19 Юни 2017

Завърши вторият мейджър за годината! Тази година US Open беше атрактивен и непредвидим. Още преди началото, очакванията за нещо интересно и необичайно бяха провокирани от избора на игрището Ерин Хилс за домакин на събитието. Определян като линкс, предизвикателният корс предложи дълги дистанции, сухи феъруеи, липса на дървета и водни препятствия, но за сметка на това изключително много бункери и брутален раф, в който топките не могат да бъдат намерени, а още по-трудно, отиграни.

Както подобава на мейджър турнир в стартовите списъци намериха място абсолютно всички настоящи, бивши и бъдещи голф величия. Дъстин Джонсън – водач в световната ранглиста, доскорошните номер 1, Рори Макилрой, Джейсън Дей и Джордан Спийт, последният мейджър шампион Серджо Гарсия, младите емблеми на професионалния тур Джъстин Томас и Даниел Бергер, вечният Ърни Елс и букет от елитни аматьори спечелили големите аматьорски турове на Европа и Америка.

Първият ден беше подчинен на атрактивната игра и усмихнатото отношение на Рики Фаулър. Строго наблюдаван и горещо подкрепян от приятелката си, младият голфър успя да счупи и първия рекорд – 7 удара под пара, резултат непостиган до този момент в историята на турнира в тази фаза. По този начин той оглави класирането в турнира с 1 удар пред Пол Кейси и Ксандър Шофеле. Фаворитите Рори Макилрой и Джейсън Дей не успяха да намерят правилния подход към игрището и завършиха съответно на 6 и 7 удара над пара, което ги изпрати директно в рисковата зона на борбата за оставане в турнира след къта.

През втория ден неприятностите за фаворитите не спряха и след края му, първите трима в световната ранглиста отпаднаха от по-нататъшната надпревара – Дъстин Джонсън, Рори Макилрой и Джейсън Дей. Те записаха за втори пореден ден резултати, които ги изхвърлиха от къта. В челото на таблицата се появиха нови състезатели и групата от претендиращи за титлата доста се сгъсти. Освен Рики Фаулър, който изигра кръга на 1 удар над пара в битката се намесиха и Брайън Хармън, Томи Флитууд и Брукс Кьопка, а лидер след втория ден стана Пол Кейси.

Третият ден предложи нов рекорд за историята – младият Джъстин Томас записа 9 удара под пара, с което стана и единственият голфър постигнал такъв резултат за всички времена на Откритото първенство на Америка. Това обаче не достигна на Джъстин да оглави класирането, като това направи един друг състезател непечелил до момента мейджър турнир – Брайън Харман играл на -5. Той водеше с един удар пред втория, но компанията на върха се увеличи и напрежението преди финалния кръг беше сериозно.

Финалният кръг предложи много размествания в таблицата от началото до края. В крайна сметка Откритото първенство на САЩ беше спечелено от Брукс Кьопка. С  победата на Кьопка се запази традицията последните мейджър турнири да бъдат печелени от състезатели, които нямат друга мейджър титла. Кьопка направи това с аванс от впечатляващите 4 удара пред Хидеки Мацуяма и Брайън Харман.

Наградният чек за шампиона за първи път надвишава 2 милиона долара, а общият награден фонд за първи път беше 12 милиона.

Следващият мейджър турнир е емблематичният The Open – Откритото първенство на Великобритания. Тази година турнирът ще се проведе по традиция в средата на юли, а този път домакин ще бъде игрището на Саутпорт в Англия.

Про Голф Спорт Клуб

снимки:  USGA, Internet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *