Когато погледнеш през прозореца на самолета виждаш море или хълмове с ниска растителност и ритмичен релеф, много слънце и безкрайно синьо небе. В съзнанието ти изплуват историите от древногръцката митология и загадъчните жрици на Афродита, които всъщност, като че ли не са толкова загадъчни, но за това ще стане дума по-надолу в материала.

Средиземноморският остров е едно прекрасно място за туризъм, живеене и разбира се голф… На цялата територия можете да откриете много история, култура, античност, каменисти плажове, луксозни и не чак толкова хотели, нощен живот, прекрасна храна и спокойни кътчета с красиви гледки.

Кипър е разделен на две части след турската окупация през 1974 година. Западната част на острова е Република Кипър или така наречената гръцка част, а източната е Севернокипърската турска република. Столицата Никозия е разделена на две от стена и е последната столица в света с такова положение, дори като се движиш по централната улица в един момент стигаш до контролно-пропускателен пунк, а след него е „ничията земя” с изоставени, рушащи се сгради.

Дългогодишната история на Кипър като Британска колония е оставила много от традициите и начина на живот на поданниците на Кралицата, а най-набиващото се на очи си остава лявото движение и колите с десен волан.

Ако съсредоточим вниманието си върху голфа то безспорно нашата цел е Република Кипър, или гръцката част. Голф комплексите са концентрирани около старата столица на острова, Пафос. Има и три игрища в турската част – International Golf Club Nicosia, CMC Golf Club и Korineum Golf & Beach Resort които комплекси определено не са толкова атрактивни колкото перфектните терени около Пафос.

КЛИМАТ И ГЕОГРАФСКИ ОСОБЕНОСТИ

Горещо лято, много топли есен и пролет и нещо като зима с дневни температури около 20 градуса по Целзий. Това, като че ли рисува и картината на географските особености – чакълени плажове, каменисти хълмове, накъдрени плата, ниска растителност и прекрасни портокалови, лимонови и бананови дървета. Не си и помисляйте да играете голф в Кипър през лятото! Температурите са брутални, а растителността жълта, облаци с прах пълзят при всеки порив на вятъра, а той никак не е за подценяване, тъй като голямата температурна разлика в денонощието определя острова като едно определено ветровито място през летния период.

Времето за голф е най-подходящо, да не кажем прекрасно, през януари, февруари, март, април и май, а след това чак през втората половина на октомври, ноември и декември. Така може да избягате от студените и кални месеци в България и да изпитате невероятно удоволствие да играете любимата игра по къс ръкав или най–много с тънък голфърски пуловер. Все пак не забравяйте и малко по-дебелите непромукаеми дрехи, защото макар и рядко времето поднася изненади, а и всеки голфър знае, че в чантата, неотменно до драйвъра, трябва да има и спортно яке в компанията на зимна шапка.

ГОЛФЪТ

Както вече споменахме ще разгледаме игрищата около старата столица Пафос. Тук на не повече от 20 минути с кола може да се радвате на четири прекрасни голф игрища.

APHRODITE HILLS GOLF RESORT е може би най-атрактивното голф игрище в момента, особено след тоталната рекострукция, приключила в края на миналата година. Игрището се характеризира с разнообразен релеф и живописни дупки и предлага три мъжки и три дамски тий бокса на всички дупки, като от най-задните тийта играта е истинско предизвикателство дори и за доказаните майстори на играта. Игрището може да бъде играно само с бъги поради големите разстояния между някои дупки. Емблематични дупки са пар-петицата 3-та, където ударът от черния тий бокс прелита 200 метра на пропаст с дълбочина 100 метра. Пар-тройката 7-ма е мястото, където всички хващат фотоапаратите за да снимат началният удар на своя партньор към грийна разположен зад друга дълбока и живописна пропаст, а пък гледката от грийна на 8-а, зашеметява с усещането, че всеки момент може да полетиш над необятното море.

                        изглед към 7-ма дупка на APHRODITE HILLS GOLF RESORT

Тук трябва да имаш резервиран тий тайм, да разтовариш чантата си до бъгитата и тогава да паркираш защото електрическите колички не са допускани до паркинга. Редът е строг и се спазва. Неиграещ придружител е разрешен само срещу 20 евро и то само ако има свободно място в някое от бъгитата във флайта. Таксата за игра за гости е 143 евро през високия сезон (февруари-май и септември-ноември) и 101 евро през ниския (декември-януари и юни-август), а за настанени в комплекса има отстъпки. Разбира се има и отстъпки ако решиш да играеш „по здрач”. Младежкото грийн фии струва 78 евро през високия и 55 евро през ниския сезон. Ако все пак се обърнеш към наложен туристически оператор, партньор на комплекса може да получиш и по-добри цени за игра. В посочените цени е включено бъги. Цената на един жетон, който осигурява 44 тренировъчни топки е 4,50 евро.

 

SECRET VALLEY GOLF CLUB е разположен по протежението на красива долина, отрупана с много растителност, за разлика от обичайната флора на острова. Игрището се характеризира с интересно разположени дупки и не много дълги дистанции, дори от най-задните тий боксове, които са три за мъжете и три за дамите на всяка дупка. Игрището може да бъде играно както с бъги, така и с троли. Първата закачлива дупка по трасето е пар-четворката 5-та, която налага прецизен удар с хибрид или айрън от тий бокса и следващ блайнд шот към скътания грийн. 7-а, 8-а и 9-а са разковничето на игрището, защото ударът от тий-то трябва да бъде по-прецизен дори от апроуч към грийна, денивелацията е огромна, а срещу теб дебнат страховити водни препятствия и пясъчни бункери пред тях.

Резервацията на тий тайм е задължителна. Редът е тук е по-приятелски, а персоналът усмихнат и готов да помогне за всичко. Таксата за игра е 82 евро. Разбира се, има отстъпки ако решиш да играеш „по здрач”, а младежкото грийн фии струва 35 евро. Бъгито струва 35 евро, електрическото троли 15 евро, а обикновенното е 8 евро. Цената на един жетон, който осигурява 56 тренировъчни топки е 4,50 евро.

MINTHIS HILLS GOLF CLUB със своето величествено разположение на върха на релефния хълм ни предоставя усещане за безкрайност и в същото време уют. Растителността е богата с много дървета, цъфтящи храсти и дъх на мента. Така както през 12-ти век между ментовите растения тук е открит античен дървен кръст, така и Вие може да откриете много загадъчни моменти на предизвикателното игрище. Първоначалният му дизайн му е от 1994 година, а по късно реновирано в съвременен планински стил. Дизайнът на дупките следва естествената топография на терена, а невероятните гледки към емблематичната планина Трудос понякога те карат да спреш за малко и просто да се насладиш на успокояващия релеф. Емблемата на игрището с пар 71 е 13-а дупка, където ударът от тий бокса е насочен към единственият в Кипър островен грийн.

Таксите за игра са в зависимост от сезона, като във високия сезон, от средата на февруари до края на май и от средата на септември до края на ноември, грийн фий за 18 дупки струва 85 евро, играта след 14:30 е 50 евро, а младежката такса е 30 евро. През останалото време на годината грийн фиитата са съответно 70 евро за стандартна игра, 40 евро след 14:30 и 24 евро за младежи. Бъгито тук струва 30 евро за цял ден, електрическото троли е 10 евро, а нормалното 6,50. Тридесет тренировъчни топки получавате за 2 евро.

ELEA GOLF COURSE съчетава традиционната архитектура на Пафос със съвременни решения за разкош и комфорт. Луксозни къщи, красива и обширна клубна сграда, невероятни гледки и предизвикателно игрище е визитката на най-близо разположения до старата столица голф клуб. Игрището е проектирано от Сър Ник Фалдо и предлага приятна игра за голфъри от всички категории. Все пак, за да успееш тук, са необходими умения и добре обмислена стратегия, но дории да не си победител преживяването е невероятно. Тук трябва да внимавате с 5-а и 9-а дупка, където до грийновете са разположени красиви езерни препятствия, а началният удар на 16-та трябва да е прецизен, защото в противен случай рискувате да попаднете в поточето отдясно.

107 евро е цената за игра през високия сезон и 87 през ниския. Ако заявите своето грийн фии по интернет има отстъпка от 10 евро, а както вече споменахме най-сигурния начин да получите най-добрата цена е да се обърнете към наложен туроператор, защо не и към нашите партньори от Бългериън Голф Турс. Младежкото грийн фии договаряте с клуба, цената на играта „по здрач” е почти наполовина, бъгито е 35 евро, електрическото троли 15, а нормалното 5 евро. Цената на 50 тренировъчни топки тук е 5 евро.

КАК ДА СТИГНЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ

Два са начините за стигане до Кипър с цел голф. Първият е полет до Ларнака. С България Еър цената на двупосочния билет от София е около 160 евро с включени два багажа до 23 кг, единият от които може да бъде голф екипировка или с Wizz Air, като порядъка на билетите е същия след включването на всичкия багаж. Полети има почти всеки ден, така че няма проблем за най-удобната логистика.  Другото „пристанище” е безспорно по-удобното и близко до игрищата летище в Пафос. До там редовни полети предвижда нискобюджетната компания Ryanair след края на месец февруари, поради тази причина не можем да Ви дадем проверена информация за цените. До Пафос може да летите и от Солун, паркирате автомобила на някой от паркингите до летището срещу 50 евро за 7 дни и срещу още около 100 евро за сомолетен билет кацате на острова.

След кацането, най-добрия вариант за придвижване е кола под наем, тъй като само един трансфер от летището до дадено игрище струва колкото колата за пет дневен престой, а и предвид това, че голф ваканцията предвижда игра на различни игрища ежедневният транспорт би трябвало някак си да е осигурен. Кола под наем за период от 7 дни и размер около този на Шкода Октавиа би струвала около 180 евро, като добавим и горивото около 40 евро цената става напълно приемлива.

НАСТАНЯВАНЕ

Има няколко варианта за настаняване – хотел, апарт комплекс или вила.

Хотел – високо качество може да получите в APHRODITE HILLS GOLF RESORT там звездите са 5, а цената за тройна стая е 121 евро на вечер. По-скромна опция е някой хотел в Пафос, където под 3-4 звезди може да получите стая за 30 евро на вечер.

Ние специално бихме препоръчали, когато ходите на голф ваканци, да изберете апартамент или вила и по този начин да осигурите гъвкавост на храненето. Когато цял ден сте били на игрището много често ви се иска да се отпуснете на кревата и да похапнете нещо от хладилника, а ние като спортисти можем отговорно да заявим, че няма по-удачен начин нашите състезатели да бъдат настанени по време на три или четирдневен турнир. При наличието на собствена кухня, много по-лесно може да се спазва спортно-хранителният режим.

Двуспален апартамент за една нощ в някои от комплексите около Пафос би струвал около 90-100 евро през високия и 50-60 през ниския сезон, а луксозна вила пак с две спални и хол, например в APHRODITE HILLS GOLF RESORT може да наемете за 90 евро на нощ.

                             вилният комплекс на APHRODITE HILLS GOLF RESORT

ХРАНЕНЕ

При хранене в ресторанти и таверни заделете не по-малко от 140 евро на ден за трима души. Ако решите да се възползвате от нашия съвет и да посещавате местния супер маркет може да се храните първокачествено с около 50 евро за тримата, като тук не спестяваме дори рядко хващаната риба от открито море.

ПРОСТО ТУРИЗЪМ

В Кипър повечето неща са със „дата на производство” няколко века преди Христа. В комбинация с по-съвременните, датиращи от първите векове на новата ера забележителности може да съберете солидна доза история и култура за малко дни и на малко разстояние.

Първото място, на което трябва да отидете, разбира се, е рожденото място на Афродита. Скалата, където богинята е родена от пяната на морето смесена със семенната течност от отрязаните гениталии на Уран, от синът му Кронос се нарича “Petra Tou Romiu” и се намира точно под игрището APHRODITE HILLS GOLF RESORT. На мястото има обособен паркинг и подлез до каменистия бряг. Тук разходи няма да имате, освен ако не решите да си закупите някой сувенир, а сувенирите продавани там може да намерите на крайбрежната улица в Пафос на половин цена.

                                    Petra Tou Romiu или скалата на Афродита

Следващата спирка в античността е Куклиа. Там ще откриете светилището на Афродита с музея към него. На това място са запазени археологични разкопки оформящи контурите на комплекс от 12-ти век преди Христос, където всяка жена от древен Кипър, дори и пришълките, са били задължени да спят с непознат мъж срещу пари колкото той прецени. Всички били отвеждани в храма на Афродита, сядали покрай стените и чакали някой да ги пожелае. Това желание се изразявало с хвърляне на пари в скута на „жриците на Афродита“ и тя нямала право да откаже секс с непознатия, дори и да не го харесвала. По-грозните жени прекарвали години в светилището докато някой хвърли пари в скута им. Там сега има само антични камъни и съдове, така че ако някой очаква да открие някоя непожелана жрица на любовта ще остане разочарован, все пак цената за посещение е само 4,50 евро…

             автентични находки от древни храмове има навсякъде в Кипър

Пафос бе Европейска столица на културата за 2017 година. Градът е изключително уютно място, пълно с млади хора, жужащи заведения и красиви морски гледки. Влизайки в града с кола, следвайте табели с надпис „Археологична част“ и те ще Ви отведат до голям паркинг. Там може да оставите колата си без такса за деня и веднага да попаднете в приказния свят на митовете. Огромният археологичен комплекс пази останките на древни храмове, антични мозайки със сцени от древногръцката митология и замък, в който средиземноморските вълни се разбиват. Един час е необходим да разгледате всичко в комплекса, а цената е 4,50 евро за възрастен, учениците влизат безплатно.

                                      мозайките в античната част на Пафос

Като приключите с античността направете кратка, а защо не и дълга разходка по крайбрежието, купете магнитчета, малки магаренца – символът на Кипър, скулптурки на котки – неизменната компания във всяка кипърска къща, ресторант или дори хотел и после хапнете прясна риба в някоя от безбройните таверни с изглед към морето.

Не пропускайте и зоопарка край Пафос. Отива се с кола на около 15км. Мястото е прекрасно, има много растителност, животни и шоу с папагали и сови. Цената е 16,50 евро за възрастен.

                                дружелюбното слонче от зоопарка край Пафос

 

СЪБИТИЯ

Тук събития от професионалния голф няма, но спокойно може да комбинирате вашата голф ваканция с някой културен фест в древния град Пафос. Месецът на фестивалите е Септември, тогава може да се насладите на прекрасна музика и спектакли на Фестивала на Афродита, Фестивала на Дионис и още няколко културни събития, а в другите месеци има фестивали на бирата и виното.

И така, нашето заключение :

Кипър е едно прекрасно място, което всеки трябва да посети!

Най-подходящото време за голф и почивка са месеците април, май, септември и октомври.

Обобщен списък на разходите за трима за 7дни, 6 нощувки във вила с две спални и хол :

  1. Самолетни билети – 550 евро
  2. Кола под наем (с горивото) – 200 евро
  3. Настаняване – 450 евро
  4. Хранене (3-4 ресторанта и от супермаркета) – 450 евро
  5. Голф (5 игри за двама души, 2 с бъги, 3 с троли, тренировъчни топки) – 550 евро
  6. Забележителности и забавления – 80 евро
  7. Сувенири и спомени – 50 евро

____________________________

          Всичко : 2330 евро

 

Нека все пак отбележим, че цените са ориентировъчни, тъй като всеки хотел или комплекс може да ги променя когато и колкото прецени.

Слънчев Кипър Ви очаква!

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *