Изненадващи победители и от двете страни на Атлантика!

15 Май 2017

През изминалата седмица имахме отново шампион за първи път в кариерата си. Мат Уолъс спечели открития шампионат на Португалия, провел се на Моргадо Голф Ризорт, Портимъо. Развълнуваният Уолъс, удържа на конкуренцията през последния решителен ден и сбъдна мечтата си да е шампион в Европейския Тур, завършвайки с 21 удара под пара. На три след него завърши американецът Джулиън Съри, който, реализирайки 9 бърдита за 15 дупки, доста притесни водача след третия ден. Макар и непознат за широката публика, Мат Уолъс не е случаен играч. През миналата година, той спечели 6 пъти в Алпийския Тур (Alps Tour), 5 от които последователно. Поздравления за постигнатия успех, видимо достигнат след усилна и систематична работа!

В PGA Tour-a, тази седмица се проведе „The Players Championship”, известен като „Петият Мейджър“. Митичният TPC Sawgrass беше реновиран, за да постави още по-големи предизвикателства пред играчите. Типичен „risk-reward” дизайн, с емблематичната 17-та полуостровна пар-3 дупка, играчите изпитаха емоции вариращи от „албатрос“ до четворно боги.

Победата грабна младият кореец, Си Уу Ким, със своята желязна психика и перфектност. След като свикнахме Южна Корея да „наводнява“ женските Турове с повече и повече голфърки, станахме свидетели и на мъж от тази страна да достига върховете на световния голф. Разбира се не забравяме легендата Кей Джей Чой, който преди 15-ина години за първи път постави страната си на световната Голф карта, запалвайки новите поколения в родната си страна да тренират усилено и резултатът е налице.

Ким завърши на ниво 10 под пара и изпревари с 3 удара Иън Поултър и Луи Уустхейзън. Полтър беше другата история на седмицата. Борейки се за ФедЕкс точки, за да възстанови пълния си PGA Tour статут, след медицинска пауза, Иън беше неприятно изненадан от управата на Тура, че заради промените в точкуването в сезон 2016-2017, участието му в Плейърс-а и останалата част от сезона няма да е възможно, освен разбира се със специални, спонсорски покани. За негово щастие обаче, един друг голфър в неговото положение, Браян Гей, оспорва това решение и PGA признаха, че са допуснали грешка.

Дали заради изненадата и радостта от продължаването в Тура, но Поултър се представи повече от добре. С куража и техниката си той заслужи второто място след драматично спасяване на последната 18-та дупка. Първо, атакувайки грийна, Иън удари шенк  и се намери в гората вдясно. Там се наложи да поеме наказателен удар заради неотиграваемата си позиция, но пък последващият апроуч се озова на педя от дупката.

Запазвайки втората си позиция, Поултър е вече пълноправен участник в тура и българските му фенове, с които той имаше среща преди години на Трейшън Клифс, ще са доволни да го гледат редовно.

Про Голф Спорт Клуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *