Embed from Getty Images

Андрю Томас Джонстън е английски професионален голфър, известен с прозвището „Телето “. Прякора, който го има от малък, може би е една от причините да се харесва толкова много на почитателите на играта.
Андрю, който е от части с Ямайски произход, e роден в Лондон през 1989-та година в обикновено семейство. Започва да играе голф само на 4-годишна възраст с баща си и неговите братя и сестри на местното игрище за пътинг и чипинг. По-късно става член на North Middlesex Golf Club и неговото членство продължава и до днес. На 14г. се състезава за децата на Middlesex, а на 16 вече играе като професионалист.

Аматьорските години са успешни за „Телето“. През 2009-та става професионалист, печелейки и първото си състезание на Jamega Tour. 2011-та е преходна за Андрю и той участва в първия си Европейски Тур и първия голям турнир – Open Championship. Има едно 2-ро място от M2M Russian Challenge Cup, което го класира за Големият Финал (Grand Final), където завършва на 3-то място.

Embed from Getty Images

Джонстън изиграва двадесет състезания в първия си сезон от Европейския. Не успявайки да се класира в топ 10 на нито едно от тях, той губи членството си турнира. Завръща се за кратко в Challenge Tour през 2013-та и регистрира едно 5-то и едно 6-то място, но това не му помага да се завърне. През 2014-та Андрю намира пътя на успеха, печелейки 2 състезания (Scottish Hydro Challenge и Le Vaudreuil Golf Challenge) осигурявайки си членство в Европейския Тур, но и втория сезон на „Телето“ не се оказва толкова успешен.

Embed from Getty Images

Джонстън стартира 2016-та с 4-то място на Мастърса в Катар, което е последвано от първата му победа при големите играчи, по време на Real Club Valderrama Open de España. През годината си осигурява още две места в топ 10 на два турнира и точно на 145-тият Open Championship в Шотландия, се наслаждава на невероятна популярност, придобита заради неговия външен вид и индивидуална игра. След турнира той за първи път влиза в топ 100 на официалната голф ранглиста под номер 89. Към края на годината „Телето“ си осигурява и място в PGA Tour 2017-та.

Embed from Getty Images

По време на голямата си победа на Spanish Open, Андрю надделява над едни от големите имена в голфа- Йост Лаутен и Серхио Гарсия. Как можем да не харесваме човек като Андрю Джонстън, особено когато след победата, в интервю казва, че няма търпение да се види с майка си и брат си, и да се „натряска“ както си трябва.

Embed from Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *