20 февруари 2018

Про Голф Спортен Клуб е създаден за развитие на професионалния и елитния аматьорски голф. Всичко в клуба е насочено към създаване и поддържане на състезатели на високо ниво и резлизирането им в професионалните и елитните аматьорски турнири. Преди обаче да стигнем до голямата сцена има да извървим дълъг път, да осъзнаем истината за професионалния спорт и да направим своя избор дали можем да живеем този живот и имаме ли достатъчно силно желание и непоклатима воля да се изправим пред предизвикателството на спортната подготовка.

На страницата на Про Голф Спортен Клуб в раздел спортна подготовка ще откриете концепцията за тренировъна стратегия, етапите на развитие и начините за постигане на резутатите. Ние обаче решихме да започнем една поредица, в която да Ви представим пътя на спортиста решил да достигне високото спортно майсторство, а зaщо не и на голфъра-аматьор, който просто иска да прави нещата „като хората“ и по този начин да изпитва по-голямо удовоствие и удолветворение от магическата игра.

В продължение на девет материала, по един на месец, ще ви запознаем с всичко, което трябва да се случи за да удряте топката стабилно и консистентно, флаговете да я привличат като магнит, а бункерите да са място за изпълнение на определен вид удар, а не „казан от ада”… Ние няма да ви преподаваме голф уроци, няма онлайн да Ви инструктираме за правилния хват или бек-суинг, за това си има точните хора и място, наред с безбройните видеа и интерактивни уроци в интернет. Предвиждаме в бъдеще да създадем база от материали, които обаче няма да ви учат, а ще Ви обръщат внимание, „ще Ви святкат лампата“ за някои важни детайли от техниката, тактиката и психологията на играта, а Вие ще намерите Вашият учител, който да Ви обясни и научи на това, което сте открили било то при нас или другаде в необятния океан от информация.

И така, в тази пилотна статия от поредицата „Подготовката на професионалиста“, ще засегнем основните качества, които трябва да притежава елитния спортист и направленията в подготовката за добиване на тези качества. За по-любопините и наблюдателните тази информация може да се стори позната и повтаряема, но да, ние вече сме я публикували в някаква форма на нашия сайт, в раздел „Спортна подготовка“, а и няколко пъти на нашите турнири от веригата „Про Голф Бъбълс“ представяме на децата „Пътят на професиналиста“. Тук отново ще наблегнем на основното, защото с малки промени то е едно и също от десетки години, и ще добавим малко повече детайли в конкретните материали.

За да определим направленията в спортната подготовка ще започнем с качествата, които трябва да притежава професионалния голфър. Те са четири и е 100% доказано, че за да има успешна реализация професионалистът трябва да притежава и развива всички тези качества, без никакво изключение.

Техническите умения и физическите данни са основата, на която трябва да стъпи всеки един спортист, а впоследствие да изгради тактически познания и психологически контрол за да запише повече бърдита в скор картата си.

Техническите умения са първото качество, което трябва да бъде развито при една систематизирана програма за подготовка на професионалния спортист. Тук всичко започва от начина, по който трябва да хванем клъба, правилното заставане зад топката, коректните равнини и ритъм на голф движението (суинга) и най-важното – как лицето на клъба „влиза“ в топката или така наречиният импакт.

Физическите качества на спортиста се развиват още от първия ден на неговия път в спорта. Създаване на правилна програма за обща физическа подготовка засягаща частите на тялото участващи в голф движението, а и за правилното изграждане на цялото тяло е разковниче за успеха. Скорост, стабилност, мобилност, сила, всичко това са елементи, които трябва да са развити на максимално ниво за постигане на успех в съвременния голф. При изготвяне на програмите за обща физическа подготовка при децата трябва да се внимава изключително много с предвижданите натоварвания, тъй като систематичното претоварване е изключетелно сериозен проблем за правилния растеж и изграждане на тялото.

Тактическите познания стават нужни на по-късен етап, като за да приложиш дори и перфектната тактика трябва да притежаваш много добри, да не кажем перфектни технически умения и физически данни. Тактическите познания се трупат във времето, като освен баналните, очеизвадни презумпции за играта като избягване на опасности и най-лесен път до дупката големият играч трябва да предвижда и малките подробности като това да прецени дали не е по-добре да спре в ниския раф преди грийна или да остане на „привлекателните“ два метра от флага изправен пред стръмен даунхил път с два, сменящи се напречни наклона…

Психиката на играча безспорно е най-важния елемент, всички сме виждали брилянтни техници и тактици, които не могат да постигнат добри резултати… Изграждането на стабилно емоционално тяло е безпрекословно задължително за професионалиста. Реакциите трябва да са 100% овладяни, а отношението към всичко, което се случва на игрището, позитивно. Психологията или менталната игра се гради дълго във времето и то не само на игрището…

Следващият въпрос е „Как да развием тези качества?” и тук идва мястото да определим направленията в подготовката.

       НАПРАВЛЕНИЯ В ПОДГОТОВКАТА

Именно тези направления ще разгледаме по-детайлно в нашата поредица. Всеки месец ще Ви даваме нашата гледна точка за всеки един аспект на подготовката и ще посочваме опорните точки за работа.

След като знаем направленията и какво да засегнем в подготовката логичното продължение е да разпределим правилно във времето работата. В изграждането на един състезател има периоди определени от възрастта, нивото и реализацията в състезателен аспект. В различните периоди са засегнати в различна степен направленията на развитие на състезателя.

НАЧАЛЕН ПЕРИОД – ранна детска възраст, базово ниво или липса на спортно-технически качества, без състезателна дейност.

ПЕРИОД НА ИЗРАСТВАНЕ – юношеска възраст, напреднало ниво в спортно-технически аспект, ограничена състезателна дейност.

ПЕРИОД НА РЕАЛИЗАЦИЯ (СЪСТЕЗАТЕЛЕН ПЕРИОД) – зряла възраст, усъвършенствани спортно-технически качества, активна състезателна дейност.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ ПОДГОТОВКАТА В РАЗЛИЧНИТЕ ПЕРИОДИ

Начален Израстване Състезателен
ТЕХНИКА • Основно наравление в подготовката • Остава сериозна част от подготовката основно в специалните умения •Предимно коригиращи действия при нужда
ТАКТИКА

• Почти незасегнато

• Основни тактически насоки

• По-детайлно разглеждане на тактическите схеми

• Основно направлние

• Детайлни анализи във всички стратегии

ПСИХОЛОГИЯ

• Почти незасегнато

• Косвена работа и консултации с родители

• Включване на прийоми по време на игра

• Частични ментални тренировки

• Работа по създаване на нормална среда за развитие

• Основно направлние

• Разширени ментални тренировки

• Сериозен контрол на извън сортната среда

ОФП Направление засегнато еднакво през всички периоди на спортното израстване
ДИШАНЕ Направление засегнато еднакво през всички периоди на спортното израстване
ХРАНЕНЕ Направление засегнато еднакво през всички периоди на спортното израстване
ВЪЗТАНОВЯВАНЕ Направление засегнато еднакво през всички периоди на спортното израстване
НАЧИН НА ЖИВОТ Направление засегнато еднакво през всички периоди на спортното израстване

Има два начина за тренировки – групов или индивидуален. Нашето мнение е, че двата начина трябва да бъдат комбинирани, особено когато става дума за деца. Задълбочените индивидуални тренировки трябва да бъдат редувани с интересни групови занимания, къде да бъде вкаран състезателен елемент и по този начин да се работи и върху тактическата и психологическата подготовка.

Важно е да се намерят подходящите бази за тренировка, които да са лесно достъпни и оборудвани с всички необходими зони и съоръжения. При голфа, сериозен проблем е времето и транспорта тъй като игрищата и базите са разположени обикновено в покрайнините на населените места и отнема доста време за стигане до мястото за подготовка. Това много често демотивира състезателите, а и техните родители. От всички възможни бази е добре да се избере тази, до която стигането отнема най-малко време и усилия. Наред с това е важно базата да разполага с добра тренировъчна зона, каквато например е Голф Клуб Света София. Необходимо е да има достатъчно дълъг драйвинг рейндж, достатъчно грийнове и боксове за пичинг, чипинг грийн и обширен пътинг грийн, на който може да се практикува както късия, така и дългия пътинг.

Правилните треньори са може би най-важното. Трябва да се прави разлика между клубен професионалист и голф треньор. Обикновено клубният професионалист има умения в преподаването на уроци на голфъри, които се занимават със спорта за удоволствие и хоби. Характерното за начина на преподаване на клубното про е задържане на интереса и бързи резултати в определен елемент на играта докато голф-треньорът ще се погрижи да имате дългосрочни цели и програма за подготовка, а тренировките тук на моменти са дълги и оттегчителни с цел постигане на максимална прецизност в елементите. Целта на треньора е да имате перфектни и консистентни удари, което определено отнема много време…

Екипировката е важен момент и тя трябва да бъде оптимално избрана за Вас. Това може да направи вашият треньор. Основното в изборът на клъбове са вашите антропометрични данни и скоростта на суинга, както и равнините на голф движението. Това предполага преди сериозния клъб фитинг (избор на клъбове) да имате утвърден суинг затова ние препоръчваме да потренирате сериозно с клъбове избрани според вашата физика, а в последствие треньорът ви да каже кога е време да обърнете внимание и на дребните детайли.

Горенаписаното дава ясна престава за това какво е необходимо да се развивате професионално в спорта голф, а детайлно ще разгледаме всяко едно от направленията в подготовка в отделни статии всеки месец.

Следващият материал ще разгледа направление „Техника“.

Про Голф Спортен Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *