) към целта. Тук краката не са успоредни на линията на летеж, а сочат вляво. Това обръщане към целта позволява свободно движение на лицето на клъба назад и напред по линията на летеж на топката. Останалите елементи от стенса за пълен суинг важат и тук – свободно висящи ръце, освободени колене, изправен гръб и липса на всякакво напрежение в тялото.

 

 

 

движението наподобява махало – КОЛКОТО НАЗАД, ТОЛКОВА НАПРЕД

ДВИЖЕНИЕ (GOLF SWING)

Тук движението е късо, плавно, но отсечено в момента на импакт и изцяло по удължената линия на предвидения полет на топката. Тук вече важи в пълна сила буквалният превод на думата SWING – МАХАЛО. Движението при чипинга и пичинга наподобява движението на махало или това което трябва да следим при чипинга е КОЛКОТО НАЗАД, ТОЛКОВА НАПРЕД.

При чипинга китките почти не участват в удара, а конфигурацията на ръцете през цялото движение е като „гипсова отливка”. Ако все пак при чипинга китките бъдат включени в движението то тяхното участие е почти незабележимо и биват включени буквално в последния момент на удара като фин рилийз.

 

 

PITCHING (ПИЧИНГ)

Пичингът е другия удар от късата игра и за него можем да кажем, че е продължение на чипинга. Ударът използваме когато трябва да вдигнем топката високо, да прелети по-голяма дистанция, а търкалянето да е малко в зоната на флага. Пичингът се изпълнява предимно с лофтирани клъбове (уеджове) като някои състезатели използват и късите айръни (айрън 9 и айрън 8) за тази цел.

ХВАТ (GRIP)

Хватът при пичинг обикновенно е същия какъвто използваме при пълния суинг.

И тук най-важното е хватът да бъде абсолютно неутрален.

СТОЙКА (STANCE)

Както при чипинг, стенсът е отворен (обърнат) към целта. Тук краката също не са успоредни на линията на летеж, а сочат вляво, но може би една идея по-малко отколкото при чипинга. Останалите елементи от стенса за пълен суинг важат и тук – свободно висящи ръце, освободени колене, изправен гръб и липса на всякакво напрежение в тялото.

 

наблюдавайте идеалната симетрия на махалото

ДВИЖЕНИЕ (GOLF SWING)

 

Пичингът е най-нежното движение в голфа. Скоростта на клъба остава постоянна през цялото движение и не се наблюдава никакво усилие при изпълнението на този удар. За разлика от чипинга тук наблюдаваме свиване на китките след крайната точка на тейкауейя, но не толкова колкото при пълният суинг. Респективно също имаме и малко по-изразен рилийз в импакта. КОЛКОТО НАЗАД, ТОЛКОВА НАПРЕД е философията и тук.

 

 

И нека обобщим…

ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА ЧИПИНГА И ПИЧИНГА

 1. КОЛКОТО НАЗАД, ТОЛКОВА НАПРЕД
 2. Изпълнявайте ВСЕКИ ПЪТ своята подготовка за удара (pre shot routine) БЕЗКОМПРОМИСНО
 3. Хватът е спокоен и НЕУТРАЛЕН
 4. При насочването лицето на клъбът сочи ТОЧКАТА в която топката ще се ПРИЗЕМИ
 5. НИКЪДЕ в тялото НЯМА НАПРЕЖЕНИЕ при заемане на стойката (стенсът)
 6. Тейкауеят (отвеждането назад) се изпълнява ОТ РАМЕНЕТЕ, безкомпромисно в ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на избраната посока на летеж на топката
 7. До върхът на бексуинга достигаме САМО чрез ЗАВЪРТАНЕ на РАМЕНЕТЕ
 8. КОНФИГУРАЦИЯТА на ръцете остава като ГИПСОВА ОТЛИВКА през цялото движение
 9. Китките се сгъват ЕСТЕСТВЕНО и НЕ МНОГО от края на тейкауейя до върха на бексуинга САМО ПРИ ПИЧИНГА
 10. Краката в бексуинга остават МАКСИМАЛНО СТАТИЧНИ
 11. Даунсуингът е ВЪРТЕНЕ на РАМЕНЕТЕ И ГЪРДИТЕ с блокирани раменни стави
 12. Ръцете участват в даунсуинга САМО в момента на рилийз – освобождаване на китките и ръцете миг преди импакта
 13. Стремим се дължината на бексуинга да е РАВНА на дължината на движението след импакта, а ИМПАКТА разделя движението точно на две равни части
 14. Движението е РАВНОМЕРНО – еднаква скорост назад и напред

 

В материалa са използвани изображения от колекцията на „Golf Distillery” , “ThoughCo” ,  “PowersCourt Golf Club”,  “Tahoe Donner”.

Про Голф Спортен Клуб

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *