21/9/17

Преди близо 10 години, през сезон 2006 – 2007, PGA Tour-а решава да въведе един нов, по-атрактивен елемент в програмата си.  Форматът търпи няколко промени, но се запазва основната идея, последните 4 турнира от Тура-а, да играят ролята на плейофи.  Намира се и стабилен спонсор – компанията FedEx.

Турнирите от основния сезон носят точки на състезателите и в резултат, класиралите се на  първите 125 места , получават правото да участват в първия от финалните 4 турнира. Тези 125 запазват и картите си от PGA Tour-a и продължават безусловно в следващия сезон. За ваша информация, другите желаещи да играят в Тур-а, ще трябва да разчитат или на спонсорски покани или да минат квалификациите на т.нар. Q-School (многодневен квалификационен турнир) или да са се класирали в Топ 25 на поддържащия Web.com Tour. С напредване на плейофните турнири, бройката на участниците намалява така, че в последния, The Tour Шампионата,  участват само 30, най-добрите от най-добрите. Плейоф турнирите са ранкирани със средно 4 пъти повече FedEx точки – 2000 за победителя, спрямо 200-600, но средно 500 за победителите в редовния сезон. Но не само точките са в повече. Наградните фондове нарастват до ниво от 1,6 милиона долара за победа (0,9-1,1 в редовния сезон), а крайният победител взема голямата награда, жадуваните 10 милиона долара!!!

В навечерието на последния от FedEx плейофите, The Tour Шампионата, хвърляме заинтригуван поглед към 30-имата голфъри, класирали се за него. Ще ни е интересно да видим, кой с какви шансове влиза в тази последна битка, ще направим нашите прогнози, но и ще се оставим на изненадата на съдбата, защото практиката показва, че през позледните години почти винаги сме били изненандавани от развоя на борбата за чека от 10 милиона, а и в повечето случаи, този чек е 11,5 милиона, защото победителят печели и последния турнир.

Класирането в момента е следното:

 1. Джордън Спит –5421 т.               Може да вдигне купата ако спечели или дори завърши в Топ 5. Математически може да спечели и ако се класира 29-и, но да на разчитаме на това. Искаме да видим Джордън в най-добрата му светлина и да се насладим на шоуто.
 2. Джъстин Томас – 5081 т.              Ако иска да спечели, едно 6 място би му свършило работа, но най-добре е да е поне втори … и Джордън да не е преди него,
 3. Дъстин Джонсън – 4730 т.              Неговите шансове на са така щедри като на предишните двама и за да инкасира чека от 10 милиона, трябва задължително да инкасира чека от 1,575 милиона за победата в турнира.
 4. Марк Лийшман – 4084 т.
 5. Джон Рам – 3314 т.
 6. Рики Фаулър – 3197 т.               Задължителна победа в комбинация с максимум споделено второ място за Джордън Спит.

……………………….

 1. Джейсън Дей – 1787 т. Шансовете му са доста имагинерни. Трябва да спечели турнира, а Джордън да е извън 9-ката, Джъстин Томас, извън шестицата и т.н.

Отбелязваме сравнително изненадващите класирания в златната 30-ица и на:

 1. Уеб Симпсън
 2. Джонатан Вегас
 3. Кайл Станли.
 4. Ксандер Шофеле.

Ако трябва и ние от Про Голф Спортен Клуб да дадем прогноза за победител, два са елементите, които ще вземем предвид:

 • Силната временна форма с победа в някой от другите плейофи. Справка:
  • 2016 –Рори Макилрой – спечелил 2 от плейофите – Дойче Банк и Тур Шампионата.
  • 2014 – Били Хоршел – спечелил 2 от плейофите – BMW Шампионата и Тур Шампионата
  • 2013 – Хенрик Стенсон – спечелил 2 от плейофите – Дойче Банк и Тур Шампионата.

Или

 • Отлична стартова позиция:
  • 2015 – Джордън Спит влиза с първи резултат в Плейофите и е втори преди последния турнир.
  • 2014 – Били Хоршел е втори преди последния турнир.
  • 2013 – Хенрик Стенсон е втори преди последния турнир.

Стеснявайки още малко фунията, четем знаците и очакваният носител на Fed Ex Cup, трябва да е Джъстин Томас, със своето 2 място в момента и с невероятната си победа на PGA Шампионата.

Каква е вашата прогноза?

Снимки: Интернет

Про Голф Спорт Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *